Mese a tűzpiros virágról

Egyszer volt, hol nem volt… egy kereskedőnek volt három lánya. Amikor egyszer hosszú útra indult, megkérdezte őket, mit hozzon nekik ajándékba. Az első ékköves diadémot kért, a második kristálytükröt, Mása, a harmadik egy csodálatos tűzpiros virágot, amelyről álmodott. A kereskedő egy elvarázsolt kastélyban megtalálta a virágot, ám a kastély félelmetes urának fogságába került. A szörnyeteg megengedte, hogy hazamenjen, ha valamelyik lánya eljön helyette. Mása vállalta… Ebben a mesében minden attól válik széppé, gyógyító erejűvé, hogy a lány meglátja és megtalálja a szépséget, ami a szörnyben rejlik.

A szépség és a szörnyeteg történet eredeti, orosz változata ez. A gyerekek fokozatosan empátiával fordulnak a félelmetes és taszító szörny felé. Először félnek, amikor megjelenik a szörny, majd kacagnak, amikor a szörnyeteg humoros, emberi oldala fokozatosan megmutatkozik. Aztán megsajnálják, mert megértik, hogy milyen rossz lehet neki kitaszítva, magányosan. A kezdetben oly meghatározó külső megjelenés elveszíti jelentőségét, és a gyerekek szimpátiája egyértelműen a szörny felé fordul. A nézőket Mása, a tiszta lelkű legkisebb lány vezeti végig ezen az úton. 

Az a fajta gondolkodás és értékrend, amit a Karaván évek óta képvisel, behívott színházunkba olyan művészeket, akik szimpátiával és érdeklődéssel figyelték eddigi munkánkat, és szívesen dolgoznak tehetséges tanítványainkkal. Fontos számunkra, hogy tanítványaink profi színészekkel próbáljanak, játsszanak együtt. Ehhez a bevált módszerhez tartottuk magunkat a Mese a tűzpiros virágról című mesejátékunk esetében is, melyben hét növendékünk szerezhet rendszeresen színpadi tapasztalatokat. Az előadás alkotógárdája rendelkezésünkre áll a továbbiakban is. Ez értendő a rendezőre, a színészekre, a zenei vezetőre, a zenekarra és a műszakra is.


KÖZREMŰKÖDŐK:


Apa: Dunai Tamás / Szegedi Dezső / Nyári Oszkár

Olga: Kántor Anita / Varga Klára

Ánja: Nyári Szilvia / Csúz Lívia / Varga Zsuzsa

Mása: Fátyol Kamilla / Kovács Lotti / Misurák Tünde

Dada: Dobos Juci / Márton Eszter

Iván: Szegedi Tamás / Horváth Kristóf / Mózes Balázs

Szörny: Jászberényi Gábor / Gyuricza István

Herceg: Horváth Kristóf / Szegedi Tamás / Orsós Róbert

Zsizsi: Kovács Vivien / Nagy Patrícia Mercédesz

Muzsikok: Farkas Krisztián / Fodor Judit / Balogh Veronika / Csengei Krisztina / Kókai Réka


Zenei vezető: Barabás Edit

Rendező: Tóth Géza

Az előadás Irina Karnauhova és Leonyid Brauszevics örököseinek engedélyével, a RAO és a Hofra Kft. közvetítésével jött létre


Mese a tűzpiros virágról a Pinceszínházban videoriport:



Mese a tűzpiros virágról a Pinceszínház honlapján: