Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: július, 2014

Meglepetés-koncert, új helyszín: mindjárt indul az Ördögkatlan

Kissé belebújt az ördög az Ördögkatlan sajtótájékoztatóján a technikába, de sok galibát nem okozott: családias hangulatú beszélgetés kerekedett, amin a három éve visszatérő vendég Wombo Orchestra is fellépett. A 7. Ördögkatlan Fesztivál idén sem ígér mást, mint eddig, öt napig "nem leszünk normálisak", a Pécsi Bölcsész Udvar pedig új helyszínként lép be Palkonyán. Úgy tűnik, az ördögnek is tetszik az Ördögkatlan Fesztivál, mert a pécsi sajtótájékoztatón belebújt a technikába - kis csúszást tudott csak okozni, de mindenki lazán kezelte a dolgot. A beharangozó cikk a  http://www.pecsistop.hu/  oldalon olvasható.

40 ezer embert várnak az Ördögkatlanra

Több mint negyvenezer látogatóra számítanak az dél-baranyai Ördögkatlan fesztiválon. Megint Quimbyvel nyitnak, a díszvendég pedig a budapesti Katona József Színház, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Lajkó Félix hegedűművész, valamint Lengyelország lesz. A beharangozó cikk a  http://hvg.hu  oldalon jelent meg.

Egy nemlétező törzs, Hrabal és Cseh Tamás az idei Ördögkatlanon

Zenei keretbe foglalt sajtótájékoztató keretében számoltak be a legújabb fejleményekről az Ördögkatlan Fesztivál főszervezői csütörtökön kora délután Pécsett. Az idén már hetedik alkalommal megrendezendő összművészeti programsorozatot Bérczes László és Kiss Mónika felvezetése és meghívott vendégszereplők előtt a francia Wombo Orchestra utcazenészei adtak ízelítőt zenei repertoárjukból. A teljes cikk a  http://www.pecsiujsag.hu/  oldalon jelent meg.

Kezdődik a PASSPORT CONTROL 32 - MEDIAWAVE Nemzetközi Film Műhely

Kép
TÁBORVEZETŐ: HARTYÁNDI JENŐ OKTATÓK: VIZI MÁRIA   HARGITTAI LÁSZLÓ HSE DÖMÖTÖR PÉTER RADU IGAZSÁG   SZEPESI GÁBOR JÖRG TIBOR GOTTHÁRDI BALÁZS VONA TIBOR VAJDA VIOLETTA Kövessétek a fejleményeket az ő honlapjukon !

Ma: Ördögkatlan-sajtótájékoztató a neten is!

Kép
Aki nincs ma Pécsett, az is ott tud lenni az Ördögkatlan sajtótájékoztatóján a Nappali Kávézóban 14.00 órakor! :) Itt lesz látható, http://szalaiusz.hu/ és a Pécsi Napilapon egy linken keresztül megnyitható. A beszélgetésen részt vesznek: Bérczes László, Kiss Mónika – az Ördögkatlan Fesztivál fő szervezői P. Müller Péter színháztörténész – a Pécsi Bölcsészudvar képviseletében Beck Zoltán rockzenész (30Y, bezzegazokakurvabeckek, Rájátszás, Háy come Beck), őskatlanozó Köles Ferenc színművész, a Faluturisták egyik kiötlője, a Hrabal vurstli Pepinje Göttinger Pál rendező (Love & Money, A csemegepultos naplója), az In Memoriam Cseh Tamás és a Hrabal vurstli programok szervezője Iványi Emese , a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet munkatársa és egy meglepetéssel is várunk…!

„Wahorn” és meztelen nők

Fesztiválos villáminterjú Wahorn Andrással Micsoda koncert lesz ez!!! – ígéri a Wahorn Airport fellépése kapcsán Wahorn András, aki nemcsak képzőművészként, de zenészként is jelen lesz az idei Ördögkatlan Fesztiválon. Wahorn ígéri: lelki szemeink előtt le fog peregni a múlt, a jelen és a jövő is. (Már ha figyel, mert ha nem figyel, akkor nem – magára vessen. Persze az sem baj, majd legközelebb: ne ostorozzuk magunkat…) Villáminterjú! Először lesz kiállítása Ördögkatlanban. Milyen képeket válogattak be? Az utolsó pillanatig nincs eldöntve, milyen képek lesznek. Lehet, hogy olyan is bekerül a kiállításba, ami most még kész sincs. Festmények és rajzok az életről, a halálról, az állatokról és a szexről, valamint még mindenről, ami van. Mennyivel más egy fesztivál „kiállítóterme”, mint például egy múzeumé? Majd ha meglátom, megmondom! Milyen gyakran fesztiválozik? Amikor csak lehet. Mitől lesz sikeres egy fesztivál? Biztos recept a sikerre, hogyha meghívnak a zenekarommal, a Wahorn Airportt

