VILLÁNYKÖVESD VENDÉGVÁRÓ PINCÉI

Baranya megye különleges helyszíneit kutatva biztosan megakad a szemünk Villánykövesd egyedi háromszintes pincefaluján. A védett pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese, amely hűen tükrözi: milyen jelentős szőlőtermő vidékről van szó. A pincéket színes ajtók díszítik, melyek egész évben nyitva állnak a látogatók előtt. A borfeldolgozás mindig aktuális munkafázisait és eszközeit ismerhetjük meg egy látogatás alkalmával, és a helyi borokat is megkóstolhatjuk.

A nagy borászati múlttal rendelkező településen közel 60 műemlék pince és 20 ugyan nem védett, de szépségük miatt szintén különleges pince található. Kiemelkedik közülük a Batthyány Pince, melynek egyedi kialakítása Batthyány Ádám földesúrnak és olasz templomépítő mestereknek köszönhető. A téglából boltozott Borkatedráliskén is emlegetett pincét sajátos „L” alakra formázták, melynek keskenyebbik ága vezet a templom méretű pincerészbe.

Az építés érdekessége, hogy a 19. század elején, az építés idejében a technika fejlettsége még nem tette lehetővé a föld alatti munkát, ezért a pince felett lévő földet elhordták, majd a pinceépítés után hordták vissza, illetve a bort lovaskocsival szállították, így a pincét nem túl mélyre, viszont nagyon szélesre alakították ki.

A Batthyány Pincében évente 7000 hektoliter bort érlelnek hagyományos tölgyfahordókban, és minden évben itt rendezik meg az Európai Bordalfesztivált is. Fedezzük fel az ország legdélibb csücskének történelmét, és sétánk közben kortyoljunk mennyei borokat.