Csevej: Suzuki Kimiyosi

Az Ördögkatlan Fesztiválon megtartott különleges Csevej vendége, Suzuki Kimiyosi sensei lesz, aki a Shinbukan Dojo alapítója, a stílus nagymestere. Kellár F. János Immánuel beszélgetőpartnere a híres Makita Shigekatsu unokája, aki az 1400-as évek végétől működő kasima sinden dzsikisin kage-rjú hagyományos japán harcművészeti iskola XVI. szamuráj nagymestere lett volna (mely a régi japán kardvívást és a japán alabárd kezelését oktatta), ezt azonban az 1867-ben életbe lépő, a szamurájok kasztját feloszlató és a fegyverviselést betiltó törvény (hivatalosan) megakadályozta. Nagyapjának az utolsó szamurájok egyikének, ma emlékműve áll Hokkaidó szigetén. Suzuki sensei 1986-ban találkozott először magyar művészekkel Japánban, s az ő meghívásukra érkezett előbb Budapestre, majd Pécsre, ahol megismerkedett későbbi feleségével és 1992-ben végleg letelepedett hazánkban. A beszélgetést követően rövid bemutatót is láthat a közönség, melyen Tonte Gyula (6. dan) mester lesz a segítőm. Egy legendás letűnt kor harcművészeit, egy filozófiát, egy más kultúrát, egy távoli világot idézünk majd meg egy különleges jelenkori szamurájjal. Rendkívüli élmény lehet ez mindenki számára, aki ellátogat augusztus 3.-án 15 órakor a Vylyan teraszra az Ördögkatlan Fesztiválon. Éljenek a lehetőséggel, érdemes!

Kellár F. János Immánuel CSEVEJ nevű kulturális- művészeti- értékobjektív- karitatív havi műsora hetedik évadját éli Szentendrén. A kezdetektől ingyenesen megtekinthető estekre - a teljesség igénye nélkül - eddig olyan vendégek látogattak már el, adtak interjút, mint Böjte Csaba, Törőcsik Mari, André Rieu, Bud Spencer, Berecz András, Kiss Tibi, Eperjes Károly, Földes „Hobo” László, Szvorák Katalin, Palya Bea és így tovább. Az estről állandó újságcikkek, televízió műsorok készülnek, de a Csevej volt már a Fedél Nélkül kiadvány címlapján is, illetve számos óriásplakát adja hírét az egész Dunakanyarban. Kellár F. János Immánuel minden évben bemutat és támogat egy alapítványt, illetve decemberben nagyszínpadi gálaműsorral kedveskedik a közönségnek, s az összefogás által megsegít egy rászoruló családot.
A Csevej politika és gazdasági érdekektől mentes, sohasem kötött alkut könnyed sikerért. Egyfajta kulturális misszióként, céljául tűzte ki többek között az értékközvetítést, s egy olyan feltételrendszernek a megteremtését, mely a hallgatóságnak lehetőséget ad az ingyenes minőségi szórakozásra, találkozásra, ismeretszerzésre, tanulásra, közösségi élmény megélésére. Az elveit a megalakulás óta őrző, s a jóra való törekvés eszmeiségét hirdető műsor, mára egyfajta egyedi minőségnek számít nem csak Szentendrén és a régióban, hanem országosan is.

A Csevej közel hetven alkalom után hagyja el szülővárosát, hogy eleget tegyen a megtisztelő felkérésnek és a fantasztikus, s nevezetes Ördögkatlan fesztiválon vendégeskedjen ezen különleges alkalommal.

Minden további: www.csevej.eu