Kaszás Attila Pajtaszínház

In Memoriam Kaszás Attila

Tíz éves az Ördögkatlan, tíz éve halt meg Kaszás Attila. Rá emlékezve öt napra kölcsönkapjuk a viszáki Pajtaszínház nevét, és a Caminus (Kovács Udvarház) pajtája öt napig a Kaszás Attila Pajtaszínház nevet kapja.

A Caminusban lesz egy Kaszás Attila-fotókiállítás, melyet a Nemzeti Színházból kapunk, hogy aztán a képeket berakjuk Szarvas Jóska kocsijába, aki viszi azokat tovább, Viszákra.

Merthogy Szarvas József ott lesz, köztünk, hogy pont itt, a Kaszás Attila Pajtaszínházban augusztus 5-én megtartsa előadóestjét. Ez az „előadás” inkább versmondás, mesélés, beszélgetés, és hallani fogunk majd két testvérfaluról, a felvidéki Zsigárdról és az őrségi Viszákról, elhangoznak olyan nevek, mint Kovács Gyula, Ambrus Lajos, Tenk László, Kassai István, Csernyus Lőrinc, Avas József… de Arany, Petőfi, Dsida, Nagy László, József Attila és Ady neve is előkerül.

És ahogy Jóska írja, megtudjuk, tud-e kaszát fenni és oda üt-e, ahová néz. Az Ördögkatlannak írt levelében Szarvas Jóska kicsit félve felidéz még egy színházi premiert, amikoris Monori Lilit, Székely B. Lacát és egy idomított tyúkot egyetlen ember nézett meg (aki különben a legendás kritikus, MGP volt).

Mi pedig előre tudjuk a választ, elfér-e majd a Kaszás Attila Pajtaszínházban mindenki, aki látni és hallani szeretné Szarvas Józsefet: nem fog elférni.