CIVIL BÁRKÁK AZ ESÉLYKIKÖTŐBEN

Kép
Civil szerveztek bemutatkozása: szemléletformáló kreatív játékok és programok - kicsiknek és nagyoknak-, az emberi jogok, az esély- és közösségteremtés, a környezettudatosság és az önkéntesség témaköréhez kapcsolódóan. Amnesty International Magyarország http://amnesty.hu/ , hu-hu.facebook.com/Amnesty.International.Magyarorszag Legyen Ön is milliomos: a helyszínünkön folyamatosan lehet majd játszani egy laptop segítségével Vágó Istvánnal. Az érdeklődők az emberi jogokról és az Amnestyről kapnak kérdéseket, a nyertesek között minden este nyereményeket sorsolunk ki. Kínzás Stop kampány,SOS Európa kampány (a látogatók információkat kapnak a kampányról, petíciót írhatnak alá és papírhajókat hajtogathatnak.) Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. www.tetthely.net https://www.facebook.com/tetthely/posts/468056839882051 Szeretnénk a fesztiválra látogató fiatalok figyelmét felhívni az Erasmus+ program által nyújtott mobilitási lehetőségekre, ehhez kapcsolódóan több interaktív játékot i

ÉRTÉKMEGŐRZŐ NAGYHARSÁNYBAN!

Kép
A nagyharsányi sportpályán 10.00 és 02.00 között értékmegőrzés lesz! Ez a szolgáltatás természetesen ingyenes. Egyre többen vagyunk, egyre több az öröm és egyre több a gond is, hát persze. És miközben arra törekszünk, hogy öt napra ki tudjunk szakadni mindabból, aminek részesei vagyunk az év többi napján, nem vagyunk annyira naivak, hogy ne tudnánk: itt és most élünk, ahol és amikor vannak embertársaink, akik szegénységük mián vagy ki tudja, miért, eltulajdonítanak ezt-azt tőlünk, többiektől. Vannak biztonsági őreink, vannak helyi és pécsi önkénteseink, többen, mint korábban – de ez nem garancia. Ha elalszol a koncert végén a fűben, ha a sátradban hagyod a laptopodat, amikor színházba mégy vagy csak zuhanyozni… Szóval érted. De az idén lesz mód arra, hogy őriztesd értékeidet. Használd ki!

Jan Caeyers: Beethoven

Kép
Amikor véget ér a kilencedik szimfónia, az örömittas közönség mindig ovációval reagál. Ez így volt 1824. május 7-én is, és ma sincs másképp. Ez a Beethoven által gondosan kifundált dramaturgiának az eredménye, amelynek egyik legfontosabb eleme a finálé rendkívül önkényes kezdete.Az ember hallja, ahogy nőttön-nő a lelkesedés és amikor „az egész világ csókját” skandálják – már mondatok szinte nem is, csak szavak hangzanak el –, mindenkit magával ragad az összetartozás érzése és a földi boldogság, és mindenki lerázza magáról a félelem, a kényszer és a demagógia láncait. Ez a lelkileg megkínzott ember, akinek életében nem sok örömteli pillanat adatott meg, így tette ki a felkiáltójelet a magány felett aratott győzelmet hirdető filozófiai és zenei kiáltvány végére. Megrázóan tragikus, hogy még azt sem vette észre, milyen óriási sikert aratott vele. Jan Caeyers karmester, zenetudós, és remek elbeszélő, aki Beethoven egy olyan életrajzát beszéli el nekünk, amely beavat az élettörténet titka

