BELSŐ ELHÁRÍTÁS

Bérczes Tibor beszélgetéssorozata a Vylyan Teraszon

Hogyan működtette a hatalom a belső elhárítást a rendszerváltás előtt, és hogyan működik az bennünk azóta is, hisz máig sem kényszerítettük ki a tényszerű tisztánlátást? A Vylyan teraszon folytatandó három beszélgetés erről szól, szándék szerint tényszerűen és olykor nem kevés személyes érintettséggel.

Elhallgatott múlt – beszélgetés Ungváry Krisztián, történésszel arról, hogyan és milyen mértékig ismerhető meg az egykori belső elhárítás működése, milyen dilemmák elé kerül a kutató és arra milyen válaszokat ad.

Élő kötet nem marad – beszélgetés Forgách András, íróval
Forgách András, író néhány évvel ezelőtt megtudta, hogy édesanyja hosszú éveken át a belső elhárításnak dolgozott. Tavaly „Élő kötet nem marad” címmel részletesen leírta „Pápainé” tevékenységét. Könyvében bemutatta, hogyan szembesül a fiú az anyja bűnével (?), illetve könyvével azt is megmutatta, hogy, ha nem akarunk hárítani, hogyan kellene szembesüljünk a múltunkkal.

A „belülálló” szemével – beszélgetés Garamvölgyi György, nyugalmazott rendőr ezredessel
Garamvölgyi György hosszú éveken át vezette a belső elhárítás egyik megyei részlegének munkáját. Most „belülállóként” mondja el, hogyan látta és látja akkori munkáját.