MŰVÉSZI HORDÓK – ÉLŐBEN

HÁY, CSEH, WAHORN-TÖTTÖS, RUTKAI

A Vylyan Pincészet 2008-ban képzőművészeket kért fel arra, hogy leheljenek életet a „kiszolgált” boroshordókba. Az érdekes kihívás és persze a hordó beltartalma beindította az alkotó fantáziát, így születettek meg a MŰVÉSZI HORDÓK. Az alkotások alapanyaga a borok érleléséhez használt 225 literes (közismertebb nevén barrique) tölgyfahordó.

A Pécsett élő és alkotó képzőművészek mellett (Pál Zoltán, Miklya Gábor, Ernszt András, Pinczehelyi Sándort és Gellér B. István) nemzetközi munkák is gazdagítják a tárlatot (Nikola Faller - Horvátország, Per Hillo - Dánia). A hordó-termés folyamatosan új alkotásokkal gazdagodik, melyek minden évben az ÖRDÖGKATLAN Fesztiválon mutatkoznak be. Mára igen komoly gyűjteménnyé alakult a Művészi Hordók kiállítás, ami a szakma elismerése mellett a közönség tetszését is évről évre elnyeri.

Ha valaki jól figyelt, észrevehette, hogy a Vylyan Teraszon található Művészi hordók akkor bukkantak fel, amikor az Ördögkatlan indult: 2008-ban. A hordók is tízévesek tehát, és a jubileumra a következőt találtuk ki: megkértük visszajáró katlanos képzőművész barátainkat, hogy egy-egy délutánt töltsenek velünk (és egy-egy hordóval), és amíg mi Krasznahorkai felolvasását, a Wombot, Sárik Pétert vagy éppen a soron következő Jelenkor-beszélgetést hallgatjuk, félszemmel figyelhetjük, mihez kezd a hordójával Háy János, Töttös Kata és Wahorn András, Rutkai Bori vagy éppen Cseh András.

És mire véget ér a délután, egy-egy varázslatos művészi hordóval gazdagodik a Vylyan gyűjteménye.