Jelena Radan



Fado
Jelena Radan

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ3dDtvYN5gRdOtN50JOY9tMw9xxTI-kMvzxKIHjqZZ6R4W6Do0-A



DA VIDA QUERO OS SINAIS
Jeleket várok az élettől

Koncert
JELENA RADAN

Ana Stanković, zongora
Piroška Hegvy, hegedű


Saudade az az érzés, amely  a fadót jellemzi – a melankólia, a meg nem valósult vágyak fájdalma, ugyanakkor könyörgés, büszkeség és örök keresés is… Jelena a legszebb, legfájdalmasabb fado dalokat választotta az Ördögkatlan koncertjére. A programban  Fernando Pessoa, Paula de Carvalho, Augustina Bessa-Luis, Jorge Fernanda szerzeményei hallhatók. A szomorkás Fado Portugues, fájdalmas Com que voz, a szerelmes Fado do retorno,  Danca de magoas vagy a címadó Da vida quero os sinais.
A zenészek a "Femme Fadal" előadásból is felelevenítenek néhány dalt. Ezek Amalia Rodrigues és a portugál nép dalai. Dalok, melyek a sors és akarat, a tenger és szél, a félelem és vágyakozás utazásaira visznek minket.

Ahogy arról az egyik legszebb dal, a Chuva (Eső) szól, vannak felejthető pillanatok és személyek az életünkben,  de vannak olyanok is, melyeket soha nem felejtünk el. Talán a „Da vida quero os sinais“  koncert is ilyenné válik: felejthetetlen élménnyé és emlékké, melyet az chuva (eső) sem moshat el...