Hétágfa Játszóház a Vylyan Teraszon

Kép
Az Ördögkatlan emberarcúsága abban is rejlik, hogy igazi családi ünnep is egyben. Talán gyerekszemmel jobban át is jön a katlan szellemisége: "visszavarázsolni ezt a fránya varázstalanított-titoktalanított világot. Angyali mosollyal tekinteni a világra – és éppen az ördögi katlan által." Kisördögök, kisangyalok, kedves Szülők, figyelem! Mi is ebben a szellemben indítjuk útjára a gyermekjátszóházat a Vylyan teraszon a Hétágfa Egyesülettel! A felnőttek 'felszabadultabban' tudnak kulturálódni, miközben a gyerekek a Hétágfa tapaszlalt tagjaival kreatív-kézműves és mozgalmas játékokat játszhatnak, s még több élményt, barátot szerezhetnek. Az aprólékosabb készségfejlesztő és a mozgalmasabb 'szerepjátékos' feladatokon keresztül megelevenedik az amúgy gyermekszemmel is varázslatos helyszín, s megszólal a természet, sőt, még az ördögszántotta hegy legendája is életre kel! ... s közben az is kiderül, milyen szerethető is ez a mi jó öreg szerelmes Ördögünk... :)

Ördögkatlan idén is

Másik Magyarország Van Villány környékén néhány település és csodálatos helyszínek, amelyek a hazai és környéki kultúra igazi központjává válnak. A Bárka Kikötő baranyai horgonyzása, az Ördögkatlan Fesztivál immár hagyományosan a térség egyik legfontosabb kulturális eseménye. Idén augusztus 5. és 9. között. MÉHES KÁROLY írása. A szöveg a 168ora.hu  oldalon jelent meg.

AFRIKAI RUM A VILLÁNYI-HEGYSÉGBEN

Sándor Zita A Wombo Orchetsra francia afropunk rézfúvós zenekar idén harmadik alkalommal lép majd fel az Ördögkatlan Fesztiválon (augusztus 5-9.). Saját bevallásuk szerint a Wombo „Egyfajta rum, ami féktelen indulatokkal teli fahordókban érlelődött 12 évig, s ami a bitumen és az izzadtság iskolájában desztillálódott (…)”. Az Ördögkatlanban szerzett tapasztalataikról és legfrissebb albumukról faggattuk az énekes Mama J-t és a dobos Numát. A Wombo Orchestra már több alkalommal járt Magyarországon: zenéltetek Veszprémben, az Utcazene Fesztiválon, és Budapesten is. Most harmadik alkalommal játszotok majd az Ördögkatlanon. Meglehetősen sok tapasztalatotok van már a helyiekkel – milyen a kapcsolatotok ezzel a közönséggel, az országgal? Mama J: Ez egy olyan közönség, amit rögtön az érkezésünkkor megszerettünk – az emberek mások, mint a franciák. Nagyon lelkesek a koncerteken, könnyen ismerkednek meg új zenékkel, bandákkaé. Vannak visszajárók, akik minden alkalommal új barátokat hoznak magukka

"A röhögés se zökkentsen ki" – Kolonits Klára operaénekes

Kép
A Hoffman meséiben énekel az Ördögkatlan Fesztiválon. rés a présen: Hogyan illeszkedik egy szoprán a Villány környéki tájba, avagy mit jelent az operai beavatás? Kolonits Klára: Bérczes Laciéknak már a kezdetektől szándékukban állt ez a "profilbővítés". Talán 2009-ben léptünk fel először náluk. Akkor egy ének-kortárs tánc kompozícióval szerepeltünk, majd dalestekkel, amikben volt szöveg is, és talán ez adta az ötletet a beszélős, magyarázós koncepcióhoz Lacinak. Az Operabeavató születése 2012 nyarán volt az Ördögkatlan fesztiválon, aztán később Kaposváron, majd Budapesten, a Katona József Színházban lett belőle sorozat. Meg kell mondanom, soha egy percig nem éreztem, hogy a komolyzene stílusidegen lenne ezen a fesztiválon. Talán Laciék személyiségéből, a minden és mindenki iránt nyitott, kíváncsi attitűdből következik, de az embereket érdekli, amit csinálunk, nem voltak soha közönséggondjaink. A teljes szöveg a magyarnarancs.hu oldalon olvasható.

