Hagyományok Háza

Hagyományok Háza 

2019-ben a Hagyományok Háza a 12. Ördögkatlan Fesztivál egyik díszvendége lesz. A Kárpát-medencei néphagyományt felölelő programoknak a kis Árpád-kori település, Villánykövesd biztosít méltó hátteret. A falu főterén álló színpad lesz többek között a 15 éves Szalóki Ági gyerekkoncert-sorozatának egyik helyszíne, este pedig az énekesnő mezőségi asszonyokkal kiegészülve ad koncertet. A Teleki Liget színpadi programjában látható lesz a csallóközi Csavar Színház gyerekelőadása, Berecz András különleges színházi-népzenei előadása, a Katlan szervezésének köszönhetően itt fog fellépni Dés László, Halász Judit és a Budapest Klezmer Band is. A gyerekek és gyereklelkűek egész nap próbálgathatják ügyességüket a Fabatka népi játszótér térjátékain, kipróbálhatják a kosaras körhintát vagy a kézi őrlőmalmot, koradélután pedig a Fővárosi Nagycirkusz jóvoltából cirkuszi műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt.

A védett, kétszintes műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese, az apró pincék kézműves tárgyak kiállításának és fotókiállításoknak adnak majd helyszínt. A pincéknél mesterségbemutatókon lehet megcsodálni régi mesterségek fortélyait, illetve különböző népi kézműves technikákkal lehetőség lesz ékszereket, használati tárgyakat is készíteni.

Az egész napos programfolyam, amelyen a néphagyomány a maga teljességében jelenik meg, tánc- és énekkurzussal, gyerekeknek és felnőtteknek szóló mesékkel, szabadegyetem-előadásokkal és hajnalig tartó táncházakkal válik teljessé. A Hagyományok Háza programok házigazda zenekara a vajdasági Fokos zenekar, a Fölszállott a páva – Döntők döntője 2018 győztes zenekara, éneket Juhász Réka, a Népművészet Ifjú Mestere tanít, a táncok kezdőknek és haladóknak való átadásáért pedig Gyetvai Júlia és Kele Kristóf, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai felelnek.