Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: június, 2011

„EGYÜTT FEKETÉN FEHÉREN” FOTÓKIÁLLÍTÁS

Kép
Öt év alatt 20 nemzetközi és regionális jelentőségű fotóműhelyt valósított meg a MEDIAWAVE Alapítvány a PASSPORT CONTROL Ifjúsági Műhely-sorozat részeként. Ebből az utolsó négy, 2010 során - a Norvég Alap támogatásával - roma és magyar művészeti együttműködésen alapult, egyikük Kisharsányban, az Ördögkatlan fesztivál keretében. A fotókat roma és a műhelyben résztvevő nemzetközi fotósok készítették, részben Kisharsányban.

PASSPORT CONTROL PROJEKT ZÁRÓ

Kép
FILM, FOTÓ ÉS ÉPÍTÉSZETI PROJEKT BEMUTATÁSA Ahogy a fesztivál látogatói talán erre az évre már megszokták, a MEDIAWAVE nyári művészeti táborának fiatal filmes és fotós alkotói most is az egész fesztivál ideje alatt műhelymunka keretében sajátították el a filmezés, a fotózás titkait. Munkáikat most is nyilvános vetítés keretében mutatják be.

MAROKKÓI DÉLUTÁN

Kép
Marokkói gnawa néptánc oktatás és dobos workshop, ételbemutató Abdeljalil Kodssi és a Gnawa Trance Express vezetésével. A pénteki este különleges fellépői Marokkóból érkező gnawa zenészek, akik a délután folyamán kötetlen formában adnak bepillantást kultúrájuk rejtelmeibe.

SÁNDOR JÓZSEF PÉTER ALKOTÁSZ JÁTÉKSZOBRAI

Kép
A látványos és használható játékszobrok az idei MEDIAWAVE Fesztiválon debütáltak, nagy sikerrel. A művészet iránt még előítéletmentes gyermekek azonnal tudták mire valók e képzőművészeti alkotások. De a gyermekek példája, tanítása révén a felnőttek is hamarosan felismerték, hogy e szobrokat nemcsak nézni jó, hanem használni is lehet őket…

Alessandro Baricco: NOVECENTO - Egy monológ

Kép
Előadja: Matta Lóránt Zongorista: Boris Jaksov Rendező: Luigi Fusani Egy teljesen a szavakra bízott szöveg. Varázslatos és titokzatos szavak, álmodozásra hívó szavak. Egy zongorista abszurd története; valaki, aki egy hajón születik, aki az egész életét egy hajón éli le, aki az életét, „hajójának” életével együtt fejezi be. A történet szereplői: a zongorista, de az is, aki a trombitáján játszik, és Danny Boodmann, és Jelly Roll Morton, és a kapitány, a gépészek, az emigránsok. Itt vannak a közönség előtt: előjönnek, élnek, egytől egyig, a történet szavaitól. És a közönség, csöndben, mind eljut, arra a hajóra, a Virginian-re, nézik, ahogy a zongora repül, mint Chagall egyik képén, és hallgatják, hogy lesz vége egy abszurd, de nagyon emberi történetnek. 1994-ben került színre Olaszországban először a Novecento, amit Baricco kifejezetten a Settimo színház társulatának írt meg. Az előadást Gabriele Vacis rendezte Eugenio Allegri adta elő. A Settimo színház azóta híressé vált „na

Elsüllyedt világok

Kép
Idén is folytatódik a tavaly megkezdett épületinstallációs happening Nagyharsány szívében: Kiss Tibor, Cseh András valamint Simon Edina és Surman Edit keramikusok a katlanlakók bevonásával kortárs művészeti galériát álmodnak a falumúzeum mögötti apró szobába… megidézve egy álombéli „Elsüllyedt világot”.