ÖRDÖGKATLAN HÁZASPÁR

Kép
A képen Gál Ferenc és Szente Judit, tőlük kaptuk a következő sorokat: "A katlan előtti szombaton kötöttük össze életünket Isten és Ember előtt, egy szuperjó Palkonyai esküvőn. Tavaly a katlanban szökkent szárba igazán a Szerelmünk, nemcsak egymás, hanem a palkonyai táj szépsége iránt is, ezért kiragadtuk a mindennapi mókuskerékből egy hosszú és felejthetetlen hétvégére a szeretteinket, és Palkonyán fogadtunk örök esküt." Boldogságot kíván Nektek az egész Ördögkatlan!

Madár a víz alatt

Kép
Árnyszínházi előadás A Fogd a Kezem Alapítvány produkciója “Down-kóros vagyok, Ligeti Borbála, 35 éves. Jövőre leszek 36. Szeretnék valakit az életembe, egy barátot, akit bemutatnék a szüleimnek. Hogy eljárjak mindenhová, együtt csinálni mindent, amikor együtt vagyunk, meg aki sétálna velem esténként, vacsora után, persze, ha nem esik az eső.” A darab Ligeti Borbála önéletírásán alapul, amelynek hétköznapi tényeit az álom és a mese szimbolikus terében rendezzük el. A háttérből, a távolból harmadik valóság tűnik át. Szereplők: Ligeti Borbála, Cseresnyési Balázs, Markulia Anett, Tóka Attila Művészeti vezetők: Uri Eszter, Zsin Bence, Jorge Martin Calero Gitár: Dávid András

A P.D.F.- Gimi: Evritingsz Láj

Kép
Színházi nevelési program az életről és a hazugságokról Dosztojevszkij Nevetséges ember álma című novellája alapján 2014. augusztus 8. (péntek) 16 óra Helyszín: Nagyharsány Fő tér, Esélykikötő/Iskola Miért hazudunk? Kinek hazudunk? Mikor hazudunk és egyáltalán van-e olyan helyzet, amikor muszáj, hogy hazudjunk? Vagy észre se vesszük? A darab egy görbe tükröt állít elénk, mely során megtapasztalhatunk egy hazugságokkal átszőtt szituációt, majd a vegytiszta igazságot. Döntsük el együtt, hogy melyik tetszett jobban. A 2014-es Dél-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozón a darab arany minősítésben részesült. Játszók: PTE Deák Ferenc Gimnázium diákjai Hazudós: Lórencz Valentina Soha se nem mond igazat: Keszler Hanna Kamu: Tóth Viktória Habiszti csaj: Kusz Petra Habiszti csávó: Monostori Ákos Lódító: Kovács Barbara Hiszi: Baumgartner Anna (hazudós Koala) Piszi: Ligeti Bianka Blöff: Le Dániel Viet Tung Legfőbb hazudós: Egy titokzatos férfi Rendező: Szalai Ádám (Escargo Hajója Színház

ASZPIK- Alkotói Szombati Piac az Esélykikötőben

Kép
(kézművesek, termelők, designerek) A piacon megtalálhatóak a gyermekükkel otthon lévő anyukák/apukák, sérült fiatalok és felnőttek, és induló kisvállalkozások használati és ajándéktárgyai, étel- és italkülönlegességei. A programot ételkóstolók, kreatív programok színesítik. Szervező: Kortárs Ellátó Egyesület

"Egy nagy kottásfüzettel" – Ökrös Csaba népzenész

Kép
Az Irtás című darab az Ördögkatlan Fesztiválon látható. rés a présen: Mióta foglalkozol színházi zenével? Ökrös Csaba: 2012 nyarán találkoztam Horváth Csabával Szegeden, és pár sör után úgy döntöttünk, hogy együtt fogunk dolgozni. Ugyanez év decemberében valósult ez meg a Nagy Füzet című előadással. Korábban azonban a Honvéd Táncszínháznál és a Duna Művészegyüttesnél már voltak olyan darabok, melyeknek én írtam a zenéjét, de ezek kifejezetten táncszínházi előadások voltak. A teljes szöveg a magyarnarancs.hu  oldalon jelent meg.

A VÖRÖS AZ ÖRDÖGKATLAN PROGRAMJÁN - VILLÁMINTERJÚ PÁLFI ERVINNEL

A 2014-es POSZT egyik versenyelőadása, a Katona és a Szabadkai Népszínház koprodukciójában készült Vörös augusztus 7-én lesz látható az Ördögkatlanon. Ennek kapcsán adott rövid interjút Pálfi Ervin, a szabadkai társulat színésze. A szöveg a szinhaz.hu oldalán jelent meg.

