WEÖRES VURSTLI – ARCOFON TRIÓ

A nagyharsányi Helytörténeti Múzeum előtt hangoznak el Rozs Tamásék dalai. Azért ott, mert augusztus 6-án, szombaton Novák Erik az utolsó ecsetvonásokat húzza ekkor Weöres Sándor portréján, mely Örkény és Hrabal mellé kerül, a falra.

Arcofon Trió: Világzenei- etno-jazz formáció, tagok: Rozs Tamás, Gyulai Csaba és Gáspár József.

Az 1994-ben alakult Arco Trio (Rozs Tamás, Kovács Márton, Gáspár József) 2010-ben Gyulai Csabával egészült ki quartetté - emlékezetes koncerteket adtak például. a Pécsi Kodály Központban és a Bécsi Sargfabrikban.

A mostani trió-fölállásban az etno-folk-jazz kamarazenét játszó zenekar akusztikus zenét játszik, ahol az alapító Rozs Tamás (Szélkiáltó, Szakértők, színházi zenék szerzője, közreműködője) csellón játszik, de énekel is, helyenként az ún. hömi-mongolének technikát alkalmazva.

Gyulai Csaba (régi Makám, Chabanda tagja, Bognár Szilvi zenésztársa, színházi zenék írója), gadulkán, brácsán és ritmushangszereken játszik.

Gáspár József (Neofolk, Góbi Rita Társulat...) szoprán szaxofonon és furulyákon játszik.

Zenéjükre a rögzített elemek (harmóniaváz, téma, dallam, ritmusképlet) és az improvizatív részek váltakozása jellemző. Saját szerzeményeik hol népi témát dolgoznak föl különböző kultúrákból merítve (pl. magyar, japán népdal...), máskor egy Bach-téma vagy például Michael Nyman-dallam vagy saját zenei gondolat adja az ihletet.

Az új formáció bemutatkozása 2015. február 26-án Budapesten, a Nyitott Műhelyben volt.

Weöres: A Holdbeli csónakos

Weöres Sándor nagybecsű művéből Vitéz László, Bolond Istók és Paprika Jancsi dalai, s a címadó főszereplő és Pávaszem énekei mellett a 100+3 évfordulós költő versei hangzanak el Sebő Ferenc és Rozs Tamás megzenésítésében, így az Ugrótánc, Sej-haj folyóba, Száncsengő, A galagonya, Haragosi, Kellene kis kert, A béka-király, A tündér, Macska-induló, Jön a tavasz (Medvevers), Rock and roll...