CIVIL BÁRKÁK AZ ESÉLYKIKÖTŐBEN

Civil szerveztek bemutatkozása: szemléletformáló kreatív játékok és programok - kicsiknek és nagyoknak-, az emberi jogok, az esély- és közösségteremtés, a környezettudatosság és az önkéntesség témaköréhez kapcsolódóan.

Amnesty International Magyarország
http://amnesty.hu/, hu-hu.facebook.com/Amnesty.International.Magyarorszag
Legyen Ön is milliomos: a helyszínünkön folyamatosan lehet majd játszani egy laptop segítségével Vágó Istvánnal. Az érdeklődők az emberi jogokról és az Amnestyről kapnak kérdéseket, a nyertesek között minden este nyereményeket sorsolunk ki.
Kínzás Stop kampány,SOS Európa kampány (a látogatók információkat kapnak a kampányról, petíciót írhatnak alá és papírhajókat hajtogathatnak.)

Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft.
www.tetthely.net
https://www.facebook.com/tetthely/posts/468056839882051
Szeretnénk a fesztiválra látogató fiatalok figyelmét felhívni az Erasmus+ program által nyújtott mobilitási lehetőségekre, ehhez kapcsolódóan több interaktív játékot is lehetőségük nyílik kipróbálni:

• Zászló – ország - főváros párosítás
• Európa fal (mágnes tábla)
• Ismerd meg az EU-t óriás társasjáték
• Fesztiválon hasznos mondatok különféle nyelveken - kitalálós/párosítós játék
• Fotózkodós útlevél – az igazolványkép helyére beledughatják a fejüket és úgy készítünk rólunk egy fotót, ami felkerül a facebookra
• Erasmus+ totó
Továbbá hozunk társasjátékokat és ügyességi játékokat, amelyeket gyerekek, fiatalok és felnőttek egyaránt kipróbálhatnak.

Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház
https://www.facebook.com/BaranyaMegyeiEH
Célunk a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrációjának elősegítése, az emberi jogok érvényesítése és a diszkrimináció elleni küzdelem.
Esélykikötői kínálatunk:
Sansz jenga, SZOCIOPOLY - Gazdálkodj ahogy tudsz...-óriás társasjáték, Esély keresztrejtvény, Békegalamb készítés, Sansz memory, Ahol a gyerekek alszanak, női feltalálók-párkeresők

Fogd a kezem Alapítvány Napközi Otthona
www.fogdakezemalapitvany.hu
hu-hu.facebook.com/.../Fogd-a-Kezem-Alapítvány/192764954089603
Az értelmileg akadályozott fiatalok kézzel készült termékeit szeretnénk értékesíteni és kézműveskedéssel várjuk a Katlanlakókat.. Műhelyeinkben merített füzeteket, ékszereket gyertyákat, textil szatyrokat, pólókat .készítünk.

INDIT Közalapítvány Alternatíva Ifjúsági Iroda
www.indit.hu/Alternatva_Ifjusgi_Iroda
hu-hu.facebook.com/pages/INDIT...Alternatíva.../118789191492984
A fesztiválra elsősorban a MOZAIK Kortárssegítő program tematikájához kapcsolódó, játékos, élmény alapú módszereket használó programokat valósítunk meg:
Empátia fitness:társasjáték
Koffer-tárlat – drogok és más addikciók (kórós szenvedélyek:) a kis bőröndben bemutatott régi illetve különleges tárgyak mind-mind valamelyik szenvedélybetegséghez kapcsolhatók. A kiállítási tárgyak kapcsán a játékos kedvűek részt vehetnek fejtörő játékokban, de izgalmas beszélgetésekre is lehetőség nyílik, például arról, hogy létezik-e drognélküli társadalom…
Média mágnes – Médiatudatosság: A médiatudatosságra való ösztönzést, az információ forrásának és hitelességének beazonosítását és a médiából származó információk tudatos értékelését segítő interaktív mágnes táblás játék.
Játszd újra! Gombfoci, csocsó, rugós foci…

