Várkonyi Csibészek

A Common Vibe egyesület profi zenészeket köt össze hátrányos helyzetű gyerekekkel, akik így lehetőséget kapnak arra, hogy megismerkedjenek hangszerekkel, felfedezzék saját muzikalitásukat. Célunk, hogy barátságok, új közösségek, együttesek szülessenek. A gyerekeknek ez azért jó, mert figyelmet, szeretetet és elismerést kapnak, és emellett tehetségüket ki tudják bontakoztatni, újat tanulnak, és kicsit kiszakadnak a hétköznapokból. A foglalkozások során a periférián élő roma fiatalok és a képzett zenészek együtt alkotnak, együtt zenélnek. A közös élmény pedig hozzájárul a kapcsolatteremtési készségek, a másik és a másság tiszteletéhez és megbecsüléséhez, illetve a magatartási, önértékelési és önbecsülési problémákkal küzdő fiatalok pozitív irányú személyiségfejlődéséhez. A zene segíti az érzelmek kifejezését, javítja a koncentrációt, tanulási képességet. A Common Vibe erről szól: a kreativitásról, az önkifejezésről és az elfogadásról. Lehetőséget nyújt arra, hogy kipróbáljuk önmagunkat egy barátságos és segítő közegben.

A Common Vibe önkéntes tagjai már több mint egy éve foglalkoznak a nyolc tagú Várkonyi Csibészekkel, korábbi nevükön Kukorica zenekarral. A gyerekek Ózd külvárosából jöttek, ahol az élet nem fenékig tejfel, de tehetségük és motivációjuk annál nagyobb. Programjaink során megismerkedünk a stúdiótechnika és a stúdiómunka rejtelmeivel, emellett improvizatív zenei workshopokon veszünk részt, különleges hangszerekkel ismerkedünk meg és megannyi új tapasztalatra teszünk szert a közösségi zenélésen keresztül.

Jelenleg egy közösségi stúdió megépítésén dolgozunk Hangonyban ami várhatólag pár hónapon belül már meg is tudja nyitni kapuit a programjaink iránt érdeklődő gyerekek számára.