A TITKAINK LETT A THEALTER LEGNÉPSZERŰBB ELŐADÁSA

Második alkalommal adtak át fesztiváldíjakat a szegedi kortárs színházi seregszemlén. A fesztivál kritikusdíját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Rózsák című előadása kapta. A fesztivál legfiatalabb színházcsinálói, a Tea for Two workshop résztvevői Ötvös Andrásnak ítélték oda a THEALTER-angyalt A csemegepultos naplója című Orlai Produkcióban nyújtott kiemelkedő színészi teljesítményéért. A cikk a színház.hu oldalon olvasható - mi pedig büszkén újságoljuk, hogy a Titkaink és a Csemegepultos is érkezik a Katlanba!

Mi fán terem a PBU? Ördögkatlan programajánló

Az Ördögkatlan programkínálata egy érdekes eseménycsoporttal, egy „új udvarral” bővül 2014-ben. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának programjairól Berta Jánost, az udvarban fellépő Improvokál társulat munkájáról pedig Hosszú Norbertet kérdeztük. Hogyan jött a Pécsi Bölcsész Udvar ötlete? Berta János: A Pécsi Bölcsész Udvar ötlete egy régi „katlanozó” kollégámtól, Vaszari Judittól származik, aki a PTE BTK Kari Hivatal Oktatásszervezési Osztályát vezeti. Személyes tapasztalatai alapján úgy gondolta, hogy a fesztivál alkalmas program arra, hogy a PTE Bölcsészettudományi Kar is megmutassa sokszínűségét, potenciálját, kiváltképp azért, mert az Ördögkatlan fesztivál számos, régión túlról érkező vendéget fogad, akik között érdemes lehet ilyen módon népszerűsíteni a kart. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a régió egyik legnagyobb kulturális fesztiválja, ill. a régió legnagyobb munkáltatója és kulturális motorja, a PTE között hivatalos együttműködés korábban nem volt (jólleh

ÚJABB INFORMÁCIÓ A KATLANFUTÁSHOZ

Kép
Regisztráció : a futás 9-én 11.00 órakor indul. Előtte, 09.00 és 11.00 óra között tudsz regisztrálni a nagyharsányi faluközpontban. Útvonal : a futás a Nagyharsány – Villány között épített kerékpárúton zajlik. Villány előtt található a Sauska Pincészet, ott van a forduló. Dönthetsz úgy, hogy itt befejezed, és akkor Sauska fröccsöket fogyasztva megpihensz, majd gyalogosan vagy stoppal visszatérsz Nagyharsányba. Ha a teljes távot akarod teljesíteni, akkor egy gyors fröccs után fordulsz, és futsz tovább Nagyharsányba. Távolság : Sztrókay Andris idézett beszámolója kicsit eltúlozza a távolságot, megítélésünk szerint: Nagyharsány – Sauska: 3 km, azaz összesen 6 kilométert fut az, aki a teljes távot teljesíti. Hajrá Katlan, hajrá Katlanfutók!

FELHÍVÁS! Gyere Hrabal-összest olvasni Te is!

Kép
Augusztus 7-én különleges vállalkozásba fogunk: 12.00 órakor a nagyharsányi csűrben (a Helytörténeti Múzeum oldalában, a Festett Szoba mellett) elkezdjük felolvasni Hrabal összes műveit . A felolvasás idősávjai: augusztus 7. 12.00-21.00 augusztus 8. 09.00-21.00 augusztus 9. 09.00-15.00 Nem tudjuk, mennyit tudunk felolvasni, az biztos, hogy szükség van a segítségetekre. Gyere a csűrhöz, és olvass 5-10 percet (és hallgasd a többieket, végülis Hrabalt hallgathatod)! Egy másik segítségre is szükségünk van. Íme, azon könyvek listája, melyekkel még nem rendelkezünk: A városka, ahol megállt az idő Búvópatakok / Levelek Áprilkának Díszgyász Foghíjak Macska-maszkabál, avagy gyónás feloldozás nélkül Rózsalovag Skizofrén evangélium Színnyomatok Tükrök árulása Véres történetek és legendák Mint láthatod, jó pár könyv hiányzik. Hrabal magyarországi kiadójától reméltünk segítséget (Európa Könyvkiadó), de nem kaptunk. Ha van olyan könyved, amit egy felolvasás erejéig

"NEM KELL FÉLNI A KONFRONTÁCIÓKTÓL" - VILLÁMINTERJÚ MÁTÉ GÁBORRAL

Az Ördögkatlan díszvendége idén a Katona József Színház, amely először szerepel az összművészeti fesztiválon. Ennek kapcsán válaszolt Máté Gábor. Az interjú a színház.hu oldalon jelent meg.

