ZSIDÓ VAGY?

Bérczes Tibor beszélgetés-sorozata a Vylyanon
Az idei beszélgetések arról szólnak majd, milyen lehetséges zsidó identitásokból válogathat napjainkban az, aki szeretné megfogalmazni és megélni a maga zsidóságát, illetve mit lehet tudni és mondani ma a zsidók és nem-zsidók történetileg erősen terhelt viszonyáról. A három beszélgetés egyfajta kísérlet arra, hogy mi, zsidók és nem-zsidók „normálisan” beszéljünk egymással – az persze más(ik) kérdés, mit jelent ez esetben a normalitás (!?) -, és találjunk olyan szavakat, amelyek oldják a bizalmatlanságot, így közelebb visznek bennünket egymáshoz. Próba, szerencse!

Egy lehetséges új-régi zsidó identitás
Köves Slomo, rabbi szerint nem szerencsés, ha a zsidó identitás szinte csak és kizárólag a holokauszt emlékének megőrzésére és az antiszemitizmus elleni harcra épül. Úgy véli, hogy az újat leginkább az ősiben kell keresni, ezért a zsidó vallás újszerű, pozitívabb megélését ajánlja – igen sikeresen – azoknak, akik keresik a maguk zsidó identitását.

Egy történelmi csapda(?)
Ungváry Krisztián, történészt arról kérdezem, miért siklott ki zsidók és nem-zsidók együttélése – ha egyáltalán sínen volt valaha -, és mi kellene ahhoz, hogy kivergődjünk abból a történetileg kialakult bizalmatlanság csapdából, amely ugyan nem eleve elrendelés, de néha mégis annak tűnik.

Mit jelent számomra, hogy zsidó vagyok?
Szántó István (Pokidoktor) barátommal arról beszélgetünk, mire épülhet egy nem vallásos zsidó identitás, és a saját mindennapi életében miként létezik a zsidó/nem-zsidó viszony.