Bérczes az Ördögkatlanról: a folytatás mellett döntöttünk

Nagy kérdés, hogy a hetedik Ördögkatlanon még mindig ártatlanok, kedvesek, derűsek tudunk-e maradni, vagy már olyan intézményesült dologról van szó, ami túl profi, ahol minden tökéletesen működik, csak épp a szüzessége veszik el – mondta mikrofonunknak Bérczes László augusztus elején, a hetedik Ördögkatlan Fesztivál megnyitóját követően. Egy hónapra rá erről kérdeztem a szervezőt.

Lassan mindenki élete visszatér a megszokott kerékvágásba, egy hónap távlatából átlátva miként értékeled a hetedik katlant?

Röviden szólva nagyszerűen sikerült. Hosszan is ki tudnám fejteni az elégedettségünket, napestig sorolhatnám a kivételesen magas színvonalú és népszerű programokat, de akkor szerénytelennek tűnnék. Nem illik önmagunkat fényezni. De elég beleolvasni a számtalan cikkbe, ami az Ördögkatlan alatt és után készült, elég végignézni a honlapunkon a rengeteg gyönyörű képet, hogy belássuk, hetedszer sem okoztunk csalódást a látogatóknak – ahogy ők sem nekünk. Ennyi szép és szeretettől sugárzó arcot együtt máshol-máskor nemigen látni. Egyébként azért fogalmazok mindig többes számban, mert egy csapat nevében beszélhetek. Ez áll Kiss Móniból, akivel kitaláltuk, létrehoztuk a Katlant, Petz Annamariból, akinek köszönhető, hogy a kettőnk realitásokat nem mindig figyelembe vevő álmodozásából egy nem veszteséges esemény született. Újra kijöttünk nullára, továbbra is maradhatok a lakásomban, amire évről-évre hitelt veszek fel. És áll a csapat sok-sok nagyszerű emberből, akik nélkül már nem boldogulnánk. Vannak, akik Budapestről, Szabadkáról, Csurgóról, a Kanári Szigetekről jönnek, hogy akár önkéntesként, de dolgozhassanak velünk. Tulajdonképpen az egész nyáron hektikus időjárás is kegyes volt hozzánk. Átéltünk viharokat, jópárszor agyonáztunk, de a több, mint négyszáz programból egyetlen egy sem maradt el, és amikor 7-én a hatalmas vihar után a Cseh Tamás halálának ötödik évfordulójára emlékezve égnek eresztettünk többezer lufit, az égbolt is kitisztult.

A teljes interjú itt olvasható.