Csokonai, család – irodalmazás a magányosságtól távol

A csurgói Csokonai-család (Csokonai Református Gimnázium) a házigazdája annak az irodalmi beszélgetés-sorozatnak, mely már második éve zajlik és nőtte ki (és föl) magát a Katlanig, egészen pontosan a Vylyan-teraszig. „Az asztalnál Csokonai és egy kortárs író” elnevezésű programból az Ördögkatlanig utazik az asztal, utazik rengeteg ananász (vajon melyik Csokonai-vers miatt?), utaznak a lelkes csurgói refis diákok és a résztvevők. A derék Vitéznek kevés jutott a családi boldogságból, (inkább a „magánosság”), mi pedig kíváncsiak vagyunk arra, hogy hogy van ez manapság. Ezért az irodalmi programba meghívtuk a Kemény-családot: Kemény Zsófit, Kemény Lilit és Kemény Istvánt és faggatjuk majd őket arról, hogy családon belül marad e az irodalom, illetve, hogy az irodalmon belül milyen egy család. A katlanos irodalmi beszélgetéseknek/műsoroknak akár vezérfonala is lehetne a család-téma, hiszen vendég lesz a Grecsó testvérpár: Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán, az idén (is) súlyos családi témájú könyvet publikáló Forgách András, a mai magyar irodalom egyik legfontosabb család-szakértője: Háy János, Röhrig Géza, „az ember, aki a cipőjében hordta a gyökereit”és az idei könyvhéten új verseskötetet megjelentető Kőrizs Imre. A Jelenkor és a Kritikai Szalon programjaihoz így kapcsolódik a csurgói irodalmas iskola háttérként, csendestársként.

A csurgói diákok ráadásul hozzák magukkal névadójukat, kedvenc szerzőjüket: Csokonai Vitéz Mihályt. Lesznek idén is:

- versek (verspincérek szolgálnak fel, nem csak a magányról, lesz vidámság is),

- dalok (főleg zongorára, Szabadi András vezetésével, de bízunk benne, hogy elcsípjük a Katlanban máshol is felbukkanó Duke Bluebeard-öt) és elkészítjük a tavaly népszerűvé lett Csokonai-koktélt (szóda, ananász, meglepetés).

Egyszóval idén is berendezzük a Casablanca szörp-bárt (a „beautiful friendship” miatt, meg azért is, hogy a krokodiloknak is kedvezzünk), hogy az irodalmi sorozat vendégeivel (a Kemény-családon kívül Háy János, a Grecsó-fivérek, Forgách András, Kőrizs Imre és Röhrig Géza) találkozhassanak/beszélgethessenek/dedikáltathassanak/és így tovább a katlanlakók. Ráadásul a programok alatt a bár sarkában a legkisebb katlanozók szépen eljátszhatnak, míg a felnőttek irodalmaznak.




fotó: Nagyillés Szilárd