A Pál család templomi koncertje


DÍSZVENDÉG: KÁRPÁTALJA


A Pál család Kárpátaljáról, a máramarosi Visk községből származik. Életük, tevékenységük szorosan összefügg a zenével.
Pál Lajos családfő tanulmányait a Kijevi Zeneakadémián végezte. Évekig volt a Kijevi Opera karnagya. Jelenleg tanít, zenekart vezet, országos minősítőkön vesz részt zsűrik munkájában, több színházi produkció zenei szerkesztője.
Pálné Jancsó Katalin zongora- és szolfézstanár, karnagy. Két felnőtt kórus vezetője. A család zenei életét szervezi, igazgatja.
Pál Eszter zenei pályája két úton indult. Párhuzamosan foglalkozik klasszikus és népzenével. Zongoratanár, ének-zene szakon és népzenéből diplomázott a Nyíregyházi Főiskolán. Jelenleg, a Liszt Ferenc Zenei Egyetem Népzene Karán tanul. Népi éneket tanít a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában. A Szalonna és Bandája énekese.
Pál István az édesapja által vezetett Péterfalvi Zeneiskolában kezdett hegedülni. Klasszikus zenén nevelkedett, azonban mindig érdekelte a népzene. 2007-ben diplomázott a Nyíregyházi Főiskola Népzene Karán. 2009-től a Liszt Ferenc Zenei Egyetem mesterképzésén tanul. A Népművészet Ifjú Mestrere. 2003-tól a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása. Országosan ismert népzenész. Saját zenekara a Szalonna és Bandája.
A Pál család sokrétű zenei tevékenysége műsorukon is tükröződik. Hallhatunk hangszeres népzenét, szóló éneket, hangszerszólót, klasszikus- és egyházzenét. Mindig az adott alkalomhoz állítják össze műsorukat.
2009-ben családi műsorukkal Észak-Amerikában vendégszerepeltek.
Templomokban, magyar közösségekben léptek közönség elé.
Jelenleg Magyarországon élnek, azonban nyaranta népzenei táborokat, népzenei találkozókat, pedagógus továbbképzéseket vezetnek Kárpátalján.

INFO IN ENGLISH