Teatr Walny: Hamlet + Don Quijote

Teatr Walny 
A Teatr Walny megalapítója Adam Walny, aki 1999-ben végzett a Varsói Színiakadémia Bábos Tanszékén. A színház előadásai a báb-, a maszk-, a tárgy-használat különböző tradícióit alkalmazva kísérletezik új megoldásokkal színházi terekben és az utcán is. Adam Walny művészeti, tanítási és terápiás célokra egyaránt használja a bábozást. Produkcióival több, mint száz lengyel és külföldi fesztiválon vett részt.

Hamlet 
Hamlet-előadásukban a főhős evilág és túlvilág mezsgyéjén jár, egyik lába a hétköznapok materiális közegében még (itt létezik Shakespeare drámájának valamennyi szereplője), másik lába már a szellemi világban, melyet atyja szelleme képvisel. Claudius, Polonius és a többiek az anyagnak kiszolgáltatottan a vízalatti világban élnek, a Szellem viszont maga a lélegzet, s a vízből kiszakadó Hamlet e légi világ felé törekszik.

Don Quijote – „kézi mozi” 
A mozgókép létrehozásának vágya egyidős az emberi képzelettel. A kézzel mozgatott képi világ akadálya mindig maga a kéz volt, hiszen a mozgatás eszköze, legyen az pálcika, zsinór, bármi… mindig látható maradt. Technikák jöttek-mentek, köztük felbukkant a légáramlattal mozgatott képi világ is. Erre rímelve választotta Adam Walny új előadása hőséül azt a legendás alakot, aki reménytelen küzdelmet folytatott a szélmalmokkal.