Öt napig teljesen más

Az Ördögkatlan, hál’isten, semmit sem változott. – Vilmos Eszter tudósítása a 8. Ördögkatlan fesztivál színházi programjairól.
Mikor Bérczes Lászlónak a magyar színházi helyzetről kellett nyilatkoznia egy nyilvános beszélgetésen, azt mondta: „Én nem tudok háborúban részt venni. Nem fogok harcolni. Ha nem lesz POSzT, nem lesz. Csinálom az Ördögkatlant. Azt gondolom, hogy ott egyelőre öt napig teljesen más van.” – hogy ez a gondolat mennyire helytálló, arra az idei Katlan volt az újabb bizonyíték.
Az immár nyolcadik éve zajló Ördögkatlan az egyik legmegbízhatóbb minőségű művészeti esemény Magyarországon, a közeg mégsem elitista, frusztrált vagy versengő. Bérczes László és Kiss Móni évről évre megdöbbentően színvonalas zenei, színházi, képzőművészeti, irodalmi (stb.) programot állítanak össze, korántsem csak magyar előadókkal. Hogy honnan van ekkora rálátásuk a nemzetközi művészi produkciókra a cirkusztól a rock and rollig, nem tudjuk, de nem is kérdezzük, csak felcsatoljuk a karszalagot, lecsatoljuk a szandált, és élvezzük tornatermekben, árokpartokon, teraszokon, sportpályákon, templomokban, udvarokban – akárhol. A Jelenkor.hu teljes összegző beszámolója itt olvasható.