Vadonleső

A Vadonleső Program

A történet úgy kezdődött 2009-ben, hogy mi, akik az állami természetvédelemben dolgozunk régóta, arról beszélgettünk egy nyári fröccsözés közben, hogy nemtől, kortól és foglalkozástól függetlenül miért is ne vehetne részt bárki a természet megfigyelésében vagy akár annak hathatós megőrzésében? Hiszen rengeteg „hasznos” tudás van a természetszerető embereknél, látják, felismerik a védett fajok egy jó részét, mégsem jutnak el ezek az adatok a természetvédelem adatbázisába, kevésbé vagy egyáltalán nem hasznosulnak. Miért ne lehetne egy jó játék, izgalmas „kincskeresés” a természet figyelése?

És kitaláltuk a Vadonleső Programot… ezt itt: www.vadonleso.hu; www.facebook.com/vadonleso

(a Vadonleső Program a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya keretében működő Nemzet Biodiverzitás-monitorozó Program része)

Aztán 2014-ben elindítottuk az Év Emlőse kezdeményezést is… először a keleti sün, tavaly az ürge, ebben az évben pedig a denevérek kapták az Év Emlőse címet. Egész éves, országos programok, amelyekbe nem csupán az összes hazai nemzeti parkunk, de írók, költők, zenészek, képzőművészek is bekapcsolódtak Lackfitól Gryllus Viliig, Tóth Krisztinától Varga Liviusig, Kálloy Molnár Pétertől Kardos-Horváth Janóig. Vannak sünmeséink gyerekektől, ürge- és denevérmeséink kortárs költőinktől, denevérdalunk A Kutya Vacsorájától és a Mikrobetól… és napestig sorolhatnánk tovább.

Az Év Emlőse kezdeményezésünk így válik egész éves összművészeti természetvédelemmé.

És van százezer önkéntes vadonlesőnk, akik gyűjtik és gyűjtik és gyűjtik az előfordulási adatokat a levelibékákról, szarvasbogarakról, leánykökörcsinekről és foltos szalamandrákról.

Önkéntesekkel a Természetért, légy Te is Vadonleső!

A programunkban: „Itt is, ott is… de hol is?” – védett állatok nyomainak játékos keresése „vadonlesős” fajokkal , több korosztályos játékok, „Denevérre ultrahangolódva” – festés, nyomtatás és egyéb denevéres pacsmagolás, „Legyél Te is vadonleső!” – szórakoztató természetvédelem. 

Az utolsó napon pedig új, vadonlesős & 30Y-os minták, hozdd magaddal pólódat, táskádat, nagykabátodat, és a zenekar tagjaival már szitázzuk is rá az új logókat!