Börtönrádió

AZ EGYES PROGRAMOKÉRT GÖRGESS LEJJEBB!

Katlanrádió
Nehogy rosszkor légy rossz helyen! A Börtönrádió munkatársai minden reggel 1 órás katlanhírekkel köszöntenek, amiből megtudhatod milyen helyszín/időpont változások lesznek aznap, de azt is, hogyan készülnek a színészek, mi tetszett legjobban a nagyérdeműnek és mik a legújabb katlan-pletykák. A híreket exkluzív interjúk, a Nép hangja (vox pop) – vagyis a Nap kérdésére adott válaszok válogatása – és persze jó zenék teszik teljessé.

A Katlan rabjai – vajon te, hogy boldogulnál a börtönben?
Tölts el egy órát 5-öd magaddal egy zárkában és próbáld ki, hogy boldogulnál a vamzerok, csicskák, piti palik és menők között. Te vajon milyen szerepet vennél fel? Játssz velünk egy 6 fős szituációs játékban, ahol egy szerepkártya instrukcióit követve megélheted, milyen 5 zárkatárssal együtt élni, milyen lehetőségek vannak érdekeid érvényesítésére. Naponta 1 csapatot "látunk vendégül" valósághűen megépített zárkánkban, amely körbejárható, lehetőséget adva érdeklődőknek, hogy a 6 fős csapat munkáját figyelemmel kísérjék. A játék nem koedukált – ahogy a börtön sem! A napi beosztást keresd az időbontásnál! A játékot egy rövid esetmegbeszélés zárja, ahol egy volt fogvatartott segítségével dolgozzuk fel a szerepjáték eseményeit.

“Szuper lenne eljuttatni ezt a fiatalokhoz, amennyire korán csak lehet, gimnáziumokba, egyetemekre, ez a fesztivál is jó alkalom volt.”

“Hatalmas élmény volt, sok gondolatot elindított bennem!”

“A fesztivál folyamán össze is futottam pár cellatársal, azt se tudtam kik igazából, mi a nevük, de nagyon érdekes volt, hogy mégis éreztem egy (ál)bajtársi vonzalmat.”

“Nagyon valóságos volt ott bent lenni a többiekkel és néha olyannyira átjött a saját szerepem, hogy valóban éreztem, mit gondolhat az, akinek a bőrébe bújtam.”

“Óriási élményt nyújtott az az 1 óra, amelyet a "cellánkban" töltöttünk. Az első szakasz, amikor még senki nem tudja, mit is mondjon, hogyan szóljon a másikhoz. Aztán egyszer csak beindul minden magától, egészen természetes módon. Eltűnnek a képből a kívülállók, akik csak nézni jöttek, és ezzel egy időben megerősödik a túlélés, a hierarchiában való helyezkedés. Érdekes volt megtapasztalni, hogyan vettem fel a kapott karaktert, illetve milyen szerepet erősítettem, még ha az a saját, valós személyemmel nem is egyezett. A játék mellett pedig sokszor eszembe jut a többi karakter, ezeknek a történeteknek az olvasása. Valahogy egészen közel hozta a játék, a fotók, a berendezés, Ti azt a világot, amiről úgy hall az ember, de nem tudja hogy melyik sztereotípia közelítheti meg a valóságot.”

A fal adja a másikat
Nehéz sorsokról mesélnek a falak éjjel-nappali kiállításunkon.

Fullos ebéd
Főzünk nektek, és nem is akárhogy! Minden menühöz börtönös körítést adunk. Börtönvers, novella, podcast, rap.

Spejz
Amikor kitör a cukoréhség, a Spejzhez érdemes dzsalni sittes sütiért. Ugyanitt a fesztivál legegyedibb szuvenírjeit is beszerezhetik hozzátartozóiknak a látogatók: a fogvatartotti versektől kezdve a kézműves termékeken át a kriminológiai olvasmányokig. Lesz még sittes totó, börtönszleng-kvíz, börtöntetkó, és sok más érdekesség.

Másik mozi
Nézz velünk másik mozit a Kovács Udvarházban! Izgalmas, kevéssé ismert filmek A remény rabjain és a Halálsoron túl.

Interaktív Bv-útvesztő
Emberi & jogi labirintus a feljelentéstől a lesittelésig.

Amit mindig is tudni akartál a börtönről, de nem volt kitől megkérdezni
Mit gondolsz, ránézésre meg tudnád mondani valakiről, hogy van-e priusza? Érdekel, milyen a böriben a lét? Hogy tényleg olyan laza-e, most, hogy már van tévé meg mobiltelefon? Belegondoltál már? Ha most bekerülnél, lehet, nem látnád soha többé a cicádat, kutyádat. Hogy lehet kibírni a szeretteik nélkül? Te hová bújsz el sírni, amikor valami fáj? És vajon a börtönben, hogy lehet sírni? Gyere, tedd fel a legmerészebb kérdésedet. S ha nem mered, akkor dobd be a dobozunkba, amit a standunkon találsz, legkésőbb csütörtök estig. Miminden kérdésre felelünk, úgy készülj!

... csak ne előttem csinálják! – workshop az előítéletekről
Azt mondod előítéletmentes vagy? Biztos? De hogy működik az előítélet? Mennyire ’zsigeri’, mennyire tanult? Mitől függ, hogy melyik csoportot könnyebb elfogadni? Játsszunk együtt, hogy választ kapjunk a kérdésekre!