Hírek szabad szálláshelyekről!

Kép
Az ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL idejére (2014. augusztus 5-9.) még van üresedés néhány borvidéki szálláson. Hotel Cabernet , Villánykövesd - augusztus 9-ére 4 db szabad szoba Dani Vendégház , Villány - 6 fős apartman + 8-10 fő részére sátorozási lehetőség Kecskés Pince-Vendégház, Villány - 2db szoba 5 fő részére Polgár Panzió , Villány Sarokház Vendégház , Villány 5 db 2ágyas szoba Agancsos Panzió , Villány aug. 7-én 2db szoba, aug. 8-án 1 db szoba és aug. 9-én 2 db szoba Eckhardt Vendégház, Villány aug. 7-én 6 fő részére és aug. 9-én 1 db 2ágyas szoba Hívjátok a szálláshelyeket közvetlenül - és mihamarabb!

Zöld Rosé Porta

Kép
Idén először kinyílik a nagy rozsdás vaskapu, így bepillantást nyerhetsz fiatal gazdálkodók mindennapjaiba, akik egy jó rosé fröccs mellett elbeszélgetnek barátaikkal permakultúráról, önfenntartásról, kertészetről, egészséges életmódról. Bizonyos témákhoz szakértőt is hívnak, emellett kemencét építenek, lekvárt főznek, olykor megidézik Hermann Ottó szellemét, mégis fél szemük a kecskén lesz. Gyere, csatlakozz hozzájuk, ígérik, nem fogják zavartatni magukat.

Ma kezdődik a Művészetek Völgye!

Kép
Az Ördögkatlan mindig is büszkén vállalta, hogy annak köpönyegéből bújt ki. Köszöntjük hát a 24. Völgyet, jó időt, jó programokat, jó embereket kívánunk az előttetek álló tíz napra!

Kedvcsináló kisfilm a Hárságyi Rosé Kisszínpadtól

Ötvös András, Schneider Jankó és Göttinger Pál beszélgetett Jászay Tamással a Csemegepultos naplójáról a THEALTEREN

Festmények – Kerpely Adél kiállítása

Kép
Beremend , Mendele Emlékház* A New Yorkban élő fiatal festőművész kiállítása augusztus 2-án, 17.00 órakor nyílik, akár úgy is tekinthetjük, hogy ez a 7. Ördögkatlan előrehozott, első eseménye. Kerpely alaptémája a természet és az idő. Képeiben találkozik a születés és a fiatalság ragyogása és az elmúlás, az enyészet melankolikus szépsége – mindez emberek, fák, gyümölcsök, bogarak ábrázolásában… a természet magától értetődő körfogásában, azaz a pillanat és a végtelen találkozásában. Tanulmányai, kiállításai: 2009 School of Visual Arts, NY 2003 Moholy Nagy Művészeti Egyetem, Budapest Csoportos kiállítások: 2012 Sun Bugs!, Burning Man, Nevada, USA 2012 SCOPE Art Fair, New York, USA 2012 Standing Girl!, FIGMENT, New York, USA 2011 Strange Bugs!, FIGMENT, New York, USA 2010 Essential, Chelsea Galéria, New York, USA 2010 Animation Feast, FIGMENT, New York, USA 2010 B.A.R.E, Brooklyn Arts Space Summer Salon, New York, USA 2010 Arts Happening Series, NTHCCC alias Engine 212,

