Mi az Ördögkatlan?

"Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete" (Friedensreich Hundertwasser)

„… az igazi élmény és bizonyosság 2011. augusztusában ért, amikor először látogattam a fesztiválra, és öt napon át megtapasztalhattam, hogy ennyi idő és tapasztalat után is rá tudok csodálkozni az emberekre: hogy a minőség, a sokszínűség, a kíváncsiság és mindenekelőtt az egyszerűség és a szeretet ebben az oly nehéz és sokszor embertelennek tűnő 21. században is boldog közösségeket tud létrehozni.”      (Törőcsik Mari)

Védnökök: 
TÖRŐCSIK MARI  † CSEH TAMÁS

A fesztivált 2008-tól évenkénti rendszerességgel, augusztus hónapban rendezzük meg.

A rendezvény helyszíne 
Turisztikai régió: Dél- dunántúli / Megye: Baranya Megye
Helyszínek: Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Vylyan Pincészet, Szársomlyói Szoborpark, Beremend
RÉSZLETESEBBEN A HELYSZÍNEKRŐL

A Magyar Fesztiválszövetség által minősített fesztivál
Minősítése: KIVÁLÓ

“Vissza kell térni a kézművességhez. A „kosárfonáshoz”. Ez évtizedek óta mániám. A Bárkának ez 
lehet a titka: nem „új” színházat kell csinálni, hanem vissza kell adni a színházcsinálás esetlegességét, eseményszerűségét, ezáltal közéletiségét. De azt a fajta közéletiséget, aminek az ünnephez van köze, hiszen a színház eredetileg az ünnepekből született. Márpedig az ünnep szép…” (Ruszt József)       

kosárfonás
Ruszt József, a magyar színháztörténet fontos mestere beszélt erről a Bárka Színház alapításának idején a 90-es években, és őt hívjuk segítségül, amikor meg akarjuk fogalmazni, miért is hoztuk létre 2008-ban az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivált, miért is szeretnénk 2013-ban hatodik alkalommal megrendezni, miért szeretjük és kapaszkodunk belé egyre többen. Sokunk számára a kosárfonás, az ünnep és az Ördögkatlan ugyanazt jelenti. 2001-ben a Művészetek Völgyében kezdődött minden: attól kezdve hat nyáron át szerveztük a Bárka Kikötőnek nevezett  összművészeti fesztivált,  hogy aztán 2008 nyarán a Völgyből kiválva a magunk urai legyünk. Ekkor Bérczes László és Kiss Mónika (és sok-sok segítő barát) létrehozták-létrehoztuk az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivált. Ez a fesztivál öt nap ünnep. Ünnepe a minőségnek, az emberségnek, a derűnek, ünnepe az önmagát meghaladni akaró embernek. Módszerünk „fából vaskarika”: profi szervezést alkalmazva a kézművesség korszerűtlen módján dolgozunk. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a létrejövő termék, azaz a fesztivál minden porcikájához közünk legyen, ahogyan a kosárfonó mesternek is a kezéből kiadott kosarához. Nagyszerű munkatársak segítségével arra törekszünk, hogy mi ketten emberi kapcsolatot tudjunk kiépíteni minden egyes fellépővel, de a vendéglátósokkal és a műszaki személyzettel is, a mentősökkel és a falubeliekkel, a biztonságiakkal és az önkéntesekkel is. Megpróbáljuk megőrizni a fesztivál emberi léptékét, úgy gondoljuk, addig érdemes ezt csinálni, amíg a kosár elfér kettőnk tenyerén.

Születés – 2008
Az első, meghatározó véletlen: 2008 júniusában jött egy telefon: a már véglegesre leszervezett 10 nap a Művészetek Völgyében pénz hiányában elmarad. Döntésünk az volt, hogy azonnal, azaz másfél hónap múlva igenis szervezünk egy saját fesztivált, mégpedig Pécstől délre, a gyönyörű Szársomlyói Szoborparkban és környékén. Legyen az bármily kicsi és szegényes, de induljunk el a saját utunkon. A Kulturális Fővárostól sikerült minimális támogatást szerezni, a környező, részt venni kívánó falvak is hozzájárultak, amivel tudtak, a jegybevétel is segített valamicskét  – és  pillanatok alatt létrehoztunk egy rendkívül sikeres 2.5 napos fesztivált. Kicsi volt, de élt, és a miénk volt.

