CSEH TAMÁS – LEONARD COHEN EMLÉKKONCERT

egy dalnak akkor van jelene, ha játsszák. vagy úgy mondanám inkább, nyomatékkal, hogy játszva van. hogy be akarjuk járni, hogy érteni akarjuk, hogy újra és újra közel akarunk kerülni hozzá. és a dal is úgy mutatja meg sokszínűségét, élénkségét, létezését: hagy minket belebújni, újraírni, eltévedni, hibázni, szeretni. hagy minket játszani.
Cseh Tamás és Leonard Cohen dalai ilyenek. hagyják, hogy szeressük őket, hagyják, hogy megértsünk valamit általuk – magunkból.
ilyen estére készülünk szombaton, ahol bodó marci Cohent és Cseh Tamást fest, ahol a kizárólag erre a napra készült mintákat – kalapot: Cohen és apa kalapját – szitázzuk együtt pólókra, táskákra, plakátnak vagy szórólapnak.
ilyen estére készülnek a zenészek mind – nem múltat idéznek, hanem jelent csinálnak. mert nem hiszek az emlékezésben, ha az üvegvitrinbe zárt múltdarab. az emlékezés közös jelenlét: és ezek olyan dalok, hogy a szoborparkban még a kövek is megmozdulnak.
praktikusan: érkezzetek korán, délután háromtól indul a festés és nyit a szitaműhely (ha nincs nálatok semmi, amire nyomatot készíthettek, nálunk lesznek plakátnak, szórólapnak papírok, meg persze katlan-pólók). és készülünk az estére, kicsit zajongnak a hangbeálláson a zenészek közben. este hattól pedig indul a koncert, és aztán közösen számolunk vissza a végén, hogy Másik János – mindőnk közül a legavatottabb –
nem. ezt nem árulhatom el.
Beck Zoli, az est házigazdája



Csak itt és most. Ebből indulunk ki. Hogy az Ördögkatlanban kapott élmény máshol és máskor nem szerezhető meg. Nincsenek eldobható programjaink. Nincsenek letölthető élményeink. Csak itt és most történik minden, mert ez a születés közösségi tere. Ilyennek szánjuk ezt az estét is a Szoborparkban, ahol Tamás és Leonard dalait idézik meg barátaink.

Cseh Tamás és Leonard Cohen. Kevesen tudják, hogy a 90-es években majdnem létrejött Magyarországon egy közös koncert. Miután Leonard Cohen megismerte Cseh Tamás dalait, elfogadta a meghívást, elkezdődtek az előkészületek, ám Cohen abban az időben kezdett komolyabban foglalkozni a Zennel, és vonult több évre kolostorba – így a terv füstbe ment. Indián nevén: „Füst” vagyis Cseh Tamás az Ördögkatlan védnöke, 2008-ban ő nyitotta meg az első Katlant, a másodikon, 2009. augusztus 7-én már csak a halálhírét kaptuk meg. Az elmúlt kilenc évben számos olyan zenész lépett fel és kötődött egyre erősebben az Ördögkatlanhoz, akik tisztelték Tamást, hasonlóképpen Leonard Cohent. Ezekkel az előadókkal tervezzük tehát ezt a koncertet 2017. augusztus 5-én. Biztosak lehetünk abban, hogy ezek az öntörvényű, szabad művészek egy este erejéig újrateremtik Leonard Cohen és Cseh Tamás dalait.

Az esten – többek között – fellépnek: Másik János, Alexander Balanescu, Kolonits Klára-Dinyés Dániel, Lovasi András-Földes Eszter, Rozs Tamás triója, Víg Mihály, Wombo, Kiss Tibi, Budapest Bár, Németh Juci, Grisnik Petra, Summer Rebellion, Wagner Puskás Péter, Kollár-Klemencz László + Bujdosó János, 30y és Beck Boe, Dresch Mihály...

vizuál: pity/bodoo






Tamás Cseh – Leonard Cohen Memorial Concert Only here and now. The experience of Ördögkatlan cannot be obtained anywhere else. We do not have any neglectable programs. We do not have downloadable experiences. Only here and now happens everything because this is the communal place where things are born. We intend the evening to turn out like this in the Statue Park, where our friends will serve summons on Tamás and Leonard by playing covers of their songs. Tamás Cseh and Leonard Cohen. Only a few people know that a mutual concert almost took place in the ’90s. Once Leonard Cohen made himself familiar with the songs by Tamás Cseh, he has accepted the invitation and the preparations began. However, this was the time when he started to get into zen, thus he moved away to a monastery for multiple years and thereby put the plan out of action. Tamás Cseh is the patron of Ördögkatlan, he was the one to open the first festival in 2008 but then during the second one, on 7th August 2009, we received the news he passed away. In the past 9 years, numerous musicians performed at Ördögkatlan and became closely connected to it who are admirers of Tamás, and of Leonard Cohen too. The concert is planned with contributions of these artists and going to take place on 5th August 2017. We are certain that these autonomous and free artists can re-create the atmosphere of Leonard Cohen and Tamás Cseh with their songs. The – not complete – list of performers goes as follows: János Másik, Alexander Balanescu, Klára Kolonits & Dániel Dinyés, András Lovasi & Eszter Földes, the Tamás Rozs trio, Mihány Víg, Wombo, Tibi Kiss, Budapest Bar, Juci Németh, Summer Rebellion, László Kollár-Klemencz, 30Y, Ferenczi György & Rackajam, Mihány Dresch…