Nóra


Egy éve lehetett. Nóra csillogó szemmel mesélt egy zseniális cseh hegedűsről, valami Bittová, mondta, és hogy milyen jó lenne, ha nyáron őt is meg tudnánk hívni a Katlanba. Örültünk nagyon, hogy egybeesett a szándékunk, évek óta terveztük, hogy megszólítjuk Iva Bittovát, és most már tudtuk, ennek meg kell történnie.
Nóra akkor már jó ideje beteg volt, de bizakodtunk, és ha kétely is volt bennünk, mert hiszen keveseknek sikerül legyőzni ezt a rák nevezetű hétfejű sárkányt, és bizony, már „gazdagodik” a Katlantörténelmünk is általa, biztattuk őt, és nagyon akartuk hinni, hogy a 8. Ördögkatlanon egészségesen találkozunk vele.
Nem volt könnyű eset. Senki nem könnyű eset, aki akar valamit, és ezt az akaratát érvényesíti tűzön-vízen át. Nehezen találtuk meg a hangot, makacs volt ő is és mi is, de megtaláltuk, mert tisztelettel fordultunk egymás felé. És mert közös volt a szándékunk: jót csináljunk, értéket teremtsünk, amit mi Ördögkatlannak hívunk, ő ezt Palkonyának hívta, és ez a két szándék könnyen összefonódott. Pompás kis falut, egy kicsi ékszert teremtett Palkonyából, na nem egyedül, egy faluközösséggel együtt, de kellett hozzá az ő elszántsága, jó ízlése, remek szervezőkészsége.
A Faluház, a Borút, a Pünkösdi Nyitott Pincék, és igen, immár a Katlan is nélküle megy tovább. És igen, ki kell mondanunk, az Ördögkatlan legszebb falucskáját már rég elveszítettük volna, ha Nóra nem segít. De segített, és ha van önzetlen segítség, az övé az volt.
Augusztus végén hívtuk fel telefonon, hogy van, eljutott-e a programokra a 8. Ördögkatlanon. Hol jobban, hol rosszabbul, de mindent megteszek, mondta Nóra, majd lelkesen, de a szokásos szigorral elmondta véleményét a már mögöttünk lévő fesztiválról.
Iva Bittová augusztus 6-án, egy csütörtöki napon tartotta koncertjét Nagyharsányban. Nagyon szerettem volna, de olyan messzire én már nem tudok elmenni, mondta Nóra szomorúan, hogy aztán most, Karácsony második napján végleg elmenjen, végtelen messzire.
Becker Nórára emlékezik az Ördögkatlan Vladimir Godar Mater című csodálatos művével. Előadja Iva Bittová.