Elnevezés
A névválasztás – Ördögkatlan – félrevezető lehet, az ember akár egy heavy-metal fesztiválra is asszociálhat, ezért röviden a története: egyik központi színhelyünk a már említett Szoborpark, ahol két évvel ezelőtt például Alexander Balanescu adott koncertet vagy  2011-ben a londoni Tiger Lillies játszott. Ez a szoborpark egy kőfejtő, melyet a helybéliek „Ördögszántotta hegynek” neveznek. Ez a név ahhoz a legendához kötődik, miszerint az ördög meg szerette volna kapni Nagyharsány legszebb lányát, Harkát, de ehhez az első kakasszóig fel kellett volna szántania a hegyet.  Az  ördög elkotródott, maradt viszont ez a gyönyörű kőfejtő, ahol immár évtizedek óta nyaranta hazai és külföldi szobrászok alkotnak, és a létrehozott műveket a parkban hagyják.  

Védnökök
Az egyik első lépésünk 2008 nyarán az volt, hogy  védnököket választottunk magunknak. Formaság, mondhatja bárki, tolldísz a kalapon – és ez igaz. De két védnökünk kiválasztásával (és persze megnyerésével) sok mindent meghatároztunk. Azt például, hogy a politika semmilyen oldalról nem szivároghat be a rendezvényre. Nehezítettük az életünket, hiszen a pénz is a politika felől jön, de nem baj. Nehezítettük azért is, mert két olyan, Magyarországon etalonnak, kétségbevonhatatlannak számító nagyszerű alkotó lett a védnökünk, Cseh Tamás és Törőcsik Mari, akiknek neve kötelezettség: hozzájuk, művészi és emberi minőségükhöz méltón kell mindig létezni és dolgozni. De éppen ők a biztosíték: sem anyagi, sem hatalmipolitikai okokból nem engedhetünk a minőségből és a sokszínűségből.

Összművészet
Ez utóbbi mindenekelőtt a műfaji sokszínűséget jelenti. Komolyan vesszük a szót: összművészeti. Ha nyereségközpontúak lennénk, akkor természetesen rockfesztivált és/vagy gasztronómiai fesztivált szerveznénk. De miközben semmi bajunk az említett fesztiválokkal, ám a mi céljaink alapvetően mások, azaz az emberség, a sokszínűség és a minőség ötnapos ünnepét megteremteni, arra törekszünk, hogy minden értéket felmutató műfaj megmutatkozhasson, és mindezt oly módon, hogy a mainstreamtől a marginális kísérletekig minden helyet kaphasson.

Koncepció
A fesztivál koncepciója és ebből következő céljai az első, 2008-ban Cseh Tamás által megnyitott Ördögkatlan óta lényegét tekintve változatlanok:
  • a magyarság kulturális-művészeti gazdagságságát megjelenítsük a régióban;
  • a világ minden tájáról meghívott művészek (és látogatók) által egy politikai-, nyelvi- és országhatárokon átívelő kultikus közösségi tér szülessen öt napra a kicsi baranyai falvakban, azaz  öt napon át az Ördögkatlan legyen Európa egyik minőségi kulturális központja;
  • gazdaságilag-szellemileg-kulturálisan segítsük az adott települések (Nagyharsány és vonzáskörzete) felemelkedését;
  • turisztikailag vonzóbbá tegyük ezt a vidéket;
  • idővel további települések bevonásával középtávon  horvát Baranya- és Baranya közös művészeti fesztiváljává nője ki magát, a történelmi Baranya közös, multikulturális értékeit egységes turisztikai termékek keretében mutassuk be Európa turisztikai piacán,
  • megkerülhetetlen művészeti Eseményt hozzunk létre, mely a  kulturális turizmus egyik központjává emeli a régiót.

Előzmények
2008 - 1. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL
3 nap / 3 település / 5 helyszín / 5000 látogató
2009 – 2. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL
5 nap / 3 település / 12 helyszín / 15.000 látogató
2010 - 3. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL
5 nap / 3 település / 16 helyszín / 25.000 látogató
2011 – 4. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL
5 nap / 3 település / 23 helyszín / 25-28.000 látogató
2012 - 5. ÖRDÖGKATLAN FESTZIVÁL
5 nap / 3 település / 50 helyszín /30-35.000 látogató
2013 - 6. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL
5 nap / 4 település / 54 helyszín / 35-40.000 látogató

(AZ ARCHÍVUMUNK ITT GYŰLIK MAJD SZÉPEN LASSAN. RÉGI PROGRAMOK, MŰSORFÜZETEK...)

2012 augusztusában mintegy 25-28.000 embernek sikerült örömet okoznunk, pontosabban a fesztivál segítségével ennyi ember okozott egymásnak örömet, és adott egymásnak szeretetet. Kettős jelszavunk megvalósult, mindkettőt védnökeinktől „loptuk”: öt napon át „jobbik részünkkel” (Cseh Tamás) fordultunk egymás és a világ felé, és öt napon át „nem voltunk normálisak” (Törőcsik Mari kedvenc mondása mindazokról, akik haszontalan, vagyis nem pénzügyi hasznot hozó dolgokra fordítják energiájukat).

A jövő:??? (bizakodunk és tovább álmodunk)