Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: június, 2017

SzínMűVeletek a Katlanban

Kép
SzínMűVeletek - EGY KUPAC KUFLI Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. A foglalkozás során Dániel András meséjébe csöppennek a gyerekek, ahol megismerkedhetnek a kuflik életével, részt vehetnek kalandjaikban és egy órára ők maguk is kuflivá válhatnak. Fantázia – és ügyességi játékokkal, valamint interaktív, mesés jelenetekkel várjuk a foglalkozásra a 4-6 éves gyerekeket. S hogy mi is a kufli lét? Önfeledtboldogkalandosegyüttjátszásésképzeletszárnyalás. SzínMűVeletek - VOLT EGYSZER EGY... Volt egyszer egy város, ahonnan elköltözött a sötétség, mert megelégelte, hogy senki nem szereti. Keressük a legrátermettebb felderítőket, akik vállalva minden kockázatot, szembeszállva az ismeretlennel elindulnak, hogy együttes erővel segítséget találjanak és visszahozzák a sötétséget. Figyelem! Utunk során különböző kalandok várnak ránk! Tarts velünk és ismerkedj meg Máté Angi: Volt egyszer egy című meséjének varázslatos lakóival! Találkozz a kiöregedett kemencével, a félős

Körjátszók

Kép
Játsszunk együtt színházat! Zoltán Áron, a Vígszínház fiatal színművésze és Prókai Ágnes táncművész közös mesejátékra invitálják a fesztivál legfiatalabb résztvevőit. Zenével, tánccal, mondókákkal és kreatív kézműves feladatokkal gazdagítva adják elő A három kismalac és a farkas meséjét és más izgalmas meséket. Sok szeretettel invitálunk szülőket és gyerekeket egyaránt egy közös játékra, ahol a nézők hirtelen színésszé, táncossá, zenésszé és díszlettervezővé válnak, és így hoznak létre egy nagy közös meseelőadást.

MŰVÉSZI HORDÓK – ÉLŐBEN

Kép
HÁY, CSEH, WAHORN-TÖTTÖS, RUTKAI A Vylyan Pincészet 2008-ban képzőművészeket kért fel arra, hogy leheljenek életet a „kiszolgált” boroshordókba. Az érdekes kihívás és persze a hordó beltartalma beindította az alkotó fantáziát, így születettek meg a MŰVÉSZI HORDÓK. Az alkotások alapanyaga a borok érleléséhez használt 225 literes (közismertebb nevén barrique) tölgyfahordó. A Pécsett élő és alkotó képzőművészek mellett (Pál Zoltán, Miklya Gábor, Ernszt András, Pinczehelyi Sándort és Gellér B. István) nemzetközi munkák is gazdagítják a tárlatot (Nikola Faller - Horvátország, Per Hillo - Dánia). A hordó-termés folyamatosan új alkotásokkal gazdagodik, melyek minden évben az ÖRDÖGKATLAN Fesztiválon mutatkoznak be. Mára igen komoly gyűjteménnyé alakult a Művészi Hordók kiállítás, ami a szakma elismerése mellett a közönség tetszését is évről évre elnyeri. Ha valaki jól figyelt, észrevehette, hogy a Vylyan Teraszon található Művészi hordók akkor bukkantak fel, amikor az Ördögkatlan indult:

Kupinnyó

Kép
Rutkai Bori és Nemes Péter páros alkotói QPÍ-ja. Horgolt, barkácsolt, festett, és font mesevilág kellékeinek színes rendje. Manósapkák, apró házikók, bábok, kütyük, herkenytűk és sok meglepetés várja a látogatókat ebben az elvarázsolt pinyóban, azaz KUPInnyóban. A katlanlakókat egy ÉGIGÉRŐ ZOKNIFA készítésére buzdítják. Kizárólag tiszta és illatos félpár zoknikat lehet a zokniperselybe dobni, amiből a fesztivál alatt burjánzik majd ki a Zoknifa.

Zenésznek születtek

Kép
Babucs Kriszta, az ismert rádiós szerkesztő-műsorvezető frissen megjelent interjúkötetéről beszélget Beck Zolival (30y) és JummoDaddy-vel (Irie Maffia).

