ITT AZ ELEM!

Kultúrpart


Ismét közös bemutatóra készül június 23-án a Szkéné Színház és az Ördögkatlan Produkció: Háy János legújabb drámáját Bérczes László rendezi.

Nem volt könnyű sorsa a szerző azonos című novellája nyomán készült Elemnek: olvasópróbáját január 4-én tartották, az eredeti tervek szerint ugyanis március 5-én került volna sor a bemutatóra. Ám az elhúzódó járványhelyzet miatt több részletben zajlottak a próbák, de június 23-án végre közönség előtt is debütálhat az előadás.

A József Attila-díjas Háy János drámái egészen a 2010-es évek eleje óta jelen vannak a színház repertoárján, a nevével fémjelzett előadások már számos hazai fesztiválon szerepeltek. A Szkénéhez szintén szorosan kötődő Bérczes Lászlót a szerző állandó rendezőjének is tekinthetjük, hiszen mind az országban, mind a határon túl nagy sikerrel viszi színre a legújabb Háy-darabokat. Az Elem ötödik közös produkciójuk: korábban a Pityu bácsi fiában (Beregszász), A Gézagyerekben (Szabadka), Nehézben (Bárka Színház), A halottemberben (Szkéné Színház) dolgoztak együtt. Ez utóbbi munka 2017-ben elnyerte a Színházi Dramaturgok Céhétől az Évad Legjobb Magyar Drámájának járó elismerést is. Legújabb közös munkájuk – pontosabban: lemerülő játékuk – stílusát tekintve csatlakozik a korábbi szövegek sűrű iróniájához, a humor fájdalma ezúttal az elmúlás abszurd, felfoghatatlan tényéből ered.

A teljes cikk a Kultúrpart oldalán olvasható.