PALYA BEA: ALTATOK

ALTATOK - CSALÁDI GYEREKKONCERT 

Dalok, versek Álomország kapujában és azon túl a villánykövesdi zöldben!
Palya Bea – ének, sansula
Gerzson János – oud, buzuki, furulya, ének

„Az ötlet, hogy altatókat írjak, már nagyon régi, sok dalkezdemény hevert papíron, gépben. De a lendületet, hogy az Altatok könyv-lemez megszülessen, a hasamban rúgicsáló kislányom adta. Szenvedélyes inspiráció volt ez. Várandósságom ötödik hónapjában hajnal négykor rendre kidobott az ágy: elöntenek a szavak, írnom kell, hangszert kell ragadnom énekelnem kell. Az egyik első dalt, az Elszálló címűt, egy sansula nevű hangszeren ötöltem ki, mesés, éteri hangot ad. Ez a dal Lilié, a kislányomé lett: hercegnőnek képzeltem el őt, vállán pillangó ül, kezecskéjében varázspálca, és azt teremt maga köré, amit csak akar.
Ennek immáron három éve. A lemez megjelenése óta az Altatok koncertek pedig a zenélés ünnepévé alakultak át. Nekem a duózás művészetének magasfokát jelenti az, ahogyan Gerzson János zenésztársammal együtt játszunk. A kicsikből és nagyokból álló közönségünk is egyre nagyobb figyelemmel, lelkesedéssel jön velünk ebbe a zenefolyamba, ami a humort sem nélkülözi. Így a koncert egy igazi közösségi eseménnyé vált, játékosan mozdulnak a kezeklábak, jókedvűen énekre nyílnak az ajkak - mozog és játszik a lélek. A zenei anyag folyamatosan bővül, az Altatok dalai mellé a Nappali dalok fokozatosan kerülnek be a repertoárba. Sokféle hangzással kísérletezünk, olyan hangszereket szólaltatunk meg, amelyekkel a gyerekek és szüleik ritkábban találkoznak.
Ez az egzotikus hangokkal teli esemény, a lélek belső tájain való kalandozás egy másik, meghitt, gyengéd és álomszerű világ szimbóluma is, a koncertek során egy másik időbe repít minket. Ennek a varázslatnak a megteremtésére nagyon jók az Altatok album finom darabjai: az ouddal játszott Cinegés vagy a férfivokállal és ouddal énekelt Dunnás. Aztán legtöbbször a játékos, interaktív darabok következnek, a Szaladnak a madarak a tetőn, a Lába lába Lili lába, az Apa nyomd a gázpedált, vagy az Így járják című dalokba a közönség is szívesen beszáll. Mozgó, dinamikus ez a zenei rész, amely gyakran a Suttognak a vének törzsi hangulatú transzában teljesedik ki, anyukák, apukák, gyerekek tapsolnak, énekelnek, fentről kacsintgatnak a vének... A koncert lezárása ismét a finomabb daraboké, az Ébredés dal keretezi ezt az álomszerű, mégis valóságos utazást. (Palya Bea)



fotó: Domonyi Éva