Kezdhetek folytatódni – Petri György-est

Kép
Mikor nem írok verset: nem vagyok - írta Petri György, költőként, ahogy a színész sem színész, ha nem játszik épp, csak úgy, mint a csellista, ki hangszere nélkül csupán egy bárpultnál fészkelődő ujjpercegés. Legyen már egy este, ahol Petri is van, meg Maya is, meg az összestöbbinő, van igazi, élő színész, s hangra pendül a csellista is. Legyen egy este, ahol az ember is nézővé válhat, ülhet és figyelhet egy asztalnál, annak két oldalán, és mindezt azért, hogy eljussunk az est végére, mikor elmondhatjuk, hogy volt egy este, ahol Petri is volt. színész: Pál András csellista: Rozs Tamás rendező: Valcz Péter

JÖVŐTÁNC

Kép
A hat egységből álló előadásban tételenként egy-egy táncos és zenész találkozik, és a találkozásból születő improvizatív produkciók előadói keverik és egyesítik a különböző kortárs tánctechnikákat, a néptáncot és más mozgásrendszereket, ahogy zenész társaik is szabadon közlekednek a barokk, a mai zene, a népzene és a jazz között. Közreműködők: Krámer György (tánc) és Kovács Gábor (cselló), Gera Anita (tánc) és Gera Gábor (tangóharmonika), Gergye Krisztián (tánc) és Zombola Péter (zongora), Lőrinc Katalin (tánc) és Lőrinszky Attila (nagybőgő), valamint Kovács Gerzson Péter (tánc) és Alexander Balanescu (hegedű) találkozásából születik valami új, ami csak itt és csak most létezik.

Eső (Madárka 2017)

Kép
Surman Edit és Simon Edina kiállítása A felújított kisharsányi templomban, a 10. Jubileumra visszatérő madarak. Ünnepi megálló a fesztivál útján.

Jelenkor-beszélgetés Térey Jánossal

Kép
Az 1970-es születésű Térey János nemzedékének egyik legmeghatározóbb alakja, aki mindhárom műnemben jelentős és nagy sikerű alkotásokat tett le az asztalra. Görföl Balázs egyebek mellett Őszi hadjárat című új és válogatott verseket tartalmazó kötetéről, Káli holtak című készülő regényéről, újra kiadott 56-os drámájáról, a Kazamatákról és a kortárs magyar irodalom jelenlegi helyzetéről kérdezi majd.

Jelenkor-beszélgetés Kiss Tibor Noéval

Kép
Az 1976-os születésű Kiss Tibor Noé eddig két nagy visszhangot kiváltó regényt írt. A szerző saját transzneműségével járó vívódásokat megjelenítő, roppant személyes, progresszív irodalmi nyelven megírt Inkognitó után az Aludnod kellene egy pusztulófélben lévő telep lakóinak kietlen életét ábrázolja, rezignált hangon, mégis együttérzéssel. Ágoston Zoltán egyebek mellett az említett két regényről, a szerző utóbbi időben keletkező közéleti cikkeiről és tevékenységéről kérdezi majd Kiss Tibor Noét.

Fesztiválozz két keréken!

Kép
Nagyharsányban az elágazásnál elektromos kerékpár, e-riksa, e-roller kölcsönző állomás vár rátok a fesztivál egész ideje alatt! Kövessetek minket facebook oldalunkon! Info.: +36 30 9861444 https://www.facebook.com/zoldkerekparosdrava/ Díjszabás elektromos kerékpár bérlésre: 1 óra 490.- Ft + áfa, 5 óra (fél napos bérlet) 2700.- Ft + áfa, 10 óra (napi bérlet) 4900.- + áfa 5 napos bérlet 22.000.- + áfa Díjszabás elektromos roller bérlésre: 1 óra 1000.- Ft + áfa Elektromos riksa taxi díjszabás: 1 fő részére 80 Ft/perc + áfa 2 fő részére 160 Ft/perc + áfa

Ivyz koncert

Kép
Bölcsész zeneudvar A Recorder Magazin szerint "a hardrock-garázsrock-rock’n’roll-vonalon mozgó fiatal zenekar még érezhetően nagy idoljait követi, de nincs ezzel semmi gond, a Guns N’ Roses most egyébként is másodvirágzását éli. A fejlődés az új dalaikon egyértelműen hallható, és ugyan még így is van hova, de érdemes rájuk odafigyelni."

