Meddig tart egy szív által is vezérelt színházi csapat története?

A Szkéné Színház január 6-án és 7-én este Tasnádi István Majdnem 20 című előadásának bemutatásával és az első estén (6-án, 21 órakor) beszélgetésekkel, valamint Koncz Zsuzsa és Schiller Kata fotókiállításával (fenti galériaképek) idézi meg a majdnem két évtizedet megélt alkotóműhely, a Bárka Színház szellemét. De nosztalgiaestre senki se számítson, az alkotók és a színház történetének részesei inkább az új lehetőségekről szeretnének beszélgetni és együtt gondolkodni, és aki eljön, egy vadonatúj kortárs darabot láthat, ami egyszerre lesz szórakoztató és húsba vágó. Természetesen az írón és a rendezőn kívül ott lesz a nagy csapat több tagja is, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szikszai Rémusz és sokan mások. Az előadás ötletgazdájával, a Bárka egykori művészeti vezetőjével, az ördögkatlanos Bérczes László rendezővel beszélgettünk.
A 2000-es évek elején a Bárka megkerülhetetlen színházi alkotóműhely volt, ahol mindig történt valami, kitűnő darabok születtek, de voltak kiállítások, beszélgetések, színészképzés – érdemes volt rá odafigyelni. Akkoriban olyan színvonalas kiadványokat és műsorfüzeteket adtatok ki, mint a Hajónapló, ami ma ritkaságszámba megy. Ennek is te voltál a szerkesztője.
Igen, ez aztán fokozatosan a luxus kategóriába került. A hatodik évadot kezdem Kaposváron, öt évig ott is megengedtük magunknak ezt a luxust, de most már nem. Az imént elém raktál egy 2004-es júliusi Hajónapló számot, ahogy mondtad, ez akadt kezedbe otthon. Egyébként már ez is kisebb, mint amivel 1996-ban kezdtünk. Ahogy ezt most lapozgatom, máris elkezdek nosztalgiázni. De amikor nyáron az Ördögkatlanban a 20 éves születésnapot ünnepeltük, vagyis inkább a majdnem húszéves Bárkát megidéztük, akkor pont a nosztalgiázást akartuk elkerülni. A Szkénében játszandó darabbal kapcsolatban sokkal inkább azt hangsúlyoznám, hogy egy Tasnádi István által írt és Vidovszky Gyuri által rendezett új magyar darab ősbemutatójáról van szó, aminek a témája, apropója, a magja valóban a valaha volt Bárka Színház. Kapaszkodás abba, hogy amikor a Bárkát létrehoztuk, mit szerettünk volna, és mit is csináltunk egy jó darabig. Ezt a fonalat vette fel ez a csapat, ők ketten és a valaha volt bárkás fiatalok, akik akkor még gimnazisták voltak és most 28-30 éves, többségükben itt-ott szerződtetett színészek. A kiindulópont az volt, hogy a Bárkát valaha létrehozó Csányi János akkor, 96-ban 30 éves volt. Vajon mit kezdenének ezzel a helyzettel, hogyan csinálnának színházat ezek a most vele egykorú színészek? A kérdést így tettük fel, mert jelenidejűvé akartuk tenni az egész problémát.



A teljes beszélgetés a librarius.hu oldalon jelent meg.