Ördögkatlan: egy nagy beszélgetés

Kép
Beszélgetés Bérczes Tiborral Szabó Julcsi „A rendszerváltás idején biztosra vettük, hogy mivel már semmi sem tiltja, tömegével jönnek majd létre az aktívabbnál aktívabb civil közösségek, és az emberek egyre inkább élnek majd a számukra felkínált beleszólási és cselekvési lehetőségekkel. Mára kiderült, hogy a tiltás hiánya még nem garantál semmiféle aktivitást, és hogy a hatalomra került rendszerváltók már nem túlságosan forszírozzák, hogy a civil önszerveződések egyre többen és egyre erősebbek legyenek” – olvasható az idei Ördögkatlan Fesztivál Világ civiljei egyesüljetek! rovatában, mely számos interjút is tartalmaz hazai, illetve külföldi szakemberekkel jó példákról, működő civil és nonprofit kezdeményezésekről, lehetőségekről. Bérczes Tibor újságíró-fordító, a sorozat „gazdája” a fesztiválon is folytatja ezeket a beszélgetéseket. Azon túl, hogy maga az Ördögkatlan is alulról jövő kezdeményezésként, Ruszt József ötlete nyomán valósult meg először 2008-ban, érdemes lesz egy pohár bo

A Csemegepultos naplója a THEALTEREN

Kép
Te jó ég, mit művelt Ötvös Andris Szegeden? Vajon meg tudja-e ismételni hetedikén a Katlanban ? "Már-már rémisztőnek hatott az a lezser fölény, amivel uralkodott rajtunk, az a színészi bravúr, amivel egészen egyszerűen nem tudott hibázni, nem tudott kiesni, nem tudott üresjáraton pörögni Ötvös András ezen az estén. Egész testében izzott a heves játékkedv, a magabiztos sziporkázás, a közös nevetés bátorsága. (Rémlik, mintha szerettem volna régen szuperlatívuszokban beszélni. Hogy végre meg is tehetem: elképeszt.) Ötvös András felrobbantotta a színpadot. Ennyi." A teljes szöveg itt olvasható:  http://www.thealter.hu/

Séta a Nagyharsányi Szoborparkban művészettörténész vezetésével

Kép
A Szoborparkban tett sétán a műalkotások szimbólumait, a szobrok keletkezésének körülményeit 1-1,5 óra időtartamú vezetésen ismerhetik meg az érdeklődők. A sétát Sarkadi Eszter művészettörténész vezeti. Találkozás a szoborpark bejáratánál. Időpont: augusztus 9., szombat, 16.00 Részvételi díj (mely a belépő árát is tartalmazza): 800 Ft/fő, 10 éves korig ingyenes ÖRDÖGKATLAN KARSZALAGGAL 400 Ft/fő, 10 éves korig ingyenes További információ a Szoborparkról: www.ddnp.hu/szoborpark , facebook.com/szoborpark

Szobrok a Katlanban

Kép
Nagyharsányi Szoborpark A Nagyharsányi Szoborpark története 1967-ig nyúlik vissza. A kezdeti években hazai pályakezdő művészeket hívtak meg, majd később külföldi szobrászok is bekapcsolódtak az alkotó munkába. A környékből származó kőből, a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szoborparkban, a felhagyott kőbánya a műalkotások igazi otthonává vált. A közel 130 szobor többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. Némelyik a látogatóktól kapott nevet, ilyen például a Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék. Elhelyezkedés: Nagyharsány és Villány között, a főútról északi irányban letérve. GPS: N45.856244 E18.430982. Autóbusz megállóhely neve: Nagyharsány, kőbánya. Nyitva tartás az Ördögkatlan Fesztivál időtartama alatt (augusztus 5-9.): naponta 9.00-19.00 Belépő: felnőtteknek 400 Ft/fő; 18 éves korig 250 Ft/fő ÖRDÖGKATLAN KARSZALAGGAL felnőtteknek 200

Ördögtúra

Kép
A Szársomlyó meghódítása Magyarország legdélibb hegyvidékének, a Villányi-hegységnek legmagasabb tömbje a Szársomlyó. Területén botanikai ritkaságok élnek: a Szársomlyón 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban. A sziklagyepeken fordul elő a hegy legféltettebb kincse, a január-februárban nyíló, fokozottan védett magyar kikerics. A túrán lehetőség nyílik a fokozottan védett Szársomlyó földtani, növénytani, állattani és kultúrtörténeti értékeinek megismerésére, valamint gyönyörködni a csodálatos panorámában, szakvezető kalauzolásával. A túra résztvevői a Nagyharsányi Szoborparkot ingyenesen tekinthetik meg! Helyszín : Nagyharsányi szoborpark bejárata (GPS: N45.856244 E18.430982) Időpont : 10.00 óra. Gyülekező: 9.45-kor. A túra hossza 5 km, időtartama: 3 óra Részvételi díj : felnőtteknek 800 Ft/fő; 18 éves kor alatt 400 Ft/fő ÖRDÖGKATLAN KARSZALAGGAL felnőtteknek 400 Ft/fő; 18 éves kor alatt 200 Ft/fő Hasznos: Fontos a kényelmes túracipő/bakancs é

