Besence átadja a stafétát Adorjásnak

Sokan segítettetek tavaly abban, hogy a besencei gyerekek közöttünk nyaralhassanak. Nektek köszönhetően 16 gyerek és kísérőik tölthettek el a fesztiválon 5 felejthetetlen napot. Pár hete megkértem Ignácz Józsefet, Besence polgármesterét, hogy válassza ki azt a szintén halmozottan hátrányos helyzetű települést, ahonnan idén jöhetnének a gyerekek.
József választása Adorjásra esett, erre a 198 fős településre, amelynek egyetlen nevezetessége egy festett fakazettás református templom. A lakosok 80%-a közmunkás, a faluban 30 gyerek lakik. A szülők minden erejükből taníttatják a gyerekeket, így többen tanulnak Pécsett és Siklóson is gimnáziumban. Amikor azt kérdeztem Brigitől, a falu polgármester asszonyától, hogy mit mondana egy vadidegennek Adorjásról néhány mondatban, azt hangsúlyozta, hogy mindenki családcentrikus és összetartó. A falu – a régióra egyébként is jellemző – legfőbb problémája a közlekedés, naponta mindössze 4 busz megy Adorjásra, így a suliba járó gyerekeknek reggel már ¾ 7-kor a buszon kell ülniük, és csak késő délután tudnak hazaérkezni. Munkát vállalni egy messzebbre lévő településen pedig szinte lehetetlenség ilyen kevés buszjárattal. Ez a „hivatalos” rész.
Nem hivatalosan… amikor beléptem az önkormányzat épületébe – pedig József alaposan előkészítette a terepet, és többször találkozott Brigittával, elmesélni a saját élményeiket – az első pár percben azt éreztem, nem értik, mit szeretnénk pontosan. Egyetlen alkalommal, 7 évvel ezelőtt egy alapítvány segítségével néhány gyerek eljuthatott a Balatonra, azt azóta is emlegetik. Miután hosszan beszélgettünk a faluról, a gyerekekről, a fesztiválról és bebizonyítottam, hogy a szándékaink tisztességesek, kifelé jövet – már sokkal felszabadultabban – Brigitta mutatta azt az elektromos biciklit (utánfutóval és kiskocsival felszerelve), amit pályázaton nyertek. Valóban hasznos a bicikli és a besencei teniszpálya is, de talán még fontosabb lenne, hogy ezek a gyerekek időnként kimozdulhassanak és bepillantást nyerhessenek egy másik világba. Átlagos kissrácok ők, akikből valószínűleg sosem lesz fizikus vagy matematikus, de hiszem, hogy nekünk is jót tenne, ha közöttünk ülhetnének a fűben, amikor Verdit hallgatjuk Beremenden vagy az ukrán nénik meséire figyelünk a Both Miki udvarban. Mert egy esély mindenkinek jár. Esély egy új életre, egy új látásmódra, esély az élményekre és a tapasztalásokra.
(A lenti képen már vidám hangulatban, József átadja a „stafétát” Brigittának, ami egyébként az önkormányzat tűzifája.)
Ha úgy döntesz, hogy szeretnél segíteni, akkor az
Ördögkatlan Egyesület 50800173-15267953 bankszámlájára tudod utalni a támogatást. A közleménybe kérlek írd be, hogy „Adorjás”, ha anonim módon szeretnél adakozni, akkor az „Adorjás anonim” szöveget. Természetesen a gyűjtés lezárulásával idén is közzétesszük az adakozók listáját. Július 25-ig várjuk az adományokat, melyet előre is nagyon köszönünk.

P.A.