Rocklitera – interaktív tárlatvezetés

Kép
Bölcsész kiállító udvar A PTE Zenélő Egyeteme bemutatja a RockLitera 1-2 Baksa-Soós Attila könyvének anyagából készült kiállítást. ROCK-LIT-ERA" a zene, az irodalom és a korszak tükre; olyan novellák gyűjteménye, mely a kortárs magyar pop-rock szcéna érett zenekarait mutatja be. Rock&roll szerző: A rock&roll írónak is titulált Felhőjáró Baksa-Soós Attila, az 1 Hullámon Bár és a Cinege a lábát című kultikus, szürreális regények szerzője. Új agyszüleménye a Rocklitera. Rock&roll fotók: A kötet fotóanyagát, a Wan2 magazinból is jól ismert Lékó Tamás jegyzi, aki a pop-rock fotózás megkerülhetetlen magyar képviselője. A kötetben szereplő együttesek: Quimby, Hiperkarma, HS7, Neo, Kolin, Anna & The Barbies, Zagar, Rutkai Bori, Soerii&Poolek, Nemjuci, The Twist, Supernem, Frenk, Isten Háta Mögött, 30Y, We Are Rockstars, Kistehén, Amber Smith.

Éld az életem!

Kép
Bölcsész társas udvari játék Próbáld ki magad! Ebben a játékban bárki belehelyezkedhet és megismerhet személyes sorsokat. A játékosoknak, csapatoknak döntéseket kell hozniuk a karakter életéről, továbbtanulásáról, jövőjéről. Éld át egy-egy nehéz sorsú fiatal életét, és hagyd, hogy az élmény megváltoztasson. A játék által világosabbá válik, hogy milyen faktorok befolyásolják a továbbtanulást, választások elé állítanak és felvázolnak döntési lehetőségeket. Jöjj és játssz együtt a Wlislocki Henrik Szakkollégium hallgatóival!

Kertmozi - A faun labirintusa

Kép
Bölcsész moziudvar r.: Guillermo del Toro Felvezető beszélgetés tart Simor Kamilla. Guillermo del Toro filmje 1944-ben játszódik a polgárháború végén. Ofelia, a tíz éves kislány anyjával együtt egy kapitányhoz költözik, aki Franco seregében szolgál, s az ellenállókat próbálja felszámolni. A lány nagyon nehezen illeszkedik be új környezetébe, nem akar az erőszak és a gyilkolás közegében maradni, így a házban, a ház körül barangolva felfedezi a környéket. Egy rejtélyes labirintust talál, melyben találkozik Pánnal, a mesebeli figurával, aki a mitológiából az erdők és mezők isteneként ismert. A lány egy könyvet kap, melyet ő maga tölt ki majd saját képzeletbeli élményeivel, gondolataival, fantáziája teremtményeivel: a film a képzelet és valóság határmezsgyéjén billeg. Fikció és valóság, álom és e világi, tudattalan és tudatos keveredése során Ofelia lassan már nem tudja pontosan, hogy melyik világ lehet az „igazi”, s ő valójában hova is tartozik. A film szürreális látványvilága is a több

Pető Szabi/Szénás-Máthé Nándi duó

Kép
Bölcsész zeneudvar Pécsi junkie-k az Udvarban – a Junkie Jack Flash zenekar tagjainak akusztikus koncertje. Pető Szabolcs és Szénás-Máthé Nándor újra duóban mutatják meg mit tanultak az öreg legendáktól és hogy mivé fejlesztették a tőlük kapott zenei táplálékot. A blues és a korai rock and roll legszebb gyöngyszemeit saját hangjukra fazonírozva szólaltatják meg illetve zenekaruk, a Junkie Jack Flash dalait kettejük gitárjaira hangszerelve. Ellazulni, egy pohár mellett bólogatni, de egy kicsit kiengedni a gőzt és óvatosan megőrülni egyaránt ideális program. http://recorder.blog.hu/2016/08/28/magyarradar_junkie_jack_flash

