Kitelepülő szervezetek az Esélykikötőben

  1. Baranya Megyei Esélyegyenlőségi Iroda – Esélyek Háza

www.baranya.eselyekhaza.hu

Kiemelt feladatunk a hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének elősegítése, a kirekesztés elleni küzdelem, a befogadó, nyitott gondolkodás és a társadalmi szolidaritás szemléletének erősítése. Kulturális és művészeti elemeket tartalmazó programjaink és rendezvényeink eszközként szolgálnak a többségi társadalom szemléletformálásának, attitűdváltozásának elősegítésében.

Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: „Ahol a gyerekek alszanak” párkereső, Sansz óriás jenga

  1. Miért Ne?! Csoport

www.miertnecsoport.hu 

Csoportunk Pécs városának és környékének kulturális életének színesítését tűzte ki alapvető céljául. Törekszünk összművészeti szintű alkotó-, képző- és előadóművészeti tevékenységeinek megszervezésére, támogatására, az azokban való aktív részvételre.

Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: alapszintű hangszeres oktatás 5-10 féle hangszeren. Zenélési lehetőség a sátorban, ahol kis alkalmi bandák alakulhatnak. Hangszerkészítés: ujjzongora, népi furulya.


  1. Humana Egyesület  

www.humanamagazin.eu

Az Egyesület célja, hogy kiálljon az emberi jogok elismerése és megismertetése mellett Magyarországon. Ennek érdekében ingyenes magazint ad ki, online felületet működtet, emberi jogi filmklubot rendez, valamint közéleti és társadalomkritikai műsort készít a Tilos Rádióban.

Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: világtérképünkön megmutathatod mennyire vagy otthon a társadalmi folyamatok földrajzában, és kipróbálhatod, hogyan lehet emberi jogi problémákat elmutogatni, vagy éppen körülírni egy activity játék résztvevőjeként. A délelőtti emberi jogi és újságírói gyorstalpaló után pedig egy napra te is Humana tudósítója lehetsz. Légy kreatív: fotózz, filmezz, írj, készíts interjút a mobiloddal, vagy digitális fényképezőgépeddel!


  1. „Fogd a kezem” Alapítvány

www.fogdakezemalapitvany.hu

Az Alapítvány 1991-ben alakult azért, hogy segítséget nyújtson azoknak az értelmi fejlődésükben mérsékelten vagy súlyosan akadályozott fiataloknak. Munkánk célja a fiatalok kísérése azon a fejlődési úton, amely segíti őket ahhoz, hogy az emberi társadalom egészséges lelkületű, részben önálló, a mindennapi követelményekhez valamilyen szinten alkalmazkodni tudó tagjaivá váljanak. "Fogd a Kezem és megmutatom a világnak, hogy szüksége van rád."

Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: totó, társasjáték


  1. Önkéntes centrumok - Önindító program

www.onkentes.hu

Az önkéntesség a társadalmi aktivitás egyik legfontosabb megjelenési formája, mely fejlesztésére minden korábbinál nagyobb szükség van, hiszen a hagyományos közösségi támogató funkciók gyengülnek, a társadalomban egyre
erősebben jelen van az elmagányosodás. Annak érdekében, hogy a civil szervezetek, vagy akár az önkormányzati fenntartású intézmények hosszú távú, programokba és szolgáltatásokba is be tudjanak vonni önkénteseket, szükség van a tudatos fejlesztésre. E tekintetben lehet rendkívüli jelentősége az ország számos megyéjében megjelenő Önkéntes Centrumoknak.

Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: élményfotózás, memóriajáték, keresztrejtvény


  1. Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft.

www.tetthely.net

A szervezet egyik legjelentősebb programja a "Tett-Hely" Ifjúsági Szolgáltató Hálózat működtetése. Az ifjúsági információs és tanácsadó szolgálat az elmúlt évtizedben, tudatos fejlesztéssel és pályázati források kihasználásával megyei hálózattá bővült: foglalkozunk többek között információ-szolgáltatással, életvezetési tanácsadással, pályázati segítségnyújtással, ifjúsági közösségfejlesztéssel, prevenciós programokkal, tehetséggondozással, sport és művészeti programok szervezésével.
Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: Nagyméretű társas, kézművesség, "Szmájlierdő", "Értékmérő"

  1. Van1Hely Kulturális és Szabadidős Egyesület, Mohács  

Tevékenységünk fő iránya a kreativitás és aktivizálás eszköztárával: kreatív családi délutánok, játszóházak, tehetséggondozás, napközis tábor, kiállítások-rendhagyó megnyitók, művészeti akciók,  koncertek, rendhagyó múzeumi órák, egyéb rendezvényszervezés., továbbá a Van1Hely Ifjúsági Klub üzemeltetése. (Mohács, Kossuth Filmszínház)
Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: Vizuális játékok, művészeti memória, nagyméretű Mohács-társas, kézművesség, óriásbábok-arcrajzolással

  1. Ködből Palotát Egyesület

www.kodbolpalotat.hu

A Ködből Palotát Egyesület fiatalos lendülettel valamint innovatív ötletek alkalmazásával kíván javítani a marginalizálódott társadalmi csoportok élet- és lakáskörülményein.

A játék, amit kipróbálhatsz: henna és arcfestés, gyerekeknek szóló óriás szegregációs társasjáték


  1. Mobilitás Dél-Dunátúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda

www.mobilitas.hu

Nem tudod, mit kezdj magaddal, vagy csak nem találsz csapatot az ötleteidhez? Szeretnél külföldre menni? Szívesen vennél részt önkéntes munkában? Az Eurodesk információs hálózat ugródeszka ahhoz, könnyebben találj olyan közösséget, amely szívesen tesz másokért is valamit, ami segít abban, hogy megtaláld a helyed ebben a gyorsan változó világban.
 Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: Kvízjáték, Európa fal  - mi ugrik be először az Európai Unió tagállamairól? Kísérletet tehetsz hűtőmágnesekkel.

  1. Alternatíva Ifjúsági Iroda

www.indit.hu

Az Iroda, az INDIT Közalapítvány egyik alacsonyküszöbű intézménye, mely az úgynevezett „pláza-program” keretében jött létre és immáron 5 éve működik folyamatosan, Pécsett az Új Forrás Üzletházban. Az intézmény célja egy közösségi tér kialakítása a plázába látogató 12-24 éves fiataloknak, ahol szabadidős és kortárssegítő tevékenységekben vehetnek részt.
Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: „Empátia fitness” és Tenyeret körbe” játék.

  1. Pécsi Zöld Kör

www.pzk.hu

Az Egyesület 1989 -es alapítása óta, személyes példájával és cselekedeteivel védi és óvja Pécs, valamint a Mecsek környezeti értékeit. Tanácsadó irodánkban segítséget nyújtunk mindenkinek aki szeretné a közvetlen környezetét, városát, és ezen keresztül a társadalmunkat fenntarthatóvá, ember-, és környezetbaráttá tenni.
Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: ökolábnyom számítás, tudatos vásárló játék, terménykép készítés, és egyéb környezetvédelemmel kapcsolatos játékok, rajzok, totók

  1. Színes Gyöngyök Délvidéki Roma Nőkért Egyesület

www.szinesgyongyok.hu

Az Egyesület 2004-ben azért jött létre, hogy segítse a roma nőket családi és társadalmi szerepeikben., mára egyik legfontosabb célunkká a roma kultúra megőrzése vált: színvonalas rendezvényekkel, kiállításokkal szeretnénk felhívni a figyelmet kulturális értékeinkre. Az utóbbi években fontos célkitűzésünkké vált az egészséggel kapcsolatos szemlélet formálása a hátrányos helyzetű csoportokban.Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: Társasjáték a roma kultúráról, "Találj címet!": roma festőművészek műveihez, memory játék beás nyelvvel kombinálva, ország-város játék másképp, Szabadulj meg egy előítéletedtől! Írd le és dobd be egy dobozba egy előítéletedet, ezzel szimbolikusan megszabadulhatsz tőle.

  1. Zöld-Híd Alapítvány

www.zold-híd.hu

A 2000-ben alapított Zöld-Híd Alapítvány tanácsadó és ismeretterjesztő munkát végez az energetika és a környezetvédelem területén. Célunk a figyelem felkeltése e kérdések iránt és az emberek ismereteinek bővítése egy élhetőbb és fenntartható világ érdekében.

Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: Ökotudatos Játszóház kicsiknek és nagyoknak


  1. MásKépMás Esélyegyenlőség Emberközpontú Szemlélettel Közhasznú Alapítvány

Ha valaki más mint mi, és megpróbáljuk elfogadni azzal nem kevesebbé, hanem többé válunk .Mert ugyan olyan és más mint mi: MásKépMás. Munkánkkal egy elfogadóbb társadalom kialakulásához szeretnénk hozzájárulni, olyan tevékenységekkel melyek szemléletet formálnak, egyenlő esélyek felé mutatnak.
Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: Mi történik akkor, ha játékos módon megfosztunk valamelyik érzékszervedtől, korlátozzuk mozgásodat? A Mást-Játszó-Ház érzékenyítő játékaival kipróbálhatod (illat-hang memory, letapogatós-körbeírós,füles, szemtelen, szájjal –lábbal festés) hogyan működsz,  ha nem látsz, nem hallasz, és nehezített  a mozgásod.

  1. KuPé Közhasznú Egyesület

www.kupefolyoirat.hu

Hitvallásunk:„Nyitott szemmel, szívvel és lélekkel járni Pécsett, más városokban, falvainkban, az országban, vagy azon is túl. Megmutatni, láttatni a köztünk élő művészek, alkotó emberek munkáját, értékeit. Becsülni a művészet szubjektivitását, divattól, vallástól, politikától mentesen.„

Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: művészeti fotó puzzle, vers-cím párosítás


  1. Tudatosan a Környezetünkért Egyesület

www.tudatosan.eu

Pécsi székhelyű egyesületünk a környezettudatos életmóddal és ezzel kapcsolatos programok szervezésével foglalkozik. Célunk, hogy felhívjuk a kor emberének a figyelmét az emberi tevékenységek következtében kialakult környezeti problémákra, valamint  példákkal szolgáljunk  a fenntartható életmód gyakorlati megvalósítására.

Játék, amelyet a sátornál kipróbálhatsz: vajon felismerjük a hétköznapi ételek alapanyagát? Felismernénk a természetben is? Mag- és fűszerfelismerő játékunkban mindenki próbára teheti tudását!


  1. Retextil Alapítvány

www.retextil.com

A Retextil Alapítvány Manufaktúrájában megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak közösségi alapú szocioterápiás módszerrel. Az Alapítvány háztartási textilhulladékból állít elő bútorokat, térberendezéseket, divatcikkeket.


  1. Faág Baráti Kör Egyesület

Az Egyesület 1998-ban egy pécsi gyermekotthonban 20 fiatal kezdeményezésére alakult, hátrányos helyzetű, elsősorban állami gondoskodásban, gyámsági felügyelet alatt álló fiatalokkal foglalkozik. Számukra szervezünk identitás és kompetenciafejlesztő foglalkozásokat amelyek segítségével könnyebben  képesek a társadalomba integrálódni illetve nagyobb eséllyel indulnak a munkaerőpiacon is. A célcsoportunk számára egyéni tantárgyfejlesztéseket is végzünk ezekben nagy segítségünkre vannak a Pécsi Tudományegyetem tanárszakos önkéntesei.