Alessandro Baricco: NOVECENTO - Egy monológ

Előadja: Matta Lóránt
Zongorista: Boris Jaksov
Rendező: Luigi Fusani


Egy teljesen a szavakra bízott szöveg.
Varázslatos és titokzatos szavak, álmodozásra hívó szavak.
Egy zongorista abszurd története; valaki, aki egy hajón születik, aki az egész életét egy hajón éli le, aki az életét, „hajójának” életével együtt fejezi be.
A történet szereplői: a zongorista, de az is, aki a trombitáján játszik, és Danny Boodmann, és Jelly Roll Morton, és a kapitány, a gépészek, az emigránsok. Itt vannak a közönség előtt: előjönnek, élnek, egytől egyig, a történet szavaitól.
És a közönség, csöndben, mind eljut, arra a hajóra, a Virginian-re, nézik, ahogy a zongora repül, mint Chagall egyik képén, és hallgatják, hogy lesz vége egy abszurd, de nagyon emberi történetnek.
1994-ben került színre Olaszországban először a Novecento, amit Baricco kifejezetten a Settimo színház társulatának írt meg. Az előadást Gabriele Vacis rendezte Eugenio Allegri adta elő. A Settimo színház azóta híressé vált „narratív színház” filozófiáját teremtette meg ezzel a darabbal.
Ugyanezt a filozófiát képviseli Fusani rendezése is. A történetiség köré szerveződő előadás rábízza magát a néző fantáziájára. Nem akar megmutatni, nem akar eljátszani. Tim Tooney (Matta Lóri) elbeszéli, elmeséli a legjobb barátja, Novecento történetét élő zongorajátékkal (Borisz Yaksov) aláfestve.