KIVETTEM A FEJEMBŐL EGY GÖMBÖT

Abszurd zenés kabaré Danyiil Harmsz írásaiból.

Ez vajon benne lesz?
"4. Szonett
Meglepő dolog történt velem: egyszer csak nem jutott eszembe, mi jön előbb, a 7 vagy a 8.
Átmentem a szomszédokhoz, és megkérdeztem, mit gondolnak ennek kapcsán.
Mennyire meg voltam lepve, ahogy ők is, amikor egyszer csak rájöttek, hogy nekik nem jut eszükbe a számok sorrendje: arra emlékeznek, hogy 1, 2, 3, 4, 5 és 6, de hogy tovább hogy van, arra nem.
Elmentünk együtt a „Gasztronom” nevű kereskedelmi boltba, a Znamenszkaja utca és a Basszejnaja utca sarkára, és megkérdeztük megrökönyödésünkről a pénztárosnőt. A pénztárosnő szomorúan elmosolyodott, kivett a szájából egy kis kalapácsot, és apró orrmozdulatok kíséretében azt mondta:
„Szerintem a hét a nyolc után következik abban az esetben, ha a nyolc a hét után következik.”
Megköszöntük a pénztárosnőnek, és boldogan kiszaladtunk a boltból. Ekkor azonban újra nekibúsultunk, ugyanis belegondoltunk abba, amit a pénztárosnő mondott, és az volt a benyomásunk, hogy annak nincs semmi értelme.
Mit tehettünk volna? Elmentünk a Nyári parkba, és elkezdtük számolni a fákat. De amikor 6-ig értünk a számolásban, megálltunk, és elkezdtünk vitatkozni: egyesek szerint a 7 következett, mások szerint a 8.
Sokáig vitatkoztunk volna, de akkor szerencsére az egyik padról leesett egy gyerek, és mindkét oldalon összetörte az állkapcsát. Ez elterelte figyelmünket a vitánkról.
Azután mindenki szépen hazament.
1935. november 12."

előadók
Katona László
Roszik Hella
Darvas Kristóf

zenészek
Mezőfi István
Csizmás András

produkciós vezető
Gyulay Eszter

Zeneszerző
Darvas Kristóf

Dramaturg
Cseicsner Otília

Jelmez
Pirityi Emese

Rendező
Rusznyák Gábor