CABARET MEDRANO

Koncert a Vylyanon

A Cabaret Medrano egy jellegzetesen budapesti zenekar, amely zenéjében és szövegeiben is ötvözi a város sokszínűségét. Stílusuk három réteg: a magyar népzene, a klezmer és a balkáni zene ötvözete, vagyis három kultúra találkozásának metszéspontjában áll.

Az együttes Verebes György vajdasági magyar festő és Kamondy Imre fővárosi költő-színész barátságából született a pesti romkocsmákkal együtt az ezredfordulón. Több daluk is szól ezekről a kultikus helyekről (pl. Szimpla Kert – Casablanca).

2014-ben jelent meg negyedik lemezük, azóta egyre több felkérést kapnak: játszottak többek között az erdélyi Héttorony Fesztiválon, a Nemzeti Múzeum kertjében a Múzeumok Majálisán és Művészetek Palotájában is, 2016-ban pedig Lengyelországban turnéztak.

Zenéjükben sok az improvizatív elem, ezért minden koncert egyedi és megismételhetetlen. Szívesen játszanak együtt vendégzenészekkel is (pl. Gáspár Kálmán cimbalmossal vagy egyszer egy komplett szerb etno-jazz együttessel).

Szövegeik sok rokonságot mutatnak ismert kelet-európai írók (Hrabal, Mrożek) világával, akik szintén a kisemberek hétköznapjairól mesélnek.

„A Cabaret Medrano zenéje, ez a minden hangulatot desztilláló akusztikus esszencia kifejezi a csontokba hatoló közép-európai világot.”(Domonkos – Hangszer és Zene)

„A nagyvárosi élet cirkuszát elevenítik meg csodálatraméltó vehemenciával és részletességgel.” (Rácz Mihály – Lángoló Gitárok)

„Olyan tökéletes ritmussal és érzékkel, valamint zenei és zenélni tudással keverik az egyes műfajokat és motívumokat, hogy az ember szinte egy filmben vagy színdarabban érzi magát a koncertjeiken.” (mmi – Koncert.hu)