MŰVÉSZI HORDÓK


  MŰVÉSZI HORDÓK ötlete a képzőművészet és a borok keresztmetszetéből született 2008-ban a Vylyan Pincészetnél. Képzőművészeket kértek fel arra, hogy leheljenek életet a „kiszolgált” boroshordóinkba. Az érdekes kihívás és persze a hordó beltartalma beindította az alkotó fantáziát, így születettek meg a MŰVÉSZI HORDÓK. Az alkotások alapanyaga a borok érleléséhez használt 225 literes (közismertebb nevén barrique) tölgyfahordó

Sokan nem gondolnák, mennyi fontos mozzanat történik, míg bor kerül a hordóba, az alkalmas fa kiválasztásától az évekig tartó dongaérlelésig. Ehhez képest egy boroshordó élettartama rövid négy évjárat. Egy kiselejtezett boroshordó igazán jobb sorsot érdemel, s innen kezdődik a művészi hordók története. 
A sokszínű művészi asszociáción múlik, milyen lehetőséget bontanak ki a hordóból. Hogy végig elfogultság nélkül szigorúan tartsák a színvonalat, a válogatásban „külső erők” is segítségükre vannak, például Várkonyi György pécsi művészettörténész, aki 2008 óta figyelemmel kíséri a projektet. A Pécsett élő és alkotó képzőművészek mellett (Pál Zoltán, Miklya Gábor, Ernszt András, Pinczehelyi Sándort és Gellér B. István) nemzetközi munkák is gazdagítják a tárlatot (Nikola Faller - Horvátország, Per Hillo - Dánia). A hordó-termés folyamatosan új alkotásokkal gazdagodik, melyek minden évben az ÖRDÖGKATLAN Fesztiválon mutatkoznak be. Mára igen komoly gyűjteménnyé alakult a Művészi Hordók kiállítás, ami a szakma elismerése mellett a közönség tetszését is évről évre elnyeri. 

Idén újabb hordóval, egyik díszvendégünk, Böröcz András munkájával bővül a szabadtéri tárlat a Vylyan Pincészet festői teraszán.