AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY KINCSEI

Nagyharsányban mindenképp érdemes felkeresni a különleges hangulatú szoborparkot, ahol az alapítás óta közel kétszáz művész dolgozott már az elmúlt 40 évben.

Szársomlyó egykori kőfejtőjét a helyiek csak „Ördögszántotta hegyként” emlegetik, ami egy legendához köthető. Az ördög szerette volna feleségül venni Nagyharsány legszebb lányát, Harkát, akinek édesanyja azt a feltételt kötötte a házassághoz, hogy az ördögnek fel kell szántania reggelig a Nagyharsányi-hegyet. Nagy lendülettel bele is vetette magát a munkába az ördög, és mikor látta az anya, hogy túl jól halad, cselhez folyamodott. A tyúkólban kukorékolni kezdett, mire a faluban az összes kakas rázendített. Az ördög azt hitte reggel van, dühében elhajította ekéjét, így született a Beremendi hegy és a siklósi várhegy. Elmenekült szégyenében, és egy nagyot dobbantva eltűnt a föld színéről, melynek helyén fakadt fel Harkány kénes, forró vize.

Az „ördögszántotta” területen 1967-ben tartottak először fiatal pécsi művészek kőszobrász szimpoziont. Kezdetben a frissen végzett főiskolások hozták ide alkotásaikat többféle művészeti ágból, majd profilváltásnak köszönhetően kapott helyet a szoborpark, melynek területén már több mint 130 kőszobor található. Alapját a Jura kori mészkő adja, és többnek maguk a látogatók nevet is adtak: Villányi Vénusz, Kolumbusz tojása. A parkban olyan híres magyar alkotók művei is láthatóak, mint Bocz Gyula, Munkácsy Mihály-díjas, vagy Bencsik István, Kossuth-díjas szobrászművész.

A ’90-es években megalakult a Képzőművészeti Mesteriskola, a fiatal diplomás művészek gyakorlati tudásának fejlesztéséért, mely később a Pécsi Tudományegyetem oktatási rendszerébe integrálódott. A parkban rendszeresen szerveznek szabadiskolai kurzusokat, nemzetközi szimpóziumokat, kiállításokat, workshopokat, valamint koncerteket és színházi előadásokat is hallgathatunk itt.