Szentesiek a Katlanban

KÉT ŐSBEMUTATÓ ÉS EGY PREMIER (színház)

Az Ördögkatlan alatt alkotótáborozó szentesi drámatagozatos diákok előadásai:

9-es évfolyam; rendezőtanár: Szebeni Zoltán

10-es évfolyam; rendezőtanárok: Csizmadia Judit és Pádár Zsolt

„Exek”: a tagozaton a közelmúltban végzett diákoknak az idei szegedi Thealter fesztiválon készült UTCASZÍNHÁZI előadása; rendezőtanárok: Szurmik Zoltán és Pádár Zsolt

Diákelőadás:

Vladimir (Sikó Koppány) és Estragon (Börcsök Bálint) az élet, a gondolkodásra való törekvés, valamint az elme okozta viszontagságok eredményeképp lecsúszott, a lét perifériáján tengődő egzisztencia egy kiszáradt fánál várakoznak, egyetlen tájokozódási pontjuknál, melyet egy bergmann-i fűszer itat át a darabban és mindvégig szervesen része annak. Az őket körülölelő idő-tér kontinuum kézzelfoghatóbb a darabban, mint azt eredetileg Beckett meghatározta. Négy reflektor és 8 gyertya testesíti meg az órát, ami az idő múlásának bizonytalanságát és mibenlétének kérdését veti fel. A dráma alatt a szereplők nem hagyják el az így megalkotott kört, és az ˝temetőjükké˝ válik. Amíg ők egyhelyben stagnálnak Pozzo (Baranyai Balázs) és Lucky (Madácsi István) saját útjukat járják be újra és újra, érintve Vladimir és Estragon börtönét. A lét-periférián (idő-kör-börtön) pedig a fiú/istenke (Domokos Márton) halad körbe, ki megszólalását tekintve szelíd, jelmezét tekintve misztikus, esetleg ördögi, hordozva ezzel Isten és Ördög örök kérdését.

A darab kevés vendégszöveget tartalmaz, és csak a rendezői koncepció által kifejezni kívánt szellemi értékeket hivatott szolgálni. Szegény színházi megoldások, elemelt fizikális és színpadi kifejezőeszközök jellemzik. Körülbelül egy évig készült 2014-15 novemberei között a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának előbbiekben említett diákjai által.