Karosi Júlia Quartet

Karosi Júlia Quartet a Vylyan Teraszon

Vendég: Borbély Mihály!

A fiatal jazzénekesnő, Karosi Júlia rangos helyeken énekelt már itthon és külföldön is a saját kvartettjével. Az Ördögkatlanban a New York-i Dot Time Records kiadó gondozásában, Hidden Roots címmel megjelent új albumát mutatja be. Ez az album és ennek zenei anyaga nagy sikert aratott itthon és külföldön is, például a Rangos brémai Jazzahaed fesztiválon.

A Karosi Júlia Quartet tagjai: Karosi Júlia – ének, Tálas Áron - zongora, Bögöthy Ádám - bőgő, Varga Bendegúz – dob

Szaxofonon közreműködik: Borbély Mihály.

Az album főként Karosi Júlia saját szerzeményeit tartalmazza, néhány népdal-feldolgozással együtt. A témák instrumentálisak, az ének egyenrangú szerepelt játszik a szaxofonnal. A zene dinamikus, magán viseli a magyar és közép-európai zene ritmikai sokszínűségét.

Meghatározó a ritmikai változatosság, néhol folkos hatás, szöveg nélküli, instrumentális témákkal. Karosi Júlia számára a jazz tradícióin túl fontosak a népdalok, Bartók erőteljes művei és az őt meg a környezetét meghatározó kultúrák, zenék. Ezeket a belső gyökereket igyekezett felkutatni, s ezen gyökerek alapján meghatározni a saját zenei identitását.

*

Karosi Júliáról: A zenész családból származó énekesnő előbb az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, filozófia és esztétika szakon tanult, 2006-ban diplomázott. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén 2011-ben végzett. Jelenleg a Master képzést végzi ugyanitt.

2009-ben elnyerte a zsűri különdíját a lengyelországi Zory-ban rendezett Voicingers Nemzetközi Énekversenyen. 2010-ben a Zeneakadémia által indított tehetséggondozó pályázat öt kiemelt hallgatója közé választotta a szakmai zsűri. 2012-ben a Franciaországban rendezett Crest Jazz Vocal Nemzetközi Ének-verseny döntőse.

A saját zenekarát Karosi Júlia Quartet néven alapította 2009-ben. A zenekar főként az énekesnő saját szerzeményeit játsza. Hangzásukon érződik a klasszikus zene és a modern jazz hatása, zenéjük érzékeny, finom, a letisztultságot keresi. A zenekar számos fellépést tudhat maga mögött rangos fesztiválokon és klubokban, itthon és külföldön egyaránt.

Az énekesnő első, tíz saját dalt tartalmazó lemeze Stroller of the City Streets címmel 2012 februárjában látott napvilágot. A lemez 2012 decemberében megjelent a Whereabouts Records gondozásában Japánban is, ugyanezzel a címmel. A japán kiadó rögtön két lemezt is kiadott az énekesnővel, így a nagylemez mellett You Stepped Out of a Dream címmel egy négy feldolgozást tartalmazó kislemez is megjelent azonos időben, ugyanannál a kiadónál.





Visszhang

A lemezbemutató koncertről írott kritikáját ezzel kezdte Zipernovszky Kornél: „A fiatal Karosi Júlia Hidden Roots címmel külföldön frissen megjelent albumát mutatta be a Tavaszi Fesztivál egyik Bálna-beli koncertjén. Megvalósította vele a paradoxont: egyszerre újította meg stílusát és lépett közelebb gyökereihez… Ezzel a lemezzel Karosi Júlia jelentős előrelépést tett néhány éve már eleve figyelmet keltően indult pályáján.” (Zipernovszky Kornél – Revizor: http://www.revizoronline.com/hu/cikk/4961/karosi-julia-koncertje-btf/ )

Részletek néhány korábbi kritikából:

"Karosi Júlia szerzőként legalább olyan magas régiókba repül bemutatkozó lemezén, mint énekesnőként." (Zipernovszky Kornél - Fidelio)

"Karosi Júlia nem a könnyebb ellenállás felé indult el. Jazz-örökzöldek interpretálása és a hagyományos dalformák helyett rendhagyó dallamvezetésű, igényes harmóniavilágú, bonyolult szerkezetű szerzeményekkel jelentkezett, amelyek megszólaltatása komoly énekesi és zenészi teljesítményt kíván." (Turi Gábor - Magyar Nemzet)

"Zene- és szövegszerzőként is az egyszerűségre törekszik, ami a hozzá legközelebb álló dal műfaj fontos jellemzője, egyszersmind igyekszik távol tartani magát a közhelyektől." (Bércesi Barbara - Gramofon)

"A zene irányultsága egyértelmű: contemporary jazz, ennek is egy érzékeny, intim változata, harmonikus összjátékkal. (...) Karosi Júlia és a kvartett olyan kvalitásokat mutattak fel, amit csak elismeréssel regisztrálhattam." (Dr Gregorits János - JazzMa)

További információk

Karosi Júlia honlapja: www.karosijulia.hu (itt a lemezbe is bele lehet hallgatni)

Rövidfilm Karosi Júlia négy szerzeményéből, a felvétel a Liszt Ferenc Zeneakadémia Solti György termében készült, 2015 márciusában:

A címlapfotót Várai Enikő, a többi képet Dobó László készítette.