Kritikai Szalon az Ördögkatlanban

A Kritikai szalon 2013 őszén, a Jelenkor folyóirat égisze alatt indult pécsi beszélgetéssorozat. Célja, hogy valódi dialógust teremtsen ismertebb és pályakezdő kritikusok, irodalmárok között, valamint az, hogy minden, a kortárs irodalom iránt érdeklődő felé elérhetővé és nyitottabbá tegye az irodalomkritikát.

Az alkalmakon két tapasztaltabb és két fiatalabb irodalmár beszélget egy-egy nemrégiben megjelent szépirodalmi műről. A havonta megrendezett kerekasztal-beszélgetéseken eddig Tóth Krisztina, Borbély Szilárd, Tompa Andrea, Esterházy Péter és Verena Rossbacher új regényei, valamint Térey János és Takács Zsuzsa tavaly megjelent verseskötetei kerültek terítékre, hol egyetértést, hol élesebb kritikai vitát, de minden esetben – a közönség részvételével is – termékeny irodalomértelmezői beszélgetést gerjesztve.

A Kritikai szalonnak nyáron az Ördögkatlan ad otthont, ahol két beszélgetésre kerül sor. Havasréti József Űrérzékeny lelkek című regényéről Vilmos Eszter moderálása mellett András Csaba, Kisantal Tamás és Szolláth Dávid értekezik. Sofi Oksanen Mikor eltűntek a galambok című regényéről Deczki Sarolta, V. Gilbert Edit és Reichert Gábor beszélget, a moderátor, Bozsoki Petra vezetésével.