Egy hét múlva kezdődik az első nyári fesztivál Magyarországon

Jövő hét csütörtökön elkezdődik a hazai fesztiválszezon a MiniFishinggel. Sokáig kétséges volt, hogy a tavalyi szinte teljes leállás után idén lehet-e zenei fesztiválokat tartani. Most azonban úgy tűnik, hogy a legnagyobb rendezvényeken kívül elég sok fesztivált megtartanak, így a zenerajongók sokkal jobb nyár elé néznek, mint 2020-ban.

Június 17-20-ig rendezik meg az orfűi Panoráma Campingben az idei szezon első zenei fesztiválját, a MiniFishinget. A rendezvény nagyjából olyan lesz, mint amilyen a Fishing on Orfű fesztivál a kezdetekkor, a kétezres évek végén volt - kisebb és rövidebb, mint amit az elmúlt években megszokhattunk.

Program így is lesz bőven, 4 zenei helyszínen összesen 45 produkciót nézhetnek meg az érdeklődők. Az alternatív zenei színtér legjobb és legfontosabb produkciói közül jó páran ott lesznek júniusban Orfűn, fellép többek között a 30Y, a Hiperkarma, a Vad Fruttik, a Bohemian Betyars, a Kiscsillag, Krúbi, az Elefánt, az Esti Kornél, a Péterfy Bori & Love Band, a Supernem, a Galaxisok, a Pál Utcai Fiúk, a Carson Coma, a Csaknekedkislány, a Ricsárdgír, a Blahalouisiana, a Platon Karataev, Bérczesi Róbert és a Kaukázus. A részletekről itt lehet tájékozódni.


Kisebb, családiasabb

A szervezők időutazásra invitálják a fesztiválozókat, a legújabb járványügyi rendeletek értelmében már védettségi igazolvány nélküli fiatalkorúakat is (feltéve, hogy felnőtt kísérőjüknek van igazolványa):

„Rengeteg mindent vett el a vírus mindannyiunktól, de most mindenki visszakaphat három napot 2020-ból, aki június 17-én belép az orfűi Panoráma Camping kapuján. Nem garantáljuk, hogy mindenki egy évvel fiatalabb és szebb lesz de talán így is újra megismerkedhet a tavalyi szerelmével, találkozhat a tavalyi barátaival, elénekelheti a 2020-as Fishing-himnuszt és a fesztivál végén talán boldogabban tér majd vissza a jelenbe, 2021 június 20-án ébredve” - mondta Egyedi Péter, a fesztivál sajtófőnöke.

A MiniFishingen 3000 főben limitálták a vendégek számát, tehát harmadakkora embermennyiségre kell számítani, mint Orfűn általában. A jegyek nagy része már elfogyott, de egyelőre még lehet vásárolni. A tervek szerint egyébként a rendes Fishing on Orfűt is megtartják idén, augusztus végén.

„Ha idén is Fishing nélkül telik el a nyár, az a fesztivál végét is jelentheti. Tudjuk, hogy egyelőre mindenki derűlátó az augusztussal kapcsolatban, ám kizárólag erre a derűlátásra hagyatkoznunk felelőtlenség lenne. Ugyanis, ha mégsem lehet tömegrendezvényt tartani a nyár végén, akkor (ismét) két szék közé esünk, aminek beláthatatlan következményei lehetnek” - áll a szervezők közleményében.

A nagyok elmaradnak, a kicsiket megtartják

A koronavírus-járvány miatt a legnagyobb hazai fesztiválok a tavalyi évhez hasonlóan idén is elmaradnak. Nem lesz Sziget, ahogy Volt fesztivál és Balaton Sound sem. Míg azonban tavaly nyáron maximum 500 fő vehetett részt a zenés-táncos rendezvényeken, idén létszámkorlát nincs, csak annyi a megkötés, hogy védettségi igazolvánnyal kell rendelkezniük a résztvevőknek.

Tavaly az ismertebb zenei fesztiválok közül csak a Fekete Zaj tudott csökkentett kapacitású rendezvényt tartani, idén viszont sok kisebb fesztivált megrendeznek. A MiniFishing és a Fishing on Orfű mellett lesz például Bánkitó, Kolorádó, Művészetek Völgye, Ördögkatlan, EFOTT és Campus fesztivál is.