BRIGI

Brigi ma, március 22­-én meghalt. 

Már az első Katlanon megjegyeztük magunknak Mónival. Állt a nagyharsányi infópontban, nagy hangon intézkedett, mi még nemigen igazodtunk el, azt se tudtuk, kit kérdezzünk, de láttuk, mindenki azt a talpraesett nőt kérdezi, aki mindent megold a látogatóknak, mi is egyre többször fordultunk hozzá, még a nevét se tudtuk, csak mondtuk egymásnak, az a Megoldó, ott az infópontban, majd ő tudja. És ő tudta, és megoldotta. A második Katlan előkészítésekor már megkerestük. Munkatársunk lett, s ami fontosabb, a barátunk. Az a fajta, akiről mindenkinek ugyanaz jut eszébe: életre való.

Amikor álmosan kikóvályogtunk reggelente a főtérre, ő már ott volt, egészen estig. És tudhattuk, bármivel hozzá fordulhatunk. Soha nem az jutott eszébe, miért nem. Mindig az, hogyan igen. Ha pánikszerűen szállás kellett, ha mosógép, ha fuvar, ha csíkos póló, ha egy kecske Göttingerpaliék performanszához, ha templomkulcs vagy egy szamár a Quimby kordéjához, ha bármi, bárkinek. Este a focipályánál vezényelt a beengedésnél. Maga volt a pörgés. Mire mi eldadogtuk a kérést, ő már rég megoldotta. Éjjel 1 körül ült le kicsit. Vagy valahogy becsalogattuk, amikor augusztus 8-­ra fordult az éjszaka – hogy hallja, amint Kisstibi vagy Lovasi Bandi köszönti a színpadról. „Brigi, köszönjük, boldog születésnapot neked!”

Tavaly tavasszal, amikor az előkészületeknél találkoztunk, kicsit udvarlósan megjegyeztem, „milyen csinos vagy, Brigi, jól áll neked, hogy fogytál kicsit”. Megölelt, „majd mondok valamit”, súgta. Akkor mondta meg, hogy rákos. De a Katlanban ott volt. A születésnapi köszöntés, most a Wombotól, merthogy ők léptek fel akkor éjjel, elhangzott, de úgy rémlik, lemaradt róla, mert épp megoldott valamit a kapuban.

És Brigi most már örökre lemarad. Lemarad a Katlanról. Augusztus 8­-ra fordulva immár nem hangzik el a mondat. Mondhatjuk, csak egy mondat. Ez a mondat egy élet. Egy élettel kevesebb immár a Katlan.

Drága Brigi! Köszönjük neked, hogy voltál, és köszönjük, hogy itt vagy, a szívünkben, és tudhatod, itt is maradsz.




Beck Zoli, Brigi állandó katlanlakója és kedvenc zenekara, a 30Y