"Kicsi zöld emberkék" a fesztiválon

Mint azt már korábban is említettük, a Kády Galéria Alapítvány is támogatja és szerves részét képezi az augusztus elején megrendezendő Ördögkatlan Fesztiválnak.
A megszokott alkotótábor mellett idén a környezetvédelemre is igyekszünk minél nagyobb hangsúlyt fektetni, szeretnénk mi is kicsit "zöldebbek lenni", és szeretnénk, ha a velünk dolgozó, játszó, alkotó gyerekek és az érdeklődő vendégek, látogatók, büszke szülők is csatlakoznának ehhez a kis színváltáshoz.

De mit is jelent ez a gyakorlatban?
A művészetek oldaláról már olvashattunk itt a zöldségek között, így én most csak a környezetvédelmi oldalról mesélem el terveinket.

Először is lesz lehetőségünk a szelektív hulladékgyűjtésre, hiszen a fesztiválnak otthont adó települések mindegyikén vannak szép színes konténerek, amiket igénybe tudunk venni.

A felénk kalandozóknak lehetőségük lesz családi vagy egyéni kvízek megoldására (környezetvédelem és energiatakarékosság témakörben természetesen), és kiszámíthatják majd saját ökolábnyomukat is, azaz azt a területet, amire jelenlegi életkörülményeik fenntartásához szükség lenne, ha továbbra is a megszokott életvitelt folytatják. Az eredmények megdöbbentőek lehetnek, így készülünk a hétköznapi életben felhasználható ötletekkel is, hogy egyrészt kicsit környezetbarátabbak lehessünk, másrészt energiát és ezáltal pénzt is spórolhassunk.

Az alkotótábor résztvevőivel (a gyerekekkel, de akár a játékosabb kedvű látogatókkal is) készítünk majd egy közös nagy installációt PET palackokból, és egyéb ékszereket, játékokat, használati tárgyakat is fogunk készíteni hulladékokból, hogy bebizonyítsuk: „A hulladék nem szemét, csak rossz helyen tárolt nyersanyag”.
Beszélgetünk és játszva, rajzolva, mesét olvasva és hallgatva, nevetgélve ismerjük meg környezetünket, a megóvásának fontosságát, s talán kipróbálunk néhány érdekes, játékos kísérletet is.

A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, és együtt tegyünk azért, hogy majd unokáink és az őket követő generációk is jól érezhessék magukat a bőrükben és a környezetükben.
S hogy ez mennyire történt meg, azt két közös plakát fogja megmutatni: az egyikre az érkezéskor várjuk a környezettel kapcsolatos gondolatokat, a másikra a velünk való találkozás után… Én már előre kíváncsian várom az eredményeket.