Rock&Roll ügynök

Kép
Lou Reed szövegeit le lehet fordítani, meg ki lehet fordítani. Ha lefordítjuk, New Yorkba repülünk, ám ha nem ismerjük személyesen a dalok 1960-as, 70-es évekbeli hőseit, nem sok esélyünk van, hogy értsük a lényeget. Ha azonban kifordítjuk, Budapestre érkezünk meg, no meg a mába. Legát Tibor, a Kézi-Chopin énekes-szövegírója úgy próbálta lefordítani Lou Reed dalait, hogy azok a magyarok húsába vájjanak. Legát és a Sweet Jane zenekar egyszerre ismerős és meghökkentő, és csupán egyvalami biztos: 100 % rock and roll.

Micsoda útjaim..

Kép
Fővédnökünkkel, Törőcsik Marival Bérczes László beszélget színházról, szerepekről, emlékekről, azokról a „csoda utakról”…

A part alatt...

Kép
Muzsikás Babusgató Szabó Judittal a patakparti fűzfák alatt… Zenés-mondókás-játékos hangszer-kóstolgató piciknek népzenei dallamokra.

Palkonyai portéka

Kép
Augusztus 6-án és 7-én Palkonyai portéka - helyi-, és kézműves termékek vására és mesterségek bemutatója a Malomparkban!

IV. Gyermek Kerámia Tábor kiállítás és megnyitó

Kép
Major Judit, palkonyai művész által vezetett IV. Gyermek Kerámia Tábor kiállításának megnyitója a műhelyházban, Palkonya, Fő u. 77 sz. alatt. Tábortűz, gyermekalkotások, zene, beszélgetés..

Háy – Lovasi

Kép
Tavalyi díszvendégünk faggatja az ideit életről és rock & roll-ról, s talán az is kiderül, hogy elkészültek e már a dalok Háy János legújabb színdarabjához…

Sebaj Színház: A Kiskakas gyémánt félkrajcárja

Kép
  A miskolci Sebaj Színház magyar népmeséket állít színpadra. Az előadások interaktívak, hiszen mind a gyerekeket, mind pedig szüleiket bevonják a játékba. A társulat fontosnak tartja továbbá azt is, hogy a bábjátékokat élőzene kísérje. Egy érces hangú baromfi egyszervolt esete a török császárral. Ha bárki találna egy gyémánt félkrajcárt a szemétdombon, bizony nem szívesen válna meg tőle, a Kiskakas pedig pláne nem. Vízen- tűzön- méhkason át akár, de megküzd azért, ami az övé. A török császár pedig magára vessen, ha méhek zümmögnek a bő bugyogójában. Na és a nézők?! Ők is benne lesznek a sűrűjében. Tervezte és Rendezte: Sebaj Színház társulata Szereplők: Hajdú Gáspár Zsolt, Károlyi Szabolcs, Klim Zsolt

Jazz-triók

Kép
TRIO A A jazz együttes repertoárja átfogja a műfaj történetét: a korai, szvinges darabok és bebop-sztenderdek mellett a jazz mai, modern értelmezéséit is megszólaltatják. Lachegyi Máté – zongora, Baksa Péter – nagybőgő, Krommer Balázs – dob HOFECKER-MOLNÁR-BAKSA Trió 30-as, 40-es évek Párizs, New York és Budapest hangulatát idéző zenék három fiatal művész előadásában (Molnár Dávid - gitár, Baksa Péter - nagybőgő, Hofecker Dániel - trombita, szárnykürt). Hallhatunk muzsikát Django Reindhardt-tól, Woody Allen filmjeinek zenéiből és még korhű magyar slágereket is.

Baraka Együttes

Kép
A baraka szó egymástól függetlenül előfordul számtalan nép nyelvében. Bölcsességet, lélegzetet, az élet értelmét, minden dolog legbelsőbb lényegét jelenti, egyfajta spirituális energiát, amely az egész világot áthatja. A Baraka Együttes, temperamentumos dobritmusaival, szövegeivel, népies hangzásával a régi, ősi világot idézi. "Eredj fiam kapj lóhátra, vágtass fel a mennyországba, izenem a Jóistennek, gyermekei nem felednek!"

