Ördögkatlan 2011: "Szerencsére továbbra is szegény fesztivál maradunk"



Idén augusztus 3-7. között negyedik alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan összművészeti fesztivált három baranyai településen, Nagyharsányban, Kisharsányban és Palkonyán. Az idei díszvendégek Törőcsik Mari színész, Berecz András ének- és mesemondó, Lovasi András zenész, Korniss Péter fotográfus és Kárpátalja régió. Az arculat 2011-ben a napraforgó motívum köré épül. Sajtótájékoztatón jártunk.

A 2001-ben, Pulán - a Művészetek Völgye keretében - indult Bárka Kikötő utódfesztiválja igazi civil sikertörténet. Az Ördögkatlan nevet 2008-ban vette föl, amikoris Baranyába költözött a rendezvény. Ekkor mintegy ötezer látogatót volt képes vonzani, majd a vendégek száma egy évvel később már ennek háromszorosa, tavaly pedig ötszöröse, úgy huszonötezer volt. A sikerek ellenére a fesztivál összművészeti jellegéből sok anyagi nehézség adódik, a szervezők szerint idén nagyon izgulni kell a nullszaldó eléréséért, mert komoly anyagi támogatást adó szponzor céget nem sikerült találni. Bérczes László főszervező azonban ezt nem különösebben bánja. Mint a május 10-én tartott sajtótájékoztatón, a Bárka Színházban elmondta: a "szegény fesztivál" jelleget így legalább biztosan sikerül megőrizni. Ennek ellenére biztosak benne, hogy ebben a "kulturálisan mocskuló világban" valódi minőséget tudnak képviselni. A költségvetés különben a tavalyinál alacsonyabb, 36-37 millió forint lesz, melynek bevételi oldalán - főszponzor híján - a miniszteri keretből biztosított állami támogatás, a jegybevételek és a helyi önkormányzatok segítsége áll. Seress Zoltán, a Bárka Színház igazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nagy szükség van az ilyen rendezvényekre, ahol a fő szempont a kulturális érték megteremtése, hiszen "művészet nélkül nincs esztergapad", hiszen az emberek mindennapi igényeinek kielégítésében, a világ működtetésében a művészet rendkívül fontos szerepet tölt be.

A programokról

Berecz András mesélni és zenélni fog, Lovasi Bandi fellép a Budapest Bárral, a Kiscsillaggal, latin himnuszokat és Lackfi-verseket (Véletlen) énekel. Korniss Péter fotográfus kiállítását hozza el, és születésnapját is a fesztiválon ünnepli. Törőcsik Mari a beregszászi Illyés Gyula színházzal lép fel, a Szarvassá változott fiú című előadás keretében. Göttinger Pál vezetésével idén is lesz Busz-színház Scherer Péterrel és Mucsi Zoltánnal. Lesznek koncertek, (a teljesség igénye nélkül) fellép a Quimby, az Európa Kiadó, a Kiscsillag, a Budapest Bár, a Parno Graszt, Lajkó Félix, Dresch Mihály és Brasnyó Antal, Ferenczi György és a Rackajam és az angol Tiger Lillies.

Bérletek június 24-ig rendkívül kedvezményes áron (8000 forintért) kaphatók országszerte az ismert jegyirodákban, valamint a jelentősebb online értékesítőknél és a fesztivál honlapján.
Tíz éven aluliaknak minden program ingyenes!

Ördögkatlan - 2011. augusztus 3-7. Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Szársomlyói Szoborpark, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet További részletek: http://www.ordogkatlan.hu/

Rosztov cikke a képekkel együtt itt olvasható.