A HALOTTEMBER

Háy János: A HALOTTEMBER

Asszony: Varga Anikó

Rendező: Lévay Adina
Díszlet- és jelmeztervező: Gadus Erika
Zeneszerzők: Gardenö Klaudia, Ioan Curteanu
Dramaturg: Kardos Tünde


Egy falu. Egy szűk, zárt közösség. Különvilág. Benne egy asszony. 
Egy háború. Egy házasság. Egy temetés. Egy özvegy. Egy árva. 
Szagok, hangok, suttogások. Emlékek. Elfojtott vágyak. 
Egy élet. A halál előtt, a halál után. Egy asszony. Egyedül. 

A darabról
„Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő. Gondoltam minden olyan férfira és nőre, aki azt hiszi, gond nélkül tud belelépni a másik ember múltjába, s szinte észrevétlen lesz leölve, ahogyan karácsony böjtje előtt a disznók.“
Háy János

A halottember Háy János Házasságon innen és túl című kötetében, novella formájában jelent meg először. Bérczes László dramaturg-rendező felkérésére született meg maga a dráma, melynek az ősbemutatóját a budapesti Szkéné Színházban tartották 2016-ban, egy évvel később pedig a Színházi Dramaturgok Céhe az évad legjobb drámájának választotta a darabot. 

„... ez egy bármikori asszonyi élet – háborúval, élve betemetett végtelen várakozással, aztán elkerülhetetlen halállal. Mondjuk ki: végzetes, mégis felfoghatatlan gyilkossággal. Görög tragédia, Arany János-i ballada, Móricz Zsigmond-i, Németh László-i kietlen-kegyetlen asszonyi sorstörténet. Mindeközben minden porcikájában a Háy János-i életmű nyelvteremtő, finom humorral és kíméletlen őszinteséggel megfogalmazott egyik csúcspontja. Hogy az ő szavát használjam: originális. Akár egy népdal.“
Részlet Bérczes László – a Színikritikusok díjátadóján elmondott – beszédéből.

Női darab. Érzékeny, finom színekkel dolgozó írás, mely teret ad a szabad alkotói munkának. Az írói intrukció szerint játszható többszereplős darabként, illetve monodrámaként is. Mi ez utóbbi megvalósítása mellett döntöttünk.


Az alkotói stábról
Varga Anikó színésznő, Lévay Adina rendező, Gadus Erika díszlet- és jelmeztervező, Gardenö Klaudia és Ioan Curteanu zeneszerzők és Kardos Tünde dramaturg.
Hat szakmai különút, mely most ezen a munkán keresztül összeér.
Színházi és nem színházi életünk legfontosabb találkozásai közé tartozik a mi barátságunk, ami ennek az először összeálló alkotói közösségnek az alapja.
Hosszú évek óta tartó szakmai és emberi kapcsolatunk kicsúcsosodásaként éljük meg ezt a mostani közös munkát, melyben a feltétel nélküli bizalom és nyitottság, egymás határainak feszegetése, illetve sok éves szakmai pályafutásunk tapasztalatainak összeadódása dominál. 

Az előadás a Kisebbségi Kulturális Alap – Kultminor pályázatának támogatásával jött létre.