Ami bent, az kinn…

Kép
Surman Edit és Simon Edina keramikusok és Bozsó András fényképész épületinstallációja Simon Edina és Surman Edit idén sem hiányozhatnak a Katlanból. A „madárkás” lányok, kik 2 éve a kisharsányi templomba álmodtak lenyűgöző galambsereget, tavaly pedig Kiss Tibi, Cseh Andris és f Zámó István ördöglegendát feldolgozó projektjében vettek részt, ezúttal Bozsó András fotográfussal érkeznek mihozzánk. Egy szobaméretű camera obscurává és egyszersmind fényképezőgéppé varázsolják a nagyharsányi főtér parányi épületét, melyet kiegészít és továbbértelmez egy gyönyörű kerámiainstalláció.

ReArt műhely - Kulturális LABOR Szociális Szövetkezet

Kép
Recycling műhelyünk 2009 februárjától tevékenykedik és gyűjti csapatába azokat a pécsi és más városok fiatal alkotóit, akik bátran megálmodnak és szívesen megvalósítanak tárgyakat, eszközöket, objekteket hulladék anyagokból. A felhasznált anyagok között szerepel a kerékpárgumi, műanyagflakon, petpalack, számítógép alkatrész, használt irodai papír, molinó, textilhulladék és sok más. Tevékenységünk: - ökodesign termékek készítése - óriástársasjátékok tervezése, kihelyezése - reuse technológia és környezeti nevelés program Várunk Téged a kisharsányi templomkertben! Keresd a színes ReArt sátrunkat!

ROMUNGRO GIPSY BAND

Kép
A MEDIAWAVE helyi lakosokat is magába szippantó műhelymunkái mellett a kisharsányiak által legjobban kedvelt zenekar koncertjével zárul a falu programja. Az elmúlt egy évben az alapító duó új tagokat verbuvált maga mellé, táncosok és vendégénekesek bevonásával készülnek erre a koncertre! A Passport Control záróelőadása után folytatódik a buli!

CAFÉS & CITIZENRY PROJECT /HUN/ITA/ROM/ - ZÁRÓELŐADÁS

Kép
Zene és irodalom találkozása egy roma és nem roma (magyar-román-olasz) fiatalokat közös alkotásra ösztönző projekt keretében. A bemutatandó produkciót roma, magyar, román és olasz muzsikusok, költők, slam poetry-sek és rapperek 4 napig próbálták és a záróelőadás során kísérletet tesznek a kávéházi zene roma gyökereinek felfedezésére és újjáértelmezésére. A project vezetője: Both Miklós – gitár, ének Két kritikai megjegyzés a Napra együttesről és vezetőjéről, Both Miklósról: „A népzenénket és cigányzenénket is kiváló prímások húzzák, de gitárprímás eddig még se nálunk, se máshol nem koptatta a húrokat. Ahogy Both Miklós játszik a hangszerén, az valószínűleg nemcsak itthon, hanem a világon is páratlan.” Sebők János, Népszabadság „Rendkívül erős és fontos, a könnyűzenei verslemezek történetében új fejezetet nyitó albumot készített nyolc Radnóti-költeményből a Napra együttest vezető Both Miklós.” Marton László Távolodó, Magyar Narancs

PÁL ISTVÁN SZALONNA ÉS BANDÁJA

Kép
A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát medence leggyönyörűbb zenéi. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért népzeneoktatással is foglalkoznak. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek, mind Európában, mind a tengerentúlon

