Muzsikás

vendég: Kacsó Hanga

Elindultam szép hazámból - magyar népzenei hangverseny

2014-ben jártak nálunk a magyar népzenei scéna "nagy öregjei". Ezúttal egy ifjú tehetséggel, Kacsó Hangával térnek vissza hozzánk. A távoli erdélyi, moldvai, dunántúli, szatmári kicsi falvak zenéi, dalai mindig megfogták, elvarázsolták az odalátogatókat. Ezt a már egyre inkább eltűnő izgalmas hangulatot varázsolja vissza a színpadra a Muzsikás és vendége, a fiatal népdalénekes Kacsó Hanga.

A több mint négy évtizede alakult Muzsikás, a világszerte legismertebb magyar népzenei együttes, akiknek elsőként sikerült elfogadtatniuk a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Otthonosan mozognak mind népzenei-világzenei körökben, mind pedig komolyzenei, alternatív zenei, rock és jazz zenei rendezvényeken, fesztiválokon.

Jelen vannak a világ legjelentősebb koncerttermeiben, mint például Londonban a Royal Festival Hall vagy a Queen Elisabeth Hall, Párizsban a Théatre de la Ville, vagy a Cité de la Music, Rómában a Santa Cecila Akadémia Amszterdamban a Concertgebouw, New Yorkban pedig a Carnegie Hall. Felléptek a komolyzene egyik legnagyobb eseményén Londonban, a BBC Proms fesztiválon a Royal Albert Hall-ban. Közös hangversenyeken szerepelnek neves komolyzenei szólistákkal, vonósnégyesekkel, kórusokkal és szimfonikus nagyzenekarokkal. Lemezeik világszerte kaphatók az angol-amerikai RYKODISC cég kiadásában. Koncertjeikről és albumaikról elismerően írnak a legnagyobb napilapok, folyóiratok, és zenei szaklapok.

Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth-díj és a Prima Primissima díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal is elismerték.

Kacsó Hanga

A fiatal népzenei nemzedék egyik legnagyobb egyénisége Kacsó Hanga, aki már 16 éves korában feltűnt a Magyar Televízió népdalvetélkedőjében. Két évvel később, alig 18 évesen a másodjára kiírt verseny győztese lett a szólista kategóriában, amivel országos hírnévre tett szert. Különlegesen tiszta énekhangja mellett a hitelesség a legnagyobb erénye, mivel maga is erdélyi felmenőkkel rendelkezik, ahol rendszeres volt a családban a közös éneklés. A Muzsikás együttessel 2016-ban Kanada nagyvárosaiban és New Yorkban debütált mindenütt hatalmas sikert aratva.