Büdös Vornyik

Kép
A Büdös Vornyik zenekar magyar népzenével forrósítja fel a hangulatot. A zenekar magyarországi és erdélyi tradicionális népzenét játszik. Célunk, hogy zenénkben mindenki megtalálja azt, ami a szívéhez közel áll. Ezért repertoárunkban egyaránt szerepel autentikus, valamint "egyéni stílusú" muzsika is.

Improvokál Társulat bemutatja: A hős

Kép
A három hercegnő legfiatalabbika, egy idősödő írónő, a boszorkány befogadott segédje, az utca legkisebb házában lakó kisfiú, vagy akár a kovács ifjú tanonca. Hős, bárkiből válhat, ki köré, mint molylepkék a lámpához, gyűlnek az események, s kinek tettei visszhangoznak, messze s közel. Az Improvokál hosszú formátumú előadásában hősünk titokzatos kalandokba keveredve, ármánnyal, intrikával és nem utolsó sorban a szerelemmel megküzdve ér útja végére, nyeri el jutalmát. A történet, melyet a néző ír és az élet rendez, legyen víg vagy épp könnyfacsaró, igazságok szövik át és teszik valódivá.

Apró-Impro. Előadás gyerekeknek.

Kép
Egyszer volt, hol nem volt, a nagy kerek erdő közepén egy maroknyi kismanó vagy pingvin vagy nagyszakállú viking… Az Improvokál társulat új, 2014-ben induló gyerekeknek szóló impro-előadásában a lurkók ötletei alapján kerülnek színpadra a karakterek, az ő akaratuk szerint halad a történet, ébred fel a királynő, esik tömlöcbe a lovag, tűnik fel a sárkány. A társulat kíváncsisággal és izgalommal vág neki a nagy kalandnak a bátor kiskalózokkal a spontaneitás, a mesék és a mosolyok világába.

Malatinszky borudvar

Kép
Kisharsány, Petőfi Sándor utca 35. A birtok borainak kóstolása eredeti, falusi környezetben. Harapnivalók: Sebi bácsi kézműves cipócskái rusztikus májassal, érlelt szárazkolbásszal, zöldfűszeres házi túróval. …és ami a lelket megédesíti… kemencében sült meggyes és almás rétes. Saját készítésű bioszörpök. (elvitelre is). Program A modern jazz,  kép és hang, az „ In a silent way”-től napjainkig. Vetítések sötétedés után. Péntek este (sötétedés után): „Kívánság Lampion” reptetés

A kultúrmenühöz ÖRDÖG bor jár

Kép
A VYLYANosok írják: Tavaly óta a megtisztelő örökös „Fesztivál bora” címmel büszkélkedhet ÖRDÖG borunk. A szerelmes ördögnek emléket állító bor helyi fajtákból építkező házasítás. Hogy mi volt előbb, az Ördög(bor) vagy a Katlan? Az Ördögkatlan születése idején már a harsányi hegy, s a pince mélyén érlelődött e bor. Ahogy a fesztivál, úgy a bor névadója is ez a bizonyos harsányi Ördög (akinek a gyönyörű Harka nem adta magát, a Boszorkány pedig túljárt az eszén.. → hogy is volt ez? . Jó a rosszban, hogy 2008-tól szerelmi bánatának enyhítésére mulatságot rendez (mert Mulatságnak lennie kell…), s várja a borra és a kultúrára szomjazó kedves vendégeit az Ördögkatlan Fesztiválon. Hol máshol, mint ahol utoljára látta szerelmét, Hërkát: az Ördögszántotta hegy szoknyáján (Kisharsány, a Vylyan terasz, Palkonya, Nagyharsány és Beremend falvakban). A házigazda a kultúrmenühöz – ördögsége ellenére - kifinomult ízléssel válogatta a hozzávalókat. Győződjenek csak meg róla személyesen! Ha