Roma Hungaricum

A roma kultúra egyik gyöngyszeme a Katlanban!

A magyar kultúra világszerte ismert és elismert értékei között tartják számon a cigányzenét, amely nem azonos a cigányfolklórral: ez egy egyedülálló, előadói stílus, hangszerelés és hangzás. A magyar cigányzene ma olyan nemzeti és európai kulturális érték, amelyre méltán büszke Magyarország, s amelynek megőrzése és megújítása kiemelt feladat. A cigányzene hangzásvilága és stílusa a városi „professzionális” zenészek évszázadok alatt kiforrt és generációról generációra fejlődő tudáskincse. Nem csupán a zenész cigányságé, hanem az egész magyarságé – a világ kultúrájáé.

A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes e műfaj magas színvonalú képviseletét tűzte ki célul. A muzsikusok átlag életkora 28 év. Valamennyien képzett zenészek, akik a Talentum Zeneművészeti Iskolában valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában szerezték zenei alapismereteiket.

A népzenén, cigányzenén és operett-részleteken kívül neves zeneszerzők – Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Hubay Jenő, vagy Farkas Gyula – darabjait játsszák.