A TÖRTÉNELEM NYOMÁBAN BEREMENDEN

Nagyharsánytól nem messze találjuk Beremend települést, amely Magyarország legdélibb pontja közelében van, a Dráva-mellék keleti peremén. Az egykor vásártartási joggal is rendelkező mezőváros újrabetelepítésének köszönhetően vált többnemzetiségű településsé. Különleges látnivalói miatt érdemes ellátogatni ide, és felfedezni értékeit.

Beremenden felfedezhetjük a kovácsmesterség érdekességeit, fortélyait egy műhelylátogatás alkalmával. A korhű kovácsműhely valamikor az 1800-as évek végén épült, Molnár Ferenc mester dolgozott benne. Közel öt éven át újították fel, sok eredeti szerszám hiányzott, amit sikerült pótolni. 2008-ban nyílt meg a nyilvánosság előtt a műhely, amit Mayer Mihály pécsi püspök fel is szentelt. Az ősi mesterséget interaktív módon, érdekes programokon keresztül mutatják be, többek között magunk is készíthetünk kisebb tárgyakat, például kovácsszeget, ácskapcsot, kovácsolt karkötőt vagy medált.

Különleges a története a helyi kápolnának is. Amikor a déli határnál háború zajlott az 1990-es évek elején, az események elől menekülők a község feletti hegyen gyűltek össze, innen követték figyelemmel az elhagyott Baranyát és a pusztítást, ami a települést érte. Emiatt született meg az önkormányzatnál a kápolnaépítés ötlete ezen a helyen, ami egyben szimbolizálja a különböző nemzetiségek és vallások békéjét. A Megbékélés kápolnát 1998-ban szentelték meg és avatták fel.

Ha Beremenden járunk, érdemes ellátogatni a Mendele Ferenc Emlékházba is, ami a 20. század második felének legnagyobb magyar műemlékvédőjének emlékét őrzi. Az Ybl-díjas építész életművét az emlékház kiállításán keresztül ismerhetjük meg, amit volt kollégái alakítottak ki az eredeti bútorokat felhasználva. Első jelentős helyreállítási feladata a népi műemlékvédelem emblematikus helyszíne, a nagyvázsonyi Schumacher-ház. Emellett többek között Hollókő, Tihany, Balatonszentgyörgy lakóházai és ipari létesítmények: a szendrői kékfestő ház, a túristvándi vízimalom, a kiskunhalasi szélmalom, a keszthelyi Helikon magtárépülete is az ő műemlék-helyreállító munkáját dicsérik.