A SHOW FOLYTATÓDIK

A Karaván Művészeti Alapítvány régi törekvése, hogy az előadásaiban megnyilvánuló társadalmi mondanivalót mint potenciált fokozottan érvényesítse. Aki ismeri eddigi tevékenységüket, tudja, hogy ezt többféle módon meg is tették az elmúlt években. 2010-ben helyzetgyakorlatokból létrehoztak egy ötven perces roma témájú előadást Hétköznapi show címmel, majd egy év múlva a darabon több módosítást végrehajtva jött létre A show folytatódik. Újszerű, figyelemfelkeltő, a nézőket aktivizáló eszközökhöz nyúltak. Természetesen arra voltak kíváncsiak, milyen hatást vált ki az előadás a nézőkben. Az előadásokat ezért moderált beszélgetések követik a nézők és az alkotók között.

Az előadásban azt nézhetjük végig, hogy egy 18 éves roma fiú a nevelőotthon kapuján kilépve némi pénzzel a zsebében és nagy reményekkel a szívében hogyan próbál érvényesülni a nagyvárosban. A keret egy show, amelyben a fiú a játékos, a főhős. A feladatok az élet mindennapi helyzetei: lakáskeresés, munkakeresés, munkahely, iskola, együttélés a szomszédokkal, vásárlás, utazás, szerelem… A tét az ő élete. Ha elbukik, megy a süllyesztőbe. De nyerhet is: ha a nehéz helyzetekben jól dönt, sikeres, boldog ember lehet. A feladatokat a játékmester irányítja. Az előadás interaktív: a fiú a feladatok során mindig nehéz döntési helyzetbe kerül. Ekkor a közönség szavazással befolyásolhatja a történetet, segítheti játékosunkat. Nézzük, hogyan döntene a néző egy-egy nehéz helyzetben, ha a fiú helyében lenne. Ám rá kell döbbennünk újra és újra, hogy romaként sokkal nehezebb érvényesülni, mint azt gondolnánk.

Az előadás groteszk, szórakoztató és izgalmas. Mégis a csupasz valóságot látjuk. A roma néző katarzist él át, mert ráismer saját életére, a nem roma néző meg azt kérdezi: lehetséges, hogy a roma fiatalok ennyire esélytelenek? A show folytatódikban hivatásos és amatőr roma és nem roma színészek játszanak, nem egy jelenetben épp roma színész játszik nem romát, aki előítéletes a romákkal. Az alkotók célja az elgondolkoztatás, a párbeszéd generálása, a néző gondolkodásának rebootolása tényekkel, érzelmekkel. Maga az előadás tele van újszerű és meghökkentő elemekkel. De nem sokkolni akarják a nézőt, hanem az empátiáját szeretnék felébreszteni.
A Karaván azt reméli, hogy az előadás társadalmi üzenete az OSI által támogatott Szerencsés Találkozások projekt keretében hatékonyabban érvényesül. 

Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című könyve ötletének felhasználásával 

Írta és rendezte: Nyári Oszkár

Zene: Karaván Familia, közreműködik Jammal Fekete János

Színészek
Horváth Gyula, Horváth Kristóf, Csányi Dávid, Dobos Judit, Feuer Yvette, Serf Egyed, Jászberényi Gábor, Rácz Panni, Szegedi Tamás, Takács Géza, Kántor Anita