ABDELJALIL KODSSI & GNAWA TRANCE EXPRESS /MOR-AUT/

A gnawa zene afrikai, arab és berber vallási dalok és ritmusok keveredéséből született, a jelenleg nagyrészt Marokkóban és Algériában élő gnawa törzs hagyományaként terjedt el Afrikában és a bevándorlóknak köszönhetően Európa déli országaiban. Több óráig tartó szeánszaikon a zene súlyos transz-élménnyel párosul, sosem szűnő energiájában a zene egyszerre imádság és az élet ünneplése, ami gyakran nagyon látványos tánccal párosul. De betegek gyógyítását szolgáló szertartásokon is alkalmazzák.
A gnawák egyesítik a zenét és a gyógyitást rituális éjszakai, transzba hajló szertartásaik (Lila) során. A zene ritmikus, a szövegek az iszlám szent szövegeiből és az afrikai népi versekből táplálkoznak, rituális szeánszokon férfiak és nők órákon át transzban dülöngéltek dobok, csengettyűk és egy háromhúros gitár hangjára. ("Csak annyit tudok, hogy amikor reggel hatkor valahogyan "kijózanodtam", egyáltalán nem éreztem fáradtságot" (egy európai zenész szemszögéből…)
A hozzánk érkező zenekart az idős Abdeljalil Kodssi vezeti, akit annak idején munkahelyén, egy borbélyüzletben fedezett fel Juan Goytisolo, híres spanyol író. Munkája mellett ezidőtájt már sokat játszott szülővárosában Marrakesben, és hamarosan az író meghívásának köszönhetően Spanyolországba és Franciaországba is eljutott.
A gnawák hírnökeként sok irányban sikerült terjesztenie népe zenéjét, a legkülönlegesebb együttműködésnek a híres amerikai trombitás Don Cherry nevéhez köthető, vele a művész élete végéig, 1995-ig dolgozott együtt.