„Meg kell tanulnunk feltenni magunknak a jó kérdéseket

Az Ördögkatlan Fesztiválon kezdtünk el dolgozni.



Kéne valaki. Egy barát. Vagy barátnő. Vagy legalább egy gőte.
Harmadik MU színházbeli bemutatójára készül a Fejlesztés Alatt Q csapata. Varga Zsófiával, az előadás dramaturgjával és Tárnoki Márkkal, a társulat művészeti vezetőjével a történet-alkotásról, útban lévő kérdőjelekről és mindennapi groteszk bajainkról beszélgettünk.A MULANDÓ március 20-án 22 órától látható a MU Színházban.
MU: Sajátos, friss szemlélet jellemzi a Fejlesztés Alatt Q előadásokat, általában ismert szövegeket adaptáltok. Mi A mulandó háttértörténete?
Tárnoki Márk: A Dominó és a Leonce és Léna után azt tűztük ki célul, hogy nem egy meglévő anyagból, kész drámából fogunk dolgozni, hanem megnézzük, mi magunk hogyan tudunk történetet alkotni. Ehhez fel kellett térképezni, hogy mi érdekel bennünket a világból, önmagunkból.
MU: Hosszú próbafolyamat áll mögöttetek, nyáron volt egy állomása az előadásnak, amibe a nézők is betekinthettek.
Tárnoki Márk: Az Ördögkatlan Fesztiválon kezdtünk el dolgozni. Az ott bemutatott előadás inspirációs forrása, előtanulmánya volt A mulandónak. Kiválasztottunk három homályos, tág, de összefüggő témát: titok, álom, emlékezet. Ezek mentén hoztunk saját történeteket vagy gyűjtöttünk idegenektől. Például feladata volt a játszóknak, hogy megtudják egy-egy kisharsányi lakos titkát. Az elkészült előadásban pedig a nézők titkai is szerepet kaptak.
Az Ördögkatlant követően Varga Zsófi is csatlakozott a folyamathoz, az ő segítségével alkottunk koherens történetet a szerteágazó nyári anyagokból.