Euripidész: Hippolütosz

Kép
Bölcsész udvari színház Beavatószínház: Euripidész: Hippolütosz. Görög drámaelemzés a darab megjelenítésével. Közreműködnek a PTE BTK Klasszika-filológia Tanszék hallgatói Karsai György klasszika-filológus és színháztörténész, a Színház és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanára vezetésével. Aphrodité, a szerelem istennője nem tűrheti, hogy Hippolütosz kivonja magát hatalma alól és csak a szűz Artemisznek, a vadászat istennőjének hódol. Az istennő az ifjú mostohaanyját, Phaidrát választja bosszúja eszközéül: a nő, férje távollétében halálosan beleszeret Hippolütoszba, azonban ez a szerelem reménytelen és törvénysértő... Vajon mit tehet Phaidra vagy az ifjú Hippolütosz ebben a helyzetben? S mit szól mindehhez a hazatérő férj, Thészeusz? A PTE BTK Klasszika-Filológia Tanszék hallgatóinak beavató színházi előadása Karsai György professzor kommentárjaival.

Mitológia ma

Kép
Bölcs mítoszok udvara A mitológia mai szépirodalmi és játékos-posztjungiánus pszichológiai alkalmazása (melyik antik isten/nő vagy) mellett szót ejtünk az archaikus és a mai mitológiák működéséről a társadalomban -- régen és most, a mítoszról mint abúzusról a játékok, függőbetegség és alkotás vonatkozásában, valamint a mítosz és klisé kapcsolatáról. Bevonjuk a popkultúra legendás figuráit, Batmant és Supermant, a tömegfilmek mitológiáit (Star Wars, Marvel és DC univerzum), kimutatjuk az antik és északi mitológiát a God of War videójáték -, a szlávét a Witcher sorozatban. Megtaláljuk az antik és északi mitológiát a Marvel filmekben, képregényekben: Zeusz, Herkules, Thor, Odin itt népszerű film- és képregényhősök. Fejtegetjük a videojátékok saját mitológiáját, körbejárjuk a legendás/fetisizált videojáték-karaktereket (Big Boss, Ríviai Geralt), s találgatjuk Hideo Kojima, a játékfejlesztő titkát, akit csak Istennek becéznek a játékosok. A beszélgetés résztvevői: Horváth Viktor, Serbako

Graffiti Live Act + pólószitázás

Kép
Bölcsész festék-udvar Hozz egy pólót és csinálj belőle pécsi bölcsész relikviát, miközben megnézheted, hogy festik tele graffitisek az udvar! Kellemes festékszag, hip-hop zene, és az arra bugizó pécsi breakesek!

Mesepiramis, avagy időutazás az ókori Egyiptomban

Kép
Bölcsész gyerekudvar Interaktív játékos délelőtt a hieroglifák, fáraók és múmiák világában. Kíváncsiak vagytok, hogy hogyan dolgozik a régész? A megtalált kincsekből hogyan tudja a történelmet kiolvasni? Ezekre, és sok más kérdésekre kaphattok választ, ha meglátogatjátok a Pécsi Bölcsész Udvar interaktív gyermekprogramját. Lesz itt a kisebbeknek Básztet szent állatának keresése, nagyobbaknak kartustábla (névtábla) készítés hieroglifákkal. Megépíthetitek az ókori Egyiptom makettjét, vagy egy fáraó piramisát.

Kertmozi - Paterson

Kép
Bölcsész moziudvar r.: Jim Jarmusch Felvezető beszélgetés tart Simor Kamilla. A filmben Paterson, a kisvárosi buszsofőr egy hetét, azaz hét napját követhetjük végig. A férfi napjai szinte ugyanolyan monoton, szürke hétköznapi jelleget öltenek: ugyanazok a cselekvéssorok, s ugyanazok az emberek ismétlődnek Paterson életében, hasonló dialógusokat folytatva. Az ebben az értelemben szekvenciális jellegű film ideje azonban mégsem hétköznapi vagy összefolyó. Az igen sajátságos időkezelésének ritmusát Paterson versei adják meg. A buszsofőr szabadidejében (s többször munkaidejében is) szabadverseket ír, melyeket Jarmusch tökéletesen old meg azzal, hogy a vásznon is olvashatóak: együtt haladhatunk Paterson munkafolyamatával. Míg a férfi mindennapjai a konfliktus-és akciómentesség jegyében zajlanak, addig a versek a hétköznapi szekvenciákon átívelnek, s egy egészen más szféra felé mutatnak. A két szint teljes mértékben kiegészíti egymást, s így jön létre a film rendkívül különleges, s Jarmusch