Ki-Látás Közhasznú Alapítvány
www.kilatas.hu/
Az érdeklődők megismerkedhetnek a látássérült emberek mindennapi nehézségeivel, és azokkal a technikákkal vagy trükkökkel, amivel meg tudják oldani a hétköznapok kihívásait.
Lehetőségük nyílik a fehér bottal való tájékozódás és közlekedés kipróbálására vakon, szakemberek segítségével. Megismerhetik a látássérült személyek Braille írás-olvasását különböző izgalmas feladatokkal, és tapintható játékokkal. Szembetegségeket szimuláló szemüvegek segítségével megtapasztalhatják, hogy milyen az írás, az olvasás vagy akár egy egyszerű mozdulatsor azok számára, akik ezekkel a betegségekkel élnek. Teljes szemtakarásban olyan kihívások elé állítjuk a bátor érdeklődőket, hogy hogyan lehet egy cérnát befűzni, vagy a tiszta zoknikat összepárosítani.

Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány, Pécsi Ifjúsági Lelkisegély Szolgálat

www.pecs.gyitosz.hu
Esélykikötői programjaink:
1. Nagyobbaknak: "Add ki a rosszat, távozz egy jóval" - Az arra járó leírhatja egy rossz érzését, félelmét, bármi negatívat, amit "el akar dobni" magától, ezt egy fekete zsákba teheti, ezzel jelképesen megszabadulva az érzéstől. Ezt követően egy vidám, színes zsákból kis cetlit húzhat cserébe, amin egy pozitív érzés és hozzá kapcsolódó idézet, üzenet van.
2. Kisebbeknek: "Alkoss szeretetet" - papírszívecske hajtogatás, négyzet papírból, néhány egyszerű lépésben hajtogatható papírszívecske készítése, közben beszélgetés.
3. Bárkinek: „Számerdő” – egy számokkal teli rejtvényben kell megtalálni a szolgálat telefonszámát. Akinek sikerül, cukorkát kap.

Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete

https://www.facebook.com/pages/Magyar-V%C3%B6r%C3%B6skereszt-Baranya-Megyei-Szervezete/584222011662780
Az emberi jogok témakörben az Esztergár Lajos Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ Alapszervezete önkéntesei és tagjai állítanak össze egy játékos és egyben fejlesztő programot, a gyermeki jogok népszerűsítése témakörében, interaktív társasjátékkal. Az esély- és közösségteremtés témaköréhez kapcsolódóan a Magyar Vöröskereszt stratégiai célja az egészséges és biztonságos élet elősegítése, a társadalmi befogadás, az erőszakmentesség és a béke kultúrájának előmozdítása. Fontos számunkra a környezettudatosság, melynek jegyében recycling kézműves programmal leszünk jelen a fesztiválon. Ezen kívül a teamünk egy egészségügyi blokkot is hoz a fesztiválra. Mentőtiszt hallgató illetve egészségügyi dolgozó önkénteseink segítségével szeretnénk megtanítani az érdeklődőket az újraélesztés technikájára és felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás társadalmi népszerűsítésének fontosságára.

MásKépMás Alapítvány
www.maskepmas.hu
Célunk megteremteni a részvétel lehetőségét a társadalom minden tagját megillető szolgáltatásban, eseményen.
Valljuk azt, ha észleljük, hogy valaki más, mint mi, és megpróbáljuk elfogadni, azzal nem kevesebbé, hanem többé válunk. Mert ugyanolyan, és más, mint mi: MásKépMás…
Esélykikötői programunk: Mást-Játszó interaktív érzékenyítő játszóház, mely a fogyatékkal élést modellezi játékos módon.

Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület
http://menedek.hu/hu-hu.facebook.com/menedekegyesulet
Van, aki tanulni jött, van, aki valami jó munka kedvéért, mások kereskedelmi, befektetési lehetőségek reményében költöztek Magyarországra. Van, aki azért jött, mert itt akar élni, van, akit a véletlen sodort ide. Vannak, akik családtagjaikhoz, rokonaikhoz érkeztek, vannak, akik itt találták meg életük párját, és alapítottak családot. Vannak, akik évtizedek óta itt élnek, s már magyar állampolgárok, mások csak néhány hónapja vagy néhány hete élnek itt.
Az Esélykikötőben játékokat és kézműves foglalkozásokat tartunk, amelyeken keresztül a résztvevők bepillantást nyernek különböző távoli kultúrákba.

Messzelátó Egyesület
www.messzelato.hu * www.messzelato.tumblr.com
http://www.facebook.com/#!/messzelato * https://www.facebook.com/groups/evsamesszelatoval/
Fenntarthatóság, környezettudatos életmód, játékos környezeti nevelés:
1. újrahasznosítás, upcycling – kézműves foglalkozás
2. Miből lesz a cserebogár? - hulladékok és újrahasznosított formájuk párosítása
- zöld szemléletformálással kapcsolatos interaktív programok:
3. Ki a legökosabb?
4. zöldség twister és zöldség autóskártya
5. magok, illatok felismerése, Tudatos vásárlás – melyek az idény zöldségek és gyümölcsök?
6. Boszorkánykonyha - avagy mi mindenre jó a szódabikarbóna? - infopult és bemutató az öko-tisztítószerekről
Önkéntesség:
- az európai önkéntes szolgálat (evs) bemutatása, lehetőségek az egyesületnél
7. kérdések és válaszok:
- memória játék
- Ismerd fel az országot az önkéntes beszámoló alapján!
- beszélgetés az egyesület evs-koordinátorával, volt és jelenlegi evs-önkéntesekkel, élménybeszámolók


Miért Ne?! Csoport
https://www.facebook.com/miertne
A Katlanra hangszerekkel, és kreatív kézműves sarokkal készülünk.Hulladékból és természetes eredetű alapanyagokból a gyerekekkel apróbb hangszereket készítünk, a Jam sarokban pedig örömzenélésre és hangszeres játékra nyílik lehetőség. A képzettebb, idősebb korosztály közös zenéléssel, a zene nyelvén való kommunikációval ismerkedhet meg nálunk, alkalmi zenekarok alakulhatnak kvázi idegen emberekből. A kisebbek részére hangszerbemutatóval és zenei készségfejlesztéssel, ritmusgyakorlatokkal készülünk.

Nyitott Ház Tanoda és Közösségi Ház, Gilvánfa – Szama da Noj Egyesület

www.szmca.hu/gilvanfa.html
Programunk elsősorban az iskolás korú gyermekeket és fiatalokat célozza meg, számukra szervezünk komplex oktatási és integrációs programokat – tanulmányi segítségnyújtás, hagyományőrző foglalkozások, drámapedagógia, helytörténeti kutatás, sport- és kézműves foglalkozások, táblajátékok.
Az Ördögkatlan Fesztiválon szeretnénk bemutatni és megosztani a kézműves műhelyünk foglalkozásait a látogatókkal, illetve közös játékra (malom, Ki nevet a végén, backgammon stb) hívjuk a gyerekeket és felnőtteket. A foglalkozások tanodások és felnőtt segítők közreműködésével történnek.

Színes Gyöngyök Egyesület

www.szinesgyongyok.hu,
hu-hu.facebook.com/.../Színes-Gyöngyök-Egyesület/124947714207242
Programkínálatunk:
• cigány lángos sütés
• Cigánykerék társasjáték, memory játék beás nyelvvel kombinálva, ország-város játék másképp
• Szabadulj meg egy előítéletedtől! Írd le és dobd be egy dobozba egy előítéletedet, ezzel szimbolikusan megszabadulhatsz tőle.
• Improvizatív közös festés
• üvegfestés

Új Nemzedék Kontaktpont Iroda, Pécs
http://ujnemzedek.hu/kontaktpontok/pecs/
Fő célcsoportunk a pályaválasztás előtt álló fiatalok. Őket szeretnénk megszólítani, a következő módon/eszközökkel:
- Új Nemzedékes társasjáték sarok – malom, póker, jenga, stb.
- Színes Új Nemzedékes szóróanyagok, kiadványok
- Új Nemzedékes ajándéktárgyak
- Rövid és játékos önismereti, személyiség tesztek
- Jövőkép-generátor
1) „Gyere és megmondom a jövőt!; Tudd meg melyik a hozzád legjobban illő szakma!”, stb.
2) Az „agyturkálás után”: „A hozzád legjobban illő szakma pedig (dobpergés) …. az állateledel-kóstoló!” (kb. 30 db nem létező szakmát ajánl, random váltogatva)
3) Feloldva a viccet: „De ha nem tetszik a jóslatom, fordulj a kollégákhoz, akiktől megtudhatod, valójában mi a neked való pálya!”