DIL MASTANA GROUP /INDIA/

Kép
A Dil Mastana csoport Radzsasztán leghíresebb hagyományos zenész közösségéhez, a Langákhoz tartozó előadóművészek. Dallamaik változatlanul őrzik ezen ősrégi sivatagi kultúra zenei tradícióinak tisztaságát. Repertoárjuk tökéletes zenei harmóniában mutatja be az indiai radzsasztáni énekek tekervényes dallamait, a "szindhi szárangi" visszhangos hangjával aláfestve, valamint a hindusztáni klasszikus zenéből jól ismert tabla pergető ritmusának kíséretében. Az együttes tagjai Bachu Khan, Barkat Khan és Sayar Khan, éveken át a Musafir, majd, a Maharadzsa együttes zenészeiként adtak koncerteket a világ számos országában, ők a Gypsy Caravan című film zenei szereplői is. (rendező: Jasmine Dellale) http://kck.st/bgHMDW

APNOE FOLK UNDERGROUND - Vendég: Ferenczi György

Kép
MEDIAWAVE – PASSPORT CONTROL PROJEKT Az első évek útkeresése, tagcseréi után az eredeti progresszív rockos irányvonal fokozatosan megváltozott, mára a zenekar magyar népzenei alapokon nyugvó, minőségi underground zenét játszik. Ezt a folyamatot az Apnoe és Mesics György „Mesó” 2009-es egymásra találása gyorsította fel. Mesó tizenöt éve különböző táncházas zenekarok (Matokabinde, Cserefa, Vizesnyolcas) oszlopos tagja, prímása, de nem kifelejtendő a népi érdeklődést megelőző Westmister Apu formáció, amely akár az Apnoé korai előképének is tekinthető. Ma a nótákat hamisítatlan népi hegedű, elektromos koboz és karakteres férfi népi énekhang is gazdagítja. A csapat az utóbbi három év során több alkalommal vett részt a MEDIAWAVE - Ferenczi Gyuri vezette - zenei műhelyeiben, most is egy két napos műhelyfolyamat után állnak színpadra.

Képzőművész-tárlat a Gyimóthy Villában

Kép
A szobrász művészteleppé alakított Gyimóthy villa a 19.-20. század fordulóján épült, a villányi szőlőhegy délkeleti oldalán. Ezúttal az elmúlt évtized képzőművész-szimpóziumainak válogatott anyaga kerül bemutatásra a gyönyörű épület falai között.

„Apró Paták” – hagyományőrző családi nap

Kép
Szombaton 10 órától az "Apró Paták" Lovas Sport Egyesület hagyományőrző programokkal vár kicsiket és nagyokat a nagyharsányi sportpályán. Lesz itt Serby-derby ügyességi lovas találkozó, íjásztalálkozó, póni lovaglás, hagyományőrző népi viseletek és ostorbemutató, fafaragás, népi zeneeszközök készítése, ostorfonás és csikós bemutató.

Ferenczi György és a Rackajam

Kép
Ferenczi György kiváló szájharmonika-művészünk bő húszéves pályafutására a country, a blues, a rock ’n’ roll és a magyar népzene fúziója nyomta rá a bélyegét, több mint kétszázötven lemezen szerepelt, Herfli Davidson és Rackajam nevű zenekaraival Európa-szerte népszerű lett. „Egy magyar zenésznek normál esetben a népzenétől kellene bárhova eljutnia, de a Kodály-módszer hazájában ez rendszerint nem így van. Én Jimi Hendrix, az AC/DC és a Hobo Blues Band zenéjén nőttem fel. Ma két dolog határozza meg a zenémet: a népzene és Hendrix.” – Vallja a fő-racka.

Técsői Banda

Kép
2011-ben újra az Ördögkatlanban! Most, hogy Kárpátalja a díszvendég, természetes, hogy a Técsői Bandát újra hívjuk a Katlanba. Tavaly óriási sikerrel muzsikáltak színpadon, a focipályára vezető úton lévő szabadtéri vendéglő fái alatt, sőt a katlanbuszon is, ahol Kapával és Pepével igazi "szovjet" csujogatóssal szórakoztatták a Busz-Színház közönségét. A Técsői banda hagyományos máramarosi ruszin (régiesen: rutén) zenét játszik. A Tisza felső szakaszán fekvő hajdani koronaváros, Técső és környékének legismertebb zenekara. A harmonikás Csernavec Jóska és testvérei a neves helybeli cigányzenész-dinasztia leszármazottai, hegedűseik azonban nem családtagok; a hegedű nem öröklődött tovább a famíliában. A vidék zenei hagyományait mindannyian elődeiktől tanulták. Változatos repertoárjukon - a rendkívül erős interetnikus hatások miatt - szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is.

Nagykoncertek a Katlanban!

Augusztus 3. szerda NAGYHARSÁNY FOCIPÁLYA 23 óra QUIMBY A Káosz Amigók nyitják idén is az Ördögkatlan Fesztivált! Kicsi ország körbejártam minden bokrodat Hírül vittem azt hogy éltem és a gyorsvonat Húz el engem innen de már nem tudom hová Jön valaki utánam és az majd tovább gondolá – lálálá …ez is lesz, meg sok másik is.   NAGYHARSÁNY NARANCSLIGET 21 ó Ferenczi György és a Rackajam Ferenczi György kiváló szájharmonika-művészünk bő húszéves pályafutására a country, a blues, a rock ’n’ roll és a magyar népzene fúziója nyomta rá a bélyegét, több mint kétszázötven lemezen szerepelt, Herfli Davidson és Rackajam nevű zenekaraival Európa-szerte népszerű lett. „Egy magyar zenésznek normál esetben a népzenétől kellene bárhova eljutnia, de a Kodály-módszer hazájában ez rendszerint nem így van. Én Jimi Hendrix, az AC/DC és a Hobo Blues Band zenéjén nőttem fel. Ma két dolog határozza meg a zenémet: a népzene és Hendrix.” – Vallja a fő-racka.  Augusztus 4. csütörtö

A barokk kortól napjainkig – zene hárfára és gitárra

Kép
Zenél: Bodor Tibor Teskó kelta hárfás Nemes Gábor Kölyök gitárművész Bodor Tibor Teskó Pécsett élő népzenész, magyar és kelta népzenét játszik többféle hangszeren (kelta hárfa, harmonika, duda, brácsa)és ezekből építkezve saját zenét is komponál. Nemes Gábor Kölyök gitárművész a fiatalabb generáció képviselője, zenéjére a nyitottság jellemző, többféle formációban is játszik. A koncertjük felében Teskó jóvoltából felidéződnek a középkori, nagy becsben tartott kelta hárfások és a talán legismertebb ír szerző, Turlough Carolan /1670-1725/ barokk kori szerzeményei és a későbbi korok kelta muzsikája. A koncert folytatásaként Kölyökkel közösen a közép-európai lélek és a kelta népzene találkozik sajátos módon más, XX. századi műfajokkal, mint jazz, reggae, bosanova. Izgalmas, egyedi, elgondolkodtató zenét hallgathatunk a két művésztől, akik egy varázslatos világba röpítik majd rövid időre a hallgatóságot.

VeloSophie - biciklikölcsönző

Kép
VeloSophie – Kerekezz a Katlanban!! A VeloSophie Pécs kerékpáros életének egyik meghatározó helyszíne. A hozzájuk látogatók nem egy álmos kerékpárbolttal találkozhat, hanem egy élettel teli, színes miliővel, melyben a bringa csupán az összekötő kapocs. Lehet náluk szerelgetni, szerelni tanulni, olvasgatni, üldögélni, diskurálni és néha napján filmet nézegetni, táncikálni, előadást hallgatni és persze szereltetni, biciklit kölcsönözni. Céljuk, hogy Pécs kerékpáros múltját felelevenítsék a jelennek és egy olyan jövőt álmodjanak, közösen, ami valósággá tud válni. Az Ördögkatlan fesztiválra immáron harmadjára hozzák el vasparipáikat, hogy a bringázni akaró közönség nyergükbe pattanhasson. A kölcsönzőpontok idén is a már megszokott helyeken várnak a fesztivál látogatóira. Nagyharsányban a Főtéren  Kisharsányban a Kovács Udvarháznál Idén ismét összeszövetkeznek a Heliannatour ÖkoUtazási Irodával, hogy szervezett túrákkal kényeztessék a környék szépségeit megismerni vágy

Festival site

Nagyharsány and the Statue Park Nagyharsány A small village, at the hillside of Szársomlyó, populated by 1730 people, in the southern slope of the Villány mountains. There are many classicist farmhouses from the previous century, and the old cellars are also outstanding. Its gothic styled, Calvinist temple is one of the locations of the European Winesong festival. Open Air Statue Park – between Villány and Nagyharsány The open-air museum and statue park was established in an abandoned stone quarry on Szársomlyó Hill in 1968. Statues by Hungarian and foreign sculptors worked in the nearby artists' camp can be seen in the park. The studio of the sculptor colony was opened in the Gyimóthy Villa close to the quarry exhibition space. The monumental artworks seen in the park came into existence during international symposiums. The institute regularly organises courses, and started an art educational programme together with the Faculty of Arts of the University of Pécs. Kishar

Kistehén

2010 elejétől Kollár-Klemencz László, alapító zeneszerző, szövegíró új zenészekkel frissítette a KISTEHÉN Zenekart. A 2010. áprilisában megjelent „Picsába az űrhajókkal” lemez az eddigieknél dinamikusabb, komolyabb irányvonalat képvisel, megtartva a kistehenes értékeket. A CD megjelenése óta a Kistehén megjárta a nyári fesztiválok színpadait és adott számos fergeteges koncertet országszerte. Emellett az új lemezzel már bemutatkozott Németországban és az USA-ban. New-York-ban a legendás Joe’s Pub színpadán lépett fel, amit olyak nagyságok koptattak előttük, mint Norah Jones, Laurie Anderson, Bono, Amy Winehouse… A Kistehén tehát már csak nevében kicsi és bátran kijelenthetjük, hogy még sosem volt ilyen erős!

Sator Quartet

Kép
Díszvendégünk, Lovasi András ezúttal templomban is énekel minálunk. A Sator Quartet zenéjéről így vall: „Heidl György ihletett muzsikája, az archaikus latin zsoltárszövegek, klasszikus- és kortárs jazz zenészek együttes játéka, Bognár Szilvia sallangmentes, szép terű éneke: a Sator egy eddig nagyon hiányzó színfolt a magyar palettán: mai szakrális zene.” A Sator Quartet tagjai: Gyermán Júlia – hegedű, Heidl György – gitár, Kovács Zoltán – nagybőgő, Szakács Viktória – cselló vendég: Bognár Szilva - ének, Lovasi András - ének

Garaczi–Hajnóczy: metaXa Dolores

Kép
Sok minden történhet ha egy prózaíró és zenész egy színpadra kerül. Összebarátkozhatnak, eltéríthetik nézeteiket vagy akár összekeverhetik műveiket. Utóbbi módon tett Garaczi László és Hajnóczy Csaba. Előbbi szemelgetett novelláiból, MetaXa és Pompásan buszozunk! c. regényeiből, a zeneszerző pedig elhívta együttesének, a Kampec Dolores tagjait s közreműködésükkel megmuzsikáltatta a részleteket. Nem felolvasó est, ahol csak kíséretként pendülne meg egy-két húr, de nem is koncert, hiszen hivatásos színészek hozakodnak elő az író bizarr történeteivel. Az időnként meditatív, néhol erőteljesen könnyed, máshol jazzes ihletettségű zene új jelentésekkel gazdagítja a szöveget, hiszen nem illusztratív szerepe van, hanem sokszor a kimondott szóval ellentétes hangulatot kelt. Garaczi László a magyar (és nem csak) kortárs irodalomban megkerülhetetlen alak. Versek, regények, drámák és novellák kerültek ki a keze közül, melyek rendszerint számos díjat nyernek el. Hajnóczy Csaba a legendás Kontr