Művészi Hordók 2011

A Vylyan Pincészet művészek által „továbbgondolt” boroshordó tárlata az Ördögkatlan alkalmából ismét új alkotásokkal gyarapszik.
A hordó-projekt negyedik évében fiatal képzőművészeket kértünk fel, akik a rájuk jellemző nyitottsággal, nem szokványos nézőpontból szemlélik a hordó-kihívást, sokoldalú művészi asszociációval, eltérő formanyelvvel nyúlnak az alapanyaghoz. Az eredmény egy új esztétikai – vagy akár funkcionális minőség, amely inkább a szobrászat, tájrendezés, vagy akár a performance műfaja felé visz. 
Milyen lehetőség rejlik a hordóban, mint forma, anyag, médium? Borsos Lőrinc, Horváth Tibor, M.Páll Zoltán és Radics Márk megmutatják. Vendégművész: Per Hillo (Dánia).  Izgalmas lesz, annyit elárulhatunk.
Megnyitó: augusztus 6-án szombaton 16.30-kor!

2011 hordó-művészek
Borsos Lőrinc (Borsos János-Lőrinc Lilla) – Székesfehérvár; borsoslorinc.blogspot.com
Előzményként: Boraink harmóniáját a fahordós érlelés teszi teljessé, minden fajtánál, évjáratnál egyedileg döntjük el az érlelés hosszát (6-18 hónapot töltenek hordóban), egy hordó élettartama pedig általában négy töltés, azaz maximum négy évig szolgál boroshordóként.
Az utóbbi tény Borsos János és Lőrinc Lilla székesfehérvári művészházaspárt igen meghökkentette, s megsajnálva szegény rövidéletű hordókat, erre a tényre hívják fel az emberek figyelmét, megadva a hordónak a végső tisztességet. 
Horváth Tibor: Budapest, www.tiborhorvath.blogspot.com
Horváth Tibor képzőművész/médiaművész ízekre (dongákra) szedve a hordót megmutatja, hogy a hordó (kis) felülete "kiterítve" milyen mennyiségű munkát, anyagot rejt magában. 
M. Páll Zoltán - Pécs; honlap fejlesztés alatt; legutóbbi műve 
Az utóbbi években főleg fa domborműveket készítető pécsi szobrász most örömmel nyúl egy kedvelt témájához, a borhoz. Éppen ezért hordóját nem is kívánja más jelentéssel felruházni, inkább „csak” egy szokatlan szituációba állítja, amiben a hordó és a bor válik egy véget nem érő pillanat főszereplőjévé.
Radics Márk – Budapest, www.markradics.com
Radics Márk agyafúrt ötletének hozzávalói: Végy egy hordót, Justus von Liebig minimum törvényét és a magyarországi egy főre jutó kiadások statisztikáját. Mindez a Minimum Törvény Hordó modellben tanulságos összképpé formálódik!
Vendégművész: Per Hillo – Dánia; www.perhillo.dk 
Az idei kakukktojás egy dán képzőművész, akihez konkrétan a borokon keresztül vezetett az út. A kapocs a magyar származású Sárvári Péter, aki Dániában magyar borokat - köztük Vylyan borokat is – importál, s egy éttermet vezet Koppenhágában. A művészetek, a gasztronómia és a Vylyan borok jegyében rendezett akció keretében Per Hillo-nak rendeztek kiállítást, aki ott helyben megfestett egy Vylyan boroshordót is. A hordó megtekinthető julius végéig a HUKS FLUKS BISTRO & CAFE Étteremben Koppenhágában, majd a művésszel együtt augusztusban az